Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA TRAM CLUB ROMANIA
Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
 
Arhiva video  Biblioteca  Tarife  Harti  Locatii  Retele  Planificator rute  Forumul vechi (2005)  ÎnregistrareÎnregistrare 
MembriMembri  ProfilProfil  CăutareCăutare   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
Translate to English
Traduire en français
Traduci in italiano
Übersetzen auf Deutsch
Traducir al español

Teribilul accident de la Scanteia (IS) si urmarile sale
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Următoare
 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Cafeneaua Tramclub
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
unimog



Data înscrierii: 28/Mai/2009
Ultima vizita: 21/Dec/2016
Mesaje: 56
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Dum 30 Aug 2009 22:26:00    Titlul subiectului: maxi taxi 116174

Mie nu mi se pare normal nici sa se accepte transformarea unei dube in microbuz de persoane. Partea de rezistenta a caroseriei este altfel proiectata si construita si nu cred ca vreun "transformator" a facut teste de rezistenta dupa transformare. In plus aceasta transformare consta in asigurarea unui minim de confort adus prin inlocuire tablei cu geamuri, ceva tapiterie si scaune facute si omologate pe plan local. Am fost intr un astfel de atelier si am vazut ce si cum. Nu mi se pare normal ca aceste ateliere sa fie autorizate, mai ales ca unii au si microbuze, pe care tot ei le au transformat. Deasemnei nu se umbla la sistemul de suspensie al microbuzului, ceea ce duce la un mare disconfort.
In rest e clar ca nu se vrea desfiintarea acestui tip de transport, ci se urmareste ingroparea CFR ului, pentru a i umple de bani pe unii.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
andrei11



Data înscrierii: 10/Feb/2009
Ultima vizita: 11/Iul/2023
Mesaje: 1863
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Dum 30 Aug 2009 23:03:56    Titlul subiectului: 116176

CFR - ul ar trebui sa-si vada problemele lui si sa lase transportul rutier in pace. Dupa 1990 cand mai exista Danubiana, un vagon parcurgea distanta Danubiana - Voluntari in exact 7 zile si mai venea si in jurul orei 17,00 - trebuia sa-l pazim toata noaptea ca sa - l descarcam in a 8 - a zi de la plecare. Pana la urma am preferat transportul auto de mare tonaj care iti aducea marfa intr-o ora de la plecare si in plus o ducea ori in curtea depozitului propriu ori unde vroiam noi s - o livram.
La transportul de persoane cu microbuze faceti o confuzie, ori voi ori RAR -ul. Pe scurt, exista mai multe tipuri de transport cu reguli diferite - transport urban / suburban, de scurt traseu ( pana in 50 km) judetean si interjudetean. Microbuzele transformate sunt acceptate numai pentru urban / suburban si in anumite conditii pentru scurt traseu. In regim urban microbuzele pot merge foarte bine si cu calatori in picioare daca sunt dotate cu bare de sustinere. In principiu un astfel de microbuz poate lua pana la 5 persoane in picioare, scrie in talonul lui.
Mai trebuie sa stiti ca prin hotarari de guvern sunt acceptate unele exceptii, si anume : Judetul Ilfov se asimileaza transportului urban. Mai sunt zone asimilate transportului urban, si anume Navodari - Eforie Sud, Bacau - Buhusi , Piatra Neamt - Roznov, si altele. De obicei si transportul suburban este asimilat celui urban.
La transportul urban de exemplu se accepta lipsa tahografului. Mai sunt si alte reguli care se adopta pe plan local
Deci trebuie sa fim mai selectivi in a face unele afirmatii care tot au aparut in presa.
Odata ce microbuzul este omologat la RAR si i se da si clasificarea, asta este. Daca se folosesc microbuze modificate acolo unde legea interzice, sa fie sanctionati cei in cauza.
Revenind la accident, aici avem de - a face nu cu o incalcare a legilor ARR - ului, ci de o incalcare a legii circulatiei rutiere pe drumurile publice, nu stiu de ce nu se vrea sa se spuna lucrul acesta.
Tot se bate moneda ca firma nu era licentiata pe traseul respectiv, desi firma care opera de regula pe acolo avea acelasi patron cu firma concurenta. Asta am aflat de la TV, mint ei mint si eu.
Intrebarea mea este urmatoarea, si va rog sa - mi raspundeti serios la ea. Ce are licenta de traseu cu trecerea la nivel ? Va rog frumos un raspuns de bun simt.
Neregurile trebuie sanctionate ferm, dar lasati transportul rutier privat in pace.
Sa merg cu trenul pe litoral din Bucuresti mi se pare la ora actuala o jignire la adresa calatorului. Sau alt exemplu, Bucuresti - Campulung Muscel, sau Targoviste, sau Oltenita, luati voi trenul si mai discutam dupa aceea.
Ca microbuzul respectiv nu mai avea ITP - ul valabil de 3 zile, iarasi este o falsa problema.
Dupa jumatate de ora dupa ce se da OK - ul la un ITP, masina in cauza poate sa nu mai corespunda.. Ce, juma de ora este mult, dupa 2 minute intru cu roata intr - un crater de pe sosea si gata directia, sau sistemul de franare, etc. Obligatia unei firme este sa asigure in permanenta sistemele vitale ale autovehiculului in parametrii de functionare
Iarasi vreau un raspuns civilizat la intrebarea mea : care este legatura intre ITP si respectarea regurilor de trecere la nivel ? Evident ca ITP - ul trebuie efectuat in termen si masina sa corespunda in permanenta tehnic, dar asta este alta problema, care daca vreti o discutam, dar nu are de - a face cu accidentul
Mai degraba hai sa discutam cum oameni iresponsabili ajung soferi. Asta este problema de fond care vad ca se ocoleste.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Trix



Data înscrierii: 02/Aug/2006
Ultima vizita: 04/Noi/2020
Mesaje: 1194

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 00:10:38    Titlul subiectului: 116177

Citat:
Nu va mai legati de transportul de persoane facut de firme particulare. Statul este un prost administrator. Ma refer aici numai de perioada post 1990 Ce era inainte de 1990 era o batjocura totala la adresa calatorului.
Nu contest ca statul era si este un prost administrator, dar asta nu inseamna sa ridicam in slavi transportul de persoane facut de foarte multe firme particulare. Pentru ca si acestea sunt o batjocura totala la adresa calatorului, care o accepta la fel ca si pe cea dinainte de '90.

Citat:
Recunosc ca un microbuz special pentru transportul persoanelor costa cat 3 microbuze de marfa.
Nu cunosc preturile, dar banuiesc ca si autobuzele Mercedes Citaro costa mai mult decat un camion de aceeasi marca. Daca nu sunt bani nici de microbuz de marfa, ne intoarcem la caruta sau lasam pe altii cu posibilitati mai mari sa-si faca treaba?

Citat:
Foarte multi patroni sunt tentati sa incalce legea sau sa fie la limita, pentru marirea profitului nu va mai legati stict de patronii din transporturi, este o falsa problema.
Corect, nu doar cei din transporturi, iar aceasta ciuma numita maximizarea profitului a cauzat mari probleme intregii lumi. Problema este ca pe acest forum ne legam de acesti patroni din transporturi pentru ca subiectul acestui forum sunt transporturile. Si ne legam de ei, pentru ca transportul public este folosit de noi si nu ne convine sa ne punem viata in pericol ca sa-si mai bage un patron niste gologani la saltea.

Citat:
o data cu infiintarea firmelor de transport private s-a inbunatatit in mod categoric transportul - cel putin in Bucuresti si inprejurimi si cel interurban de lunga distanta
Dintr'un numar de motive personale dar nu numai, prefer trenul, dar nu contest ca transportul auto privat, daca este practicat in conditii civilizate, a imbunatatit transportul in tara.

Citat:
In final, ca sa fiu foarte clar, sunt pentru transportul de persoane facut de firme particulare, indiferent de marimea mijlocului de transport.
Desigur, in teorie, n'ar fi nimic de obiectat. Problema este ca pe diverse trasee se folosesc vehicule cu capacitate sub nivelul cererii de transport, rezultand in aglomeratii, care se resimt mult mai mult intr'un vehicul cu un volum foarte mic, cum este microbuzul. La care se adauga comportamentul unor soferi, care nu tine insa de dimensiunile vehiculului.

O alta problema este ca ar trebui sa inceteze odata pentru totdeauna aceasta denumire de maxi-taxi. Microbuzele nu mai sunt demult maxi-taxi, de cand au devenit o alternativa la autobuzul intarziat cu zecile de minute.

De 20 ani nu s'a facut nimic pentru calea ferata. Toti le modernizeaza si nu se joaca de-a modernizarea si de-a privatizarea. La fel ca majoritatea lucrurilor in tara asta, calea ferata a fost pusa pe butuci, procesul nefiind terminat doar pentru ca CFR este mare. Macar daca din asta ar profita cu adevarat transportatorii auto privati, sa vedem autocare cu conditii de tren intercity, nu microbuze transformate din cele de marfa, pentru ca ele costa "de 3 ori mai ieftin". Suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine. In Romania nu sunt insa saraci. O spun masinile de pe strazi, marcile de produse de prin gunoaie si versurile de manele.

Si intr'adevar, asa este. Acolo putea fi orice mijloc de transport auto, inclusiv ultimul racnet de autocar. Vina este a soferului pentru ca nu s'a asigurat la trecerea la nivel cu calea ferata.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Kaustik



Data înscrierii: 11/Noi/2008
Ultima vizita: 03/Mar/2024
Mesaje: 766
Locație: Ploiesti; Bucuresti; Braila

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 03:14:16    Titlul subiectului: 116180

Va pun o serie de intrebari simple, ca tot vad ca va legati de mijlocul de transport si capacitatea lui. Daca in loc de un microbuz de marfa transformat intr-un microbuz de persoane, asa cum ziceti voi ca este, apartinand unei firme particulare de transport s-ar fi aflat un autobuz DAC nearticulat sau un Mercedes Citaro sau un Ikarus sau Isuzu Prestij (sau orice firma de midibuze sau autobuze va vine voua in minte) tot apartinand unei firme particulare de transport (nu stiu, sa zicem Transbus Codreanu, din Brasov) Exclamation dar imprejurarile ar fi fost aceleasi (sofer inconstient, foame de bani a patronului) si in acel vehicul nu s-ar fi aflat 16 persoane, ci vreo 70, oare ce s-ar fi intamplat atunci?! Va spun eu, un adevarat carnagiu... Si, din cate imi amintesc, a existat un astfel de accident, acum cativa ani buni, cu niste muncitori care erau transportati de la o uzina spre locuintele lor cu un autobuz al carui sofer, ca si acum, a trecut peste calea ferata, ignorand semnalele luminoase si acustice, fiind loviti in plin de tren (nu mai stiu exact detaliile, am sa caut sa vad daca mai exista articolul). Ati mai fi "acuzat" atunci vehiculul ca nu este destinat transportului de persoane? Ca doar vorba aia, ar fi fost nou sau bine intretinut si nu ar fi intampinat probleme tehnice, nu? Pe cine ati fi acuzat atunci? Patronul? De ce, ca doar a dotat firma cu vehicule corespunzatoare transportului de persoane, nu?

Ce vreau sa spun este urmatorul lucru: cei care acuza firmele private de transport calatori o fac fara un fond, doar din ura sau ca au o problema personala cu firmele private (si nu stiu de ce) si este fara fond din simplul fapt ca greseala respectiva o putea face oricine, nu numai soferul unui microbuz. Oare cate accidente feroviare in care au fost implicate autovehicule, nu microbuze, s-au petrecut in Romania? Multe. Si atunci, ca si acum, au murit oameni din inconstienta soferului. Au existat si accidente, nu feroviare, petrecute din inconstienta unor soferi de autobuz, care se preteaza a fi profesionisti.

Acuzele voastre indreptate catre firmele private se rezuma la cateva lucruri sumare: aglomeratia din vehicule (care apare pana la urma in orice vehicul de transport persoane - este mai suportabila aglomeratia din tramvai sau autobuz, ziceti voi, atunci cand se inghesuie vreo 100 persoane? Uau!... Da, am inteles si am tot auzit vorbele astea, tramvaiele, autobuzele si troleibuzele sunt vehicule special concepute transportului de persoane pe scaune si in picioare, spre deosebire de microbuze, care nu pot lua foarte multe persoane peste locurile de pe scaune, dar oare cum e mai bine, sa mirosi 2 nespalati sau 20, sa ai de-a face cu un betiv - pe care oricum nu-l lasa soferul microbuzului sa se urce - sau cu vreo 10 betivi pusi pe scandal? Vedeti voi, spatiul redus usureaza impunerea unor reguli de conduita civica...), nu se acorda bilete calatorilor (intr-adevar este o neregula grava, dar cunosc cazuri in care insusi soferii de RATB stiu si sunt constienti si au recunoscut ca nu toti calatorii composteaza bilet - am postat si un articol pe tema asta -, plus de asta, o gramada de nereguli in cadrul regiilor de transport, furt de motorina, mita controlorilor de bilete, furturi de prin depouri si autobaze - chiar si 5 suruburi daca a furat Dorel de la sectia electrica, se simte bine, se simte "cool" etc.), vehicule care nu indeplinesc nu stiu ce norme ITP (i-auzi, dar autobuzele regiilor de transport care se strica in mijlocul drumului, in plina iarna, care te fac sa intarzii la munca si sa tremuri in ger - au trecut slava domnului ai mei prin astfel de momente, au fost nevoiti sa tremure pe camp in ger, intr-o iarna infernala prin anii '80, cu sora mea in varsta pe atunci de un an, cand se duceau cu "rata" la tara si s-a stricat harbul de autocar Roman -, tramvaiele vechi care iau foc cu calatorii inauntru, locomotive care si-au dat duhul pe camp si esti nevoit sa astepti sa vina o alta locomotiva de la nu stiu ce depou - tu blocat pe camp in vagonul unei garnituri ce se vrea a fi "accelerat", undeva intre Peris si Buftea si locomotiva vine de la Bucuresti; pana afla de incident, pana iau masuri, pana trimit locomotiva, pana ajunge aceasta, eheee dureaza ceva, pierzi tot, si legaturi si avioane si tot... - astea ce mai sunt?!).

Concluzia este urmatoarea: cine greseste, trebuie sa plateasca, indiferent ce este in viata, ca si ocupatie, functie, etc. Restul sunt doar false probleme, sunt probleme fara fond, care se imputa din varii motive. Exista firme private de transport calatori care au inceput cu microbuze si acum au autocare, alte firme care insa au ramas la stadiul de microbuze, dar totusi sunt microbuze noi, luate in leasing. In antiteza, sunt regii de transport care ofera in continuare servicii cu DAC-uri vechi de 20-30 de ani, Ikarus-uri la fel de vechi, Timis-uri sau Tatre sau, mai rau, tramvaie austriece, germane si olandeze la mana a 7-a, vechi de 40 de ani Exclamation si autobuze la fel de vechi, asa incat, atunci cand vin strainii in vizita la noi, sa ne rada si cu f...ul ca noi folosim tramvaiele cu care mergeau bunicii lor. Noi suntem lada de gunoi a Europei, asta suntem. Nu va imaginati ca autoturismele marca Opel sau Renault sau BMW care circula pe strazi sunt toate noi. Si apropo de asta, o sa aveti surpriza sa intalniti in alte orase din Romania inca Dacii 1300 si 1310 din anii '70-'80 in stare perfecta de functionare, si chiar Dacii 1100 in circulatie (veniti la Braila si o sa vedeti inca astfel de piese de muzeu in circulatie, mai avem inca 4 bucati de Dacii 1100 in circulatie...).

Romania nu este o tara bogata si nici saraca, nici macar medie. Romania este un loc straniu, o combinatie ciudata de avutie parvenita si saracie din delasare, o tara in care s-a impamantenit atat de mult instinctul de supravietuire si dorinta de a avea, incat actiunile indreptate in sensul asta au capatat o conotatie inumana si criminala pe alocuri, conducand la exterminarea (voluntara sau involuntara) a semenilor, pentru ca tu sa ai mai mult. Din pacate, accidentul de la Iasi intra aici, in aceasta descriere. Si nu doar acesta este singurul exemplu sinistru, avem destule exemple...

Ca o ultima idee, si cu asta inchei aici, revenind la subiectul transporturi, in Romania cel care se descurca este tras in jos de ceilalti (exact ca in bancul acela). Daca privatii se descurca si au posibilitatea de a-si achizitiona vehicule noi, spre deosebire de regiile autonome care zac intr-o colectie de rable la mana a doua sau de pe vremea lui Pazvante Chioru, imediat sunt acuzate de afaceri cu primariile sau consiliile locale, de jocuri de interese sau mai stiu eu ce. Dar inca o data, indiferent de cine esti sau cum te numesti, greseala se plateste. Soferul vinovat de accidentul de la Iasi a platit pretul suprem, dar cu el a luat si oameni nevinovati, din pacate... Aceste greseli sunt impardonabile si in cazul in care ar fi scapat soferul, ar fi meritat puscaria pe viata. Insa sa nu imputam si sa nu cautam nod in papura doar pentru ca suntem pasionati de autobuze, troleibuze sau tramvaie...

_________________
"O tara dezvoltata nu este una unde saracii pot merge cu masina, ci una unde bogatii folosesc transportul public." E.P.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
unimog



Data înscrierii: 28/Mai/2009
Ultima vizita: 21/Dec/2016
Mesaje: 56
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 08:39:03    Titlul subiectului: maxi taxi 116191

Aici sunt 2 probleme distincet: una legata de inconstienta soferului si de aia nu se prea leaga nimeni de ea, pentru ca este evidenta pentru toata lumea si cea de a doua legata de proprietarii microbuzului, problema care se extinde la transportul cu microbuzul, in general.
Ideea este ca daca era un microbuz netransformat, ci dedicat transportului de persoane poate in loc de 14 morti am fi avut dor 13..sau 12..sau 11...? Cum ar fi daca ai unul dintre"norocosi"? Sau ce ar fi gindit familia celui scapat?
In plus ideea este ca daca s ar fi respectat cele de care tot "bat campii la TV", respectiv lipsa licentei si ITP ul expirat aceea cursa nu s ar fi facut si oamenii aia ar trai.
Inplus zici de RAR ca face acele omologari, pe stele si mai stiu eu ce. Asta zic, stiu foarte bine cum se faca stea si cum se procedeaza in functie de anumite interese.
Deci nu are nimeni nimic cu transportul privat de pasageri si nu are rost sa l comparam cu cel de marfa.
Ideea cu CFR era simpla. Daca s ar investi un pic si cu cap, daca s ar urmari exact cererea de transport si s ar face programe si in functie de nevoi, atunci ar fi mult mai eficient si mai sigur(in primul rand conteaza siguranta). Si la CFR, chiar daca intirzie, chiar daca e mizerie NU MOR oameni. Infrastructura exista, ea trebuie un pic adaptata, trebuie extinsa ideea automotoarelor, cu consumuri mai mici, frecventa mai mare si cam atat.
Azi au mai murit undeva in Timis inca 3 oameni loviti de tren, oarecum la fel ca si in accidentul de care vorbim, deci e clar ca ceea ce se scrie prin ziare ne intra pe o ureche si ne iese pe cealalta.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Dr2006



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 16/Dec/2011
Mesaje: 2182
Locație: Bucuresti 6

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 08:42:38    Titlul subiectului: 116192

Citat:
Daca in loc de un microbuz de marfa transformat intr-un microbuz de persoane, asa cum ziceti voi ca este, apartinand unei firme particulare de transport s-ar fi aflat un autobuz DAC nearticulat sau un Mercedes Citaro sau un Ikarus sau Isuzu Prestij (sau orice firma de midibuze sau autobuze va vine voua in minte) tot apartinand unei firme particulare de transport (nu stiu, sa zicem Transbus Codreanu, din Brasov) Exclamation dar imprejurarile ar fi fost aceleasi (sofer inconstient, foame de bani a patronului) si in acel vehicul nu s-ar fi aflat 16 persoane, ci vreo 70, oare ce s-ar fi intamplat atunci?! Va spun eu, un adevarat carnagiu...
Accidente au fost si o sa fie (chiar azi dimineata, o masina a ajuns sub un automotor Regiotrans pe la Timisoara). Insa... gandeste-te ca un autobuz, indiferent de marca si model, indeplineste alte criterii de siguranta. Pe de alta parte, daca in duba au fost 14 oameni, e clar ca acea cursa nu putea umple un autobuz. Spuneam de siguranta ... adu-ti aminte de accidentul cu BMCul de langa Targoviste. Multi dintre cei din interior au avut zile, desi l-a ,,pupat" ditai locomotiva, nu un automotor cu bot de fibra de sticla (!). Daca era o duba... crezi ca mai scapa vreunul?
Citat:
Si atunci, ca si acum, au murit oameni din inconstienta soferului. Au existat si accidente, nu feroviare, petrecute din inconstienta unor soferi de autobuz, care se preteaza a fi profesionisti.
Au existat, dar mult mai putin decat cele de microbuz si cu mult mai putine victime. E drept, a fost un accident pe la Timisoara acum vreo 10 ani, cand un Roman supraincarcat al Autotim (autogara a refuzat sa trimita masina de ajutor; cursa aia asa mergea zilnic; Roman 111 e autocar, 53 locuri, avea peste 80 de calatori + bagaje) s-a infipt intr-un copac dupa ce i-au explodat pernele de aer.
Sau, mai recent, acum cateva zile, un autocar Atlassib a intrat intr-o basculanta, rezultatul fiind vreo 2-3 calatori cu cateva vantai. Daca era duba, mai scapa vreun calator?
Citat:
aglomeratia din vehicule (care apare pana la urma in orice vehicul de transport persoane - este mai suportabila aglomeratia din tramvai sau autobuz, ziceti voi, atunci cand se inghesuie vreo 100 persoane? Uau!... Da, am inteles si am tot auzit vorbele astea, tramvaiele, autobuzele si troleibuzele sunt vehicule special concepute transportului de persoane pe scaune si in picioare, spre deosebire de microbuze, care nu pot lua foarte multe persoane peste locurile de pe scaune, dar oare cum e mai bine, sa mirosi 2 nespalati sau 20, sa ai de-a face cu un betiv - pe care oricum nu-l lasa soferul microbuzului sa se urce - sau cu vreo 10 betivi pusi pe scandal? Vedeti voi, spatiul redus usureaza impunerea unor reguli de conduita civica...), nu se acorda bilete calatorilor (intr-adevar este o neregula grava, dar cunosc cazuri in care insusi soferii de RATB stiu si sunt constienti si au recunoscut ca nu toti calatorii composteaza bilet
Nici șoferul de autobuz, nici cel de dubă nu are atribuții să trieze călătorii. Iar la RATB e autotaxare, deci șoferul nu are atribuții de control (și chiar dacă ar avea, trebuie să mai și conducă autobuzul). Ce treabă au șoferii cu faptul că oamenii nu compostează bilet? Înțeleg că vrei să îi pui în aceeași oală și că te-ai bucura să fie numai dube peste tot, că nu urcă bețivii în ele... ce dacă încurajează evaziunea fiscală (am mers de multe ori cu duba... DE TREI ORI am primit bilet nou (deci nu refolosit) și fără să îl cer (odată la C&I și de 2 ori la AIT Târgoviște), în ultimii 4 ani jumate... în celelalte cazuri ori nu erau bilete în mașină (!) ori am primit teancuri de bilete deja folosite... și asta după ce am insistat).

Despre restul mesajului... ,,if it's not broken, we don't fix it".... e un principiu american care ar trebui aplicat și în societățile exclusiv de consum, precum România. Nu mă interesează în ce autobuz mă urc, câtă vreme e vehicul de transport persoane și corespunde dpdv tehnic. Nu văd de unde vine pornirea asta cu ,,tot ce-i românesc e prost", să scăpăm odată de Dacuri și Ikarusuri și să punem dube, că la 50 de călători în ele sunt mai rentabile.

Vorbești de anii '80... s-au dus vremurile alea, iar dacă se strică vreun autobuz în câmp ori îl repară șoferul, ori vine altul. Dacă se strică duba... Dumnezeu cu mila, probabil nici nu are liciență de traseu, deci nu are de unde să vină ajutor.

E clar, trebuie să existe concurență, însă asta nu înseamnă să meargă duba la 1 minut în fața autobuzului, mai ales că autobuzul poate face față cu succes numărului de călători.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
unimog



Data înscrierii: 28/Mai/2009
Ultima vizita: 21/Dec/2016
Mesaje: 56
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 09:11:15    Titlul subiectului: maxi taxi 116193

Evaziunea nu cred ca o putem stirpi prea curind si nici nu putem noi sa discutam despre asta. Iar cei care merg fara bilet iar nu pot fi stirpiti. Asa ca ne tocim tastele degeaba. Cred ca importanta este siguranta calatorului, nu are rost sa deviem de la subiect.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 10:34:26    Titlul subiectului: 116197

andrei11 a scris:
Nu va mai legati de transportul de persoane facut de firme particulare. Statul este un prost administrator. Ma refer aici numai de perioada post 1990 Ce era inainte de 1990 era o batjocura totala la adresa calatorului.
E un punct de vedere stupid: daca statul e un prost administrator (admit ca in majoritatea cazurilor asa pare sa fie), asta inseamna sa acceptam orice conditii, sa ne punem viata in pericol doar ca sa le umplem buzunarele unor hrapareti?!? Adica, fa-ma sa inteleg, de ce ar fi mai bine sa aleg in locul unui prost administrator un bisnitar recalificat care acum pretinde ca face "transport public"?!? Stupid punct de vedere...
andrei11 a scris:
Recunosc ca un microbuz special pentru transportul persoanelor costa cat 3 microbuze de marfa
Bun, si?!? Vrei sa spui ca trebuie sa manifest "intelegere" fata de bisnitarii-maxi-taxi, adica in loc sa-i scot de pe trasee daca nu vor (ca profituri au) sa aduca autobuze conforme, mai bine sa-mi risc eu viata, nu?!? Un punct de vedere gresit! Din contra: Platesc, sa-mi asigure confort si siguranta. Daca nu, ma lipsec de ei, in sensul de a-i elimina.
andrei11 a scris:
Se deviaza (in mod voit ?) discutia in alta parte. Cica masina era in cursa ilegala !! Asta este o prostie totala !! Nu strict din punct de vedere al afirmatiei, ci din alt punct de vedere, si anume :
Intrebare retorica - nu astept raspuns :
Regulile de circulatie se respecta in functie de felul cursei - cu acte in regula sau fara acte in regula ?
Regurile de circulatie nu se respecta daca ai un microbuz de marfa transformat in microbuz de persoane ?
Inteleg ca iti aperi punctul de vedere, dar incearca s-o faci cu argumente credibile, nu cu unele penibile. E evident pentru toata lumea ca regulile de circulatie trebuiau respectate de toata lumea, insa ce nu ti-e clar in ideea ca daca cineva ar fi verificat sistematic acest tip de vehicule prapadite, poate ca acel microbuz nu ar mai fi facut cursa cu pricina si 14 oameni si-ar vedea de viata lor si acum! Sau poate iti doresti ca intr-o zi sa faci parte dintr-un alt "lot de 14", selectionat pentru o calatorie doar dus?!? Foarte bine, eu unul nu vreau!
andrei11 a scris:
Foarte multi patroni sunt tentati sa incalce legea sau sa fie la limita, pentru marirea profitului nu va mai legati stict de patronii din transporturi, este o falsa problema
Ne legam de transporturi fiindca asta e profilul acestui forum; sigur ca peste tot "patronii" (fostii bisnitari?) au cam aceleasi metehne, insa ar trebui sa observi "mica" diferenta intre un patron care face evaziune fiscala la un aprozar si intre un cretin care pune viata unor calatori inconstienti de riscurile la care se expun in mod iminent prin calatoria cu aceste epave maxi-taxi!
andrei11 a scris:
o data cu infiintarea firmelor de transport private s-a inbunatatit in mod categoric transportul - cel putin in Bucuresti si inprejurimi si cel interurban de lunga distanta.
Sa fim seriosi, totusi... Esti dispus sa mergi cu astfel de curse de maxi-taxi dupa ce vor incepe scolile? Cred ca vorbiti din carti, povesti, ma intreb oare daca voi ati calatorit sistematic cu acest fel de pseudo-transport, sa va vad atunci cat de virulenti ati fi devenit!
andrei11 a scris:
sunt pentru transportul de persoane facut de firme particulare, indiferent de marimea mijlocului de transport.
Eu un punct de vedere subiectiv. Nu se poate folosi orice mijloc de transport, ci unul care sa fie conceput special pentru asa ceva si cu capacitatea adecvata cererii de transport si numai cu respectarea capacitatii de incarcare. Asa te vei putea trezi cu tigani cu carute cu coviltir pe post de transport public, ca doar or avea si aia bani de-o spaga... sa fim seriosi: trebuie conditii stricte, dar exact asta se ocoleste, se prefera o ciorba romaneasca, o amestecatura neclara care sa poata fi intoarsa dupa cum bate vantul. Oare voi credeti ca strainii sunt prosti, nu i-ar taia si pe ei capul sa preia sistemul asta profitabil, maxi-taxi? Ba da, dar la ei autoritatile de reglementare isi fac serios treaba, nu admit orice junghiuri!
andrei11 a scris:
In principiu un astfel de microbuz poate lua pana la 5 persoane in picioare, scrie in talonul lui.
Esti sigur? Imi poti pune si mie o poza cu un astfel de talon de maxi-taxi? Eu unul am vazut ca scrie doar "XX" locuri PE SCAUNE. Atat.
andrei11 a scris:
Odata ce microbuzul este omologat la RAR si i se da si clasificarea, asta este. Daca se folosesc microbuze modificate acolo unde legea interzice, sa fie sanctionati cei in cauza.
Cum crezi ca se obtin acele clasificari si omologari? Cum crezi ca se obtin ITP-urile? Eu vad dube care au probleme la sistemul de semnalizare de luni de zile, iar asta stiu ca tine de siguranta circulatiei. Si nu se face nimic. Ce pot sa cred?
Kaustik a scris:
Va pun o serie de intrebari simple, ca tot vad ca va legati de mijlocul de transport si capacitatea lui. Daca in loc de un microbuz de marfa transformat intr-un microbuz de persoane, asa cum ziceti voi ca este, apartinand unei firme particulare de transport s-ar fi aflat un autobuz DAC nearticulat sau un Mercedes Citaro sau un Ikarus sau Isuzu Prestij (sau orice firma de midibuze sau autobuze va vine voua in minte) tot apartinand unei firme particulare de transport (nu stiu, sa zicem Transbus Codreanu, din Brasov) Exclamation dar imprejurarile ar fi fost aceleasi (sofer inconstient, foame de bani a patronului) si in acel vehicul nu s-ar fi aflat 16 persoane, ci vreo 70, oare ce s-ar fi intamplat atunci?! Va spun eu, un adevarat carnagiu...
Chiar nu sesizezi diferenta?!? Un vehicul construit si conceput pentru calatori este construit altfel, dispune de ranforsari suplimentare, face niste teste de impact, se studiaza efectele asupra caroseriei, aceasta se proiecteaza de asa natura incat la un anumit impact structura sa absoarba o parte din soc iar deformarile sa fie in anumite limite, protejand calatorii; la o duba de marfa, doar cabina este ranforsata, bena pentru marfa nu este prevazuta sa ofere protectie calatorilor, pentru ca marfa e altcveva. Daca mai umbli si la structura, adaugand geamuri si scaune, mai inacarci si duba peste capacitate, in cazul unui impact calatorii sunt deja condamnati...

Mai e o problema: pentru cei care vin si spun povesti p-aici, atitudinea mea poate parea exagerata; insa le doresc acestora sa calatoreasca si ei, zi de zi, cu astfel de panarame numite aiurea maxi-taxi, incarcati cate 25-30 de persoane intr-o duba de 18 locuri, sa fii nevoit sa te dai jos ca sa faci loc unora sa coboare, apoi sa urci din nou, sa mergi in semiobscuritate, ca nici becuri ca lumea nu au unele (de unde, daca instalatia lor era pentru duba de marfa?!?), cu soferi care nu-ti dau bilet, cu soferi care te sfideaza spunandu-ti ca "daca nu-ti convine, sa nu urci", stiind prea bine ca nu ai alta alternativa; dupa cateva luni de astfel de transport, va asigur eu ca se duce toata "intelegerea" si ca veti face orice ca sa eliminati aceasta boala a transporturilor! E inadmisibil, adica trecem de la un sistem invechit si prost gestionat, cu vehicule vechi si rare, la un sistem "nou" cu vehicule improvizate, riscante, periculoase, doar ca sa-i umflam pe bisnitarii care detin afacerile si care au grija sa unga pe cine trebuie. Nu!

Ideea acestui topic este sa urmarim ecourile acestui caz punctual, vrea sa vedem cum se sting ele si cum se va musamaliza si acesta, sa vedem cat va mai dura pana la urmatorul. Sigur ca nu-i frumos ce spun, dar le-as dori celor care se fac ca nu vad realitatea sa se afle in urmatorul si apoi, daca scapa, sa vina sa ne relateze amanuntele si noile lor pareri... Evil or Very Mad

_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf


Ultima modificare efectuată Catalin Ghita la Lun 31 Aug 2009 12:40:48, modificat de 3 ori în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
unimog



Data înscrierii: 28/Mai/2009
Ultima vizita: 21/Dec/2016
Mesaje: 56
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 12:00:01    Titlul subiectului: maxi taxi 116199

Daca tot discutam de cazul de la Scanteia, imi amintesc ca la o zi dupa a mai fost un caz cu 11 raniti, tot acest gen de transport. Der el nu s a mai auzit nimic, probabil cazul discutat de noi l a eclipsat. Mai stie cineva ce s a intimplat dupa? Ca si acolo era cam acelasi lucru, doar ca nu a fost un tren prin zona si au fost grav raniti 2 oameni, carora medicii nu le dadeau sanse.
Oare cei de la ARR au ceva statistici legate de numarul accidentelor produse cu astfel de microbuze, daca erau sau nu transformate si asa mai departe? Probabil avand aceste informatii e mai usor sa solicitam o masura legislativa, desi sansele sunt mici oricum. Acesti"bisnitari" probabil au spate tare...iar unii mari de tot chiar au un fost ministru al transporturilor, bine infipt acum intr un partid aflat la guvernare...deci mai mult ca sigur o astfel de initiativa nu si va gasi loc pe ordinea de azi a acestor minunati parlamentari. Poate daca am face ceva sa constientizam oamenii asupra pericolului si sa caute alte mijloce? Desi omul risca, ce sa faca? Nu stiu ce sa zic....
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 12:11:11    Titlul subiectului: Re: maxi taxi 116200

unimog a scris:
Poate daca am face ceva sa constientizam oamenii asupra pericolului si sa caute alte mijloce? Desi omul risca, ce sa faca? Nu stiu ce sa zic....
Da, asta e o idee si o solutie care trebuie incercat sa fie aplicata, desi iarasi are putine sanse de reusita din cauza blazarii, a resemnarii sau chiar a prostiei native sau "cultivate" a unor calatori care nu stiu dar nici nu vor sa inteleaga ca sunt tratati ca niste simple vite mutate de colo-colo dupa cum vrea grajdarul de la volan. Pana cand oamenii nu vor lua atitudine cu fermitate, precum la Iasi/Ciurea sau precum in cazul curselor preorasenesti RATB, astia isi vor vedea de "bișniț"-ul lor.

Personal, incerc ca de cate ori am ocazia sa provoc discutii pe tema maxi-taxi la Buzau, in autobuze, in statii, indemn oamenii sa solicite conditii mai bune de transport; de asemenea, cum exista obiceiul "furtului" de calatori prin circulatia in fata autobuzului, nu ezit sa merg langa maxi-taxi si sa informez oamanii buluciti langa el ca peste 1-2 minute soseste autobuzul, unde pot beneficia de conditii decente, de siguranta si de un pret mai mic al biletului.
Daca reusesc sa determin 2-3 calatori sa renunte la duba, se cheama ca am (mai) facut ceva bun in ziua aia.
Asa ar trebui sa facem toti, o informare si constientizare a calatorilor.

_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Trix



Data înscrierii: 02/Aug/2006
Ultima vizita: 04/Noi/2020
Mesaje: 1194

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 12:39:51    Titlul subiectului: 116203

Daca tot vorbim de transportul privat, sa punem si altfel problema, chiar daca deviem iarasi dela topic: daca aplicam principiile economiei de piata, ar trebui sa existe concurenta.

De exemplu, pe traseul Bucuresti-Constanta avem trenul, personal, accelerat, rapid si altele si pe urma avem diverse firme de transport auto. In acest caz, in varianta exclusiv feroviara, nu-mi place acceleratul, merg cu intercity. Altfel, nu-mi place trenul deloc, am de ales intre N firme care fac acest traseu si voi alege firma care imi ofera conditiile cele mai apropiate de ceea ce ma astept eu sa-mi ofere.

Sunt insa situatii cand anumite trasee sunt atribuite unor firme care folosesc doar dube, au soferi nesimtiti care asculta manele la maximum &c. Nu exista nicio alta alternativa, ca sa spunem: OK, nu-mi plac dubele aluia, merg cu masinile (ce-or fi ele) firmei celeilalte, care e mai buna. Asa, nu este decat o impartire in stil mafiot a unor zone sau a unor trasee, iar calatorii sunt condamnati sa le accepte daca vor sa ajunga la serviciu sau unde au nevoie. Un exemplu este traseul Iasi-Lunca Cetatuii, vedeti la Iasi ce s'a tot discutat despre el.

Si incetati sa mai acuzati regiile de transport ca folosesc tramvaie "la a 7'a mana" si vechi de 40 ani. Vedeti mai intai de dubele voastre care costa de 3 ori mai putin decat cele de pasageri, asta daca sunt cumparate la prima mana. Oricum, chiar si asa, prin modificare din masini de marfa sunt tot masini 2'nd hand. Demonstrati ca tramvaiele alea nu corespund normelor de siguranta si pe urma mai discutam. Daca exista masini private care sunt bune, nu vorbesc aici de ele, ci de acelea care nu corespund, dar patronii lor arata cu degetul DAC'urile si Ikarusurile regiilor de transport. La urma urmei, statul (sau regiile de transport) folosesc aceeasi scuza ca patronii: nu au bani de altceva. Dar cel putin pe privati ii alege lumea care s'a saturat de DAC si de Ikarus, dar gaseste de multe ori acelasi lucru sau mai rau, chiar daca de marci si tipuri diferite.

Nu am nimic cu transportul privat, dar nu vad de ce sa suport aceeasi mizerie ca in cel de stat doar pentru ca de data asta patronul nu e prost administrator, ci doar vrea sa-si maximizeze profitul. Iar daca in duba nu poti sa stai in picioare de ce jos e tavanul, cum este admis sa se ia calatori in picioare in aceste conditii?

Iata alte rezultate ale maximizarii profitului in alta tara si de data asta cu un autocar, poate mai rezistent la tren, dar nu imun la accidente:
http://www.telecinco.es/elpuzzleblanco/detail/detail6053.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=xg8rUc14wms
La inceputul filmului (de fapt a acestei parti de film), apar scene dela accidentul dela Los Alfaques din 1978, care nu este insa legat de transportul public de persoane.

Si un alt accident, desi aici vina nu a fost decat in mica parte a soferului autobuzului, desi si acesta mergea cu viteza peste limita legala.
http://www.youtube.com/watch?v=uq_v4sbMm7M
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
andrei11



Data înscrierii: 10/Feb/2009
Ultima vizita: 11/Iul/2023
Mesaje: 1863
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 21:34:36    Titlul subiectului: 116222

Din pacate pentru nostalgici, Proprietatea Comuna a dat faliment in 1989 – 1991 pe plan global, asta este. Concluzia este clara, statul este un prost administrator. Cine are alte pareri foarte bine.
Conform definitiei din lege, atentie, nu exista transport public ci transport in interes public. Este o diferenta. Daca vrem sa discutam in continuare asupra unor aspecte ale transportului rutier, feroviar si de alta natura este bine sa folosim termenii de specialitate in mod corect.
Apoi sa facem patronii de firme bisnitari, harpareti, etc este prea mult si consider ca discutia nu mai are tinuta impusa de forum.
Autobuzele – inclusiv cele de mica capacitate circula toate conform clasificarilor facute de RAR. Sa venim cu argumente de genul ca autobuzele nu sunt clasificate si circula de capul lor este o afirmatie gratuita si cel putin bizara, ca sa nu spun altceva. Faptul ca anumite autobuze este clar ca nu corespund anumitor norme greseala trebuie cautata la atelierele ITP si nicidecum la firmele de transport.
Deobicei cand se citeste un articol de – al meu rog sa se faca cu atentie, nu – mi plac repetitiile. Voi face o exceptie si voi repeta inca odata, legea trebuie respectata iar vinovatii sa plateasca. Nu am sustinut nicaieri altceva. Dar de aici si pana a acuza firmele de transport este cel putin o copilarie.
In paranteza fie spus, am facut foarte multi ani naveta cu aceste autobuze de mica capacitate ( la Stefanestii de Jos / Ilfov) si am fost foarte multumit de prestatie. Nu inteleg care este legatura cu 15 Septembrie, dar probabil ma depaseste evenimentul.
Si acum sa trecem la treaba:
Notiunea de maxi taxi sau microbuz este folosita eventual la o bere sau la o șueta in fata blocului sau a curtii. Cele 4 notiuni pe care ar trebui sa le folosim in continuae pentru cazul de fata sunt urmatoarele :
- autovehicul
- autobuz
- autobuz urban
- autocar
Este bine sa ne abtinem de a folosi termeni fantoma, inclusiv de a cita pseudotermeni din ziare, reviste, reportaje TV. Ca o paranteza, stiti foarte bine ca notiunea de TIR este folosita abuziv, cel putin noi ar trebui sa ne abtinem de la astfel de lucruri.
La siguranta circulatiei ar trebui sa ne exprimam in cunostinta de cauza, si nu sa ne dam cu parerea asa, de pe margine. Orice cetatean care are in posesie un autovehicul este obligat sa-l intretina ca sa corespunda normelor de circulatie. Stimati useri, nu am nici o retinere, controale in trafic peste controale, cine nu corespunde tras pe dreapta si amenzi fara numar ( si mari), o data, de 2 ori, de trei, ori, ori se corecteaza, ori da faliment respectivul, ori respectivul cetatean isi vinde autovehiculul.
Sa revin la fondul problemei.
Prin definitie, autobuzul in categoria carora se inscrie si asa denumitele incorect maxi – taxiuri are voie – prin lege sa ia persoane in picioare, cu conditia sa fie dotat cu bare de sustinere.
Tot prin lege, asta este, n-am ce face, un autobuz cu 18 locuri pe scaune poate fi transformat in autobuz urban si sa – l umplu full cu oameni – legea imi permite. Numai sa circule pe rute urbane
Faptul ca in certificatul de inmatriculare scrie ca are o capacitate de nu stiu cate locuri pe scaune este altceva, si la Dacia Logan scrie ca poate lua 5 persoane, dar daca mai exista si un copil de 5 ani, ce, nu am voie sa-l tin in brate ?
Intreg judetul Ilfov, asa cum am mai spus, prin lege speciala, este asimilat transportului urban, deci nu am ce sa va fac, pot umple si autobuzul respectiv cu 25 de persoane, am voie sa desfiintez scaune sa – i maresc capacitatea de transport, pot sa – i fac ce vreau.. Ce nu am voie, nu am voie sa depasesc greutatea maxima prevazuta de lege si spatiul minim prevazut pentru transportul de persoane. Acest spatiu minim este prevazut in legea protectiei muncii, este alta mancare de peste. Acolo trebuie sa cautati si sa vedeti numarul maxim de persoane care pot fi transportate.
In concluzia pe ziua de astazi
Sunt pentru transportul privat de persoane naval, aerian, rutier si pe calea ferata, dar cu respectarea stricta a legilor in vigoare
Faptul ca ne legam de firmele de transport ce folosesc autobuze de mica capacitate mi se pare o copilarie.
Faptul ca unii dintre noi confunda definitiile ( autobuz, autobuz urban, autocar, precum si subclasificarile transportului de persoane, respectiv confunda transportul urban cu cel suburban, cu cel de scurta distanta – 50 km, cu cel judetean si interjudetean) mi se pare ori o scapare al celor in cauza, ori o necunoastere a legii, ori reavointa.
Astept cu nerabdare desfiintarea CFR –ului – ca proprietate de stat si infiintarea companiilor particulare de transport pe Calea Ferata, care intr-adevar sa corespunda cerintelor cetateanului si sa faca o concurenta reala firmelor de transport auto.
Numai avand legi clare, organisme care sa faca verificai reale in teren, firme particulare care sa concureze pe trasee comune, atat pe calea ferata, cat si pe sosea, aer sau apa vom putea spera sa avem o calitate multumitoare in transportul de persoane.
Oricum proprietatea de stat a murit, trebuie sa ne obisnuim cu ideea si sa fim convinsi ca proprietatea privata este cea care garanteaza dezvoltarea societatii, inclusiv in domeniul transportului.
In alta zi voi dezvolta alt subiect, oricum subiectul accidentului este pe departe de a fi epuizat, voi aborda problema certificatului de copetenta profesionala si a examenului psihologic. Aici cred ca sta problema reala a accidentului de la Scanteia.
In incheiere o observatie : Imi pare rau, dar stiu ceva rezistenta. Si mai cunosc si tipul de automotor implicat in accident. La o viteza de 80 km / h si tipul de tampoane cu care este dotat acest tip de automotor, credeti – ma pe cuvant, nici o ranforsare normala din lume nu ar fi rezistat. Am inteles ca autobuzul de mica capacitate era oprit pe linie, sau oricum mergea foarte incet. Atat am avut de spus pentru astazi.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Dr2006



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 16/Dec/2011
Mesaje: 2182
Locație: Bucuresti 6

MesajTrimis: Lun 31 Aug 2009 22:16:02    Titlul subiectului: 116226

Un vehicul (indiferent de capacitate) are definită o capacitate totală. Dacă tu iei în vehicul un călător în plus (sau mai mulți) față de câte locuri ai trecute în talon (chiar și un copil de 5 ani și 20 kg) se cheamă că depășești capacitatea vehiculului. La fel și dacă îl încarci cu marfă prea multă.

Pe la tine prin Ștefănești trec 4 linii de dube și, implicit, 4 linii RATB (adică 2, că celelalte 2 fură curse sub pod la centură). Deci e clar că începerea școlilor nu o să cauzeze prea mare agllomerație.

Să îți dau totuși alt exemplu: Domnești. Conform licenței de traseu, dubele circulă la 15 minute iar autobuzele... hmm... la vreo 2 ore și doar dimineața și seara. Bun... la 8 am încep orele la liceu (cel puțin la Lovinescu - unde am făcut eu liceul - , peste drum la Elena Cuza incep chiar la 7:30!) Bun...deci ar trebui un autobuz care sa ajunga la Drumul Cooperativei (asta e cu 2 statii inainte de capatul de la Ghencea) la 7:15 si unul la 7:45. De fapt, era o singura duba, care ajungea pe la 7:25, după aia următoarea era la 8 și ceva și autobuzul (care atunci când eram eu la liceu venea mai bine, cam la o oră și ceva) ajungea la 7 fără ceva și la 8:30. Concluzia: păi foarte simplu: în liceul Lovinescu era, atunci, vreo 20 de elevi din Domnești. Toți începeau la ora 8 și TOȚI veneau cu duba aia de 15 (CINCISPREZECE) locuri, în care mai erau și alți călători. Pe vremea aia firma venise cu o ,,ofertă" de abonamente (costau triplu față de cele RATB), doar pentru elevi, care dădeau dreptul la 2 călătorii pe zi la juma' de preț. Însă jumate de preț însemna 0,75 RON și reținerea unui cupon de pe abonament. Șoferii oricum nu dădeau restul până la un leu sau luau câte un leu la toată lumea și nu luau cupoanele și nici nu tăiau bilete. De fapt, oamenii nici nu știau cum arată biletele pe sectia respectiva. Și gândește-te că TOȚI cei care făceau naveta de acolo își făcuseră abonamente la RATB, că promisese RATBul că dacă sunt aboanmente multe suplimentează linia. Concluzie: statul e un prost administrator (s-a mai spus), dar nici privații nu-s mai breji. De fapt, privatii de acolo erau doar nisate bișnițari, care probabil nici nu aveau ITPul luat la halul în care arătau dubele lor, nu mai zic de lucruri elementare, gen loc de parcare (mergeți noaptea pe Prel. Ghencea și vedeți parcate pe trotuar (!) toate dubele pentru Domnești, Clinceni, Măgurele și alte destinații cu plecare din Drumul Taberei; mergeți după aia la terminalul Ghencea si vedeți și acolo câte sunt. Odată chiar a fost o dubă parcată pe linia 41 (a justificat că era zăpadă și nu a văzut șinele)). Deci, sincer, toți ar fi fost mulțumiți să meargă 100 într-un autobuz de 100 de locuri, decât să meargă câte 30 în duba de 15 locuri, cu posterioru-n geam.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
Kaustik



Data înscrierii: 11/Noi/2008
Ultima vizita: 03/Mar/2024
Mesaje: 766
Locație: Ploiesti; Bucuresti; Braila

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 03:07:21    Titlul subiectului: 116230

Domnilor forumisti, am impresia ca nu stiti ce vorbiti sau cum vorbiti Exclamation Vorbiti despre oameni care au murit cu atata degajare si pe un ton atat de statistic incat ma uimiti Exclamation Shocked Cum adica "daca ar fi fost intr-un autobuz, ar fi murit mai putini, dar asa, ca au fost in microbuz, au murit mai multi"?! De parca oamenii care mor ar trebui tratati statistic, ca niste pahare care se sparg, vite care mor la ferma sau flori calcate in parc...

In primul rand, trebuie sa intelegeti un lucru si sa nu scapati niciodata din vedere ca o locomotiva care circula pe calea ferata cu 95-100 km/h nu are gusturi preferentiale in materie de vehicule, in momentul in care unui inconstient de sofer, care-i trece prin cap ca are timp sa traverseze liniile, decide ca poate trece fara probleme, desi semaforul e pe rosu, iar semnalele acustice se aud bine (in aceste cazuri de inconstienta, singurele explicatii "rationale" pe care le pot gasi este ca soferul este daltonist si surd in acelasi timp...). Ce vreau sa spun este ca, in momentul in care ai ghinionul sa te afli intr-un vehicul condus de un sofer inconstient, indiferent ca vehiculul este Dacia, microbuz Mercedes sau autobuz DAC, daca este sa mori, VEI MURI garantat, atunci cand o garnitura de tren intra in tine cu suta la ora!!! Doar norocosii adevarati (asa-zise persoane care au 9 vieti ca pisica sau zile de la Dumnezeu) vor scapa, dar nu teferi, ci cu sechele pe viata!!! Sunt constient si realizez zi de zi asta, ca puteam fi si eu in acel microbuz, dar realizez in aceeasi masura ca indiferent de vehiculul in care ma aflu, in caz de accident, am doua posibilitati: sa mor sau sa scap. Textele de genul "tot mai multe accidente in ultima vreme, soldate cu victime, in care sunt implicate microbuze" sau "un microbuz nu prezinta ranforsari sau structuri de rezistenta suplimentare, ca sa-ti confere siguranta" sunt niste afirmatii fara rost, false, nonsensuri Exclamation Esti intr-o masina, mergi linistit pe banda ta, respecti regulile de circulatie, dar intra alt bezmetic in tine...

In al doilea rand, ca tot vorbiti de rezistenta, haideti sa tratam si acest subiect. Pentru cei care se dau cunoscatori si afirma cu tarie ca autobuzele au structura de rezistenta si ranforsari suplimentare, tin sa-i dezamagesc. Autobuzele, din cauza dimensiunilor, sunt proiectate si construite in asa maniera incat sa fie cat mai usoare, sa nu intre material prea mult, pentru ca altfel consumul de combustibil este mare si sunt si scumpe apoi. Autobuzele moderne, de felul celor low-floor (Mercedes Citaro, de exemplu) NU AU SASIU, oameni buni, va garantez eu, sunt precum o creatura fara coloana vertebrala (voua vi se pare ca un melc are corpul rezistent, ma rog, la aceeasi scara daca ati fi ca el? Mie nu...). Scheletul (cadrul) acestor autobuze consta doar din niste bare de otel (de fapt sunt tuburi cu profil patrat) de 5x5 cm sudate, iar "tablaria" este de fapt formata din niste panouri de fibra de sticla lipite cu un adeziv special (nici macar nu sunt prinse in suruburi, pentru ca ar fi fost mancate de rugina si ar fi cazut panoul la propriu, ca sa nu mai vorbim ca nici sudate nu sunt, ca n-au cum...). Asta da ranforsare... Daca nu ma credeti, va invit sa vizionati Discovery Channel, acolo exista un documentar care se numeste "Cum se fabrica" ("How it's made", din engleza) in care am avut intr-o zi norocul sa vad cum se fabrica autobuzele. Nu va faceti probleme, documentarele respective sunt reluate la anumite intervale de timp, plus de asta le gasiti si pe internet si le puteti da download. Ideea este ca astazi se incearca pe cat posibil sa se produca vehicule ieftin si cu consum redus, poti sa le acoperi si cu tabla nu-i problema, daca la sfarsit vehiculul este ieftin si nu consuma; in cazul asta tabla indicat ar fi sa fie folie de staniol...

Singurele vehicule de transport calatori pe care le puteti considera ca fiind "ranforsate" cu adevarat sau ca sunt rezistente in sensul adevarat al cuvantului sunt vehiculele care folosesc materialul rulant pentru deplasare si aici intra tramvaiele, metrourile si trenurile. Acestea da, intr-adevar au si tabla groasa pe ele si au si schelet de otel destul de dur, pentru ca acestea au nevoie sa fie grele, merg pe sine de otel cu roti de otel si frecarea ar fi mica daca n-ar fi grele si nu s-ar putea deplasa din cauza alunecarii, dar si consumul este mare in consecinta (consultati manualele de fizica din liceu, capitolul de mecanica si cinetica, forte de frecare etc.). In rest, autobuzele si troleibuzele sunt facute din materiale usoare si nu intra in categoria "ranforsari" (nici macar autoturismele si microbuzele, chiar daca-s facute din tabla). Autobuzele vechi (si cele straine dar si celebrele noastre DAC-uri), da intr-adevar, erau facute din tabla, dar si consumul era pe masura (inainte-vreme nu se prea punea problema epuizarii resurselor, abia mai tarziu a aparut ideea reducerii consumului de combustibil). Apoi a venit ideea "geniala" a "Geniului din Carpati" in sensul economisirii motorinei: montarea acelor tiribombe (butelii) pe autobuze.

Si ca tot a venit vorba de productia romaneasca (ma refer aici strict la vehicule, pentru ca acesta este subiectul forumului si nu vreau sa deviez), si cu asta inchei aici (si va rog sa ma iertati pentru atata off-topic), chiar imi plac vehiculele romanesti si le consider bune (pe cele fabricate pana in 1996, sa zic asa), nu am zis niciodata ca n-ar fi bune si nici nu le-am blamat (de pilda, prefer o garnitura de IVA decat un Bombardier). Eu m-am referit strict la ideea ca productia romaneasca n-a mai evoluat, a stagnat sau mai rau a fost eliminata, in loc sa beneficieze de investitii si sa se dezvolte. In consecinta, noi inca mai folosim autobuze vechi (da, au fost bune la vremea lor, dar totusi...) sau mai rau am devenit piata de desfacere pentru rebuturile occidentalilor (cazurile de vehicule noi sunt rarisime, cred ca doar RATB-ul are vehicule noi - Mercedes-uri Citaro, dar articulate, am vazut in orasul olandez s'Hertogenbosch). Daca ar exista in continuare productie romaneasca de autobuze, troleibuze si tramvaie, pe bune de n-as vinde toate Citaro-urile, Astra Ikarus-urile si tramvaiele la mana a doua din toata tara asta!!! Vreau sa spun ca vehiculele ce inca le mai poseda unele regii de transport sunt depasite tehnic si moral si rezultatul se vede: autobuze care se strica din senin, tramvaie care iau foc etc. "Nu este stricat, nu reparam" este o vorba aiurea, un vehicul n-are viata vesnica si te poti astepta oricand sa se strice, cum se zice "cand ti-e lumea mai draga". Este suficient sa dea primele semne de uzura sau sa se strice prima data ca sa fie casate, nu reparate. Luati exemplul strainilor: tramvaiele depasite tehnic si moral ajung la noi...

In incheiere, asa cum am promis, daca fac rost si iata ca am facut rost, am sa postez articolul despre acel accident feroviar in care a fost implicat un autobuz marca DAC. Vreau sa corectez informatia postata anterior: in autobuz nu se aflau muncitori, ci navetisti. Accidentul a avut loc in 2002. Fotografiile vorbesc de la sine. Priviti cata "ranforsare" la un autobuz... Am postat si cateva fotografii, "cele mai frumoase" din articol... Articolul il gasiti aici: http://www.cfr.ro/jf/romana/0202/tragedia.htm#2

Tragedie feroviara pe raza Regionalei CF Iasi

In ziua de 20 februarie a.c., intre Tecuci si localitatea Munteni, din judetul Galati, s-a produs cel mai groaznic accident feroviar din ultimii ani, soldat cu opt morti si mai multi raniti. Un autobuz care transporta navetisti a fost lovit in plin, la o trecere la nivel peste calea ferata, de trenul accelerat 1562, care circula pe ruta Iasi - Brasov.

Autobuzul care face legatura intre Tecuci si comuna galateana Munteni a plecat in cursa potrivit orarului obisnuit. Transporta 18 pasageri, majoritatea navetisti si sateni care isi facusera cumparaturile la oras.
Potrivit primelor investigatii ale organelor de politie, la ora 14.40, soferul autobuzului, Valentin Adam, cu o "experienta de doar sapte luni", a trecut peste calea ferata fara sa se asigure, ignorand, pur si simplu, atat semnalele luminoase, cat si pe cele sonore, care anuntau apropierea trenului. Accidentul nu s-ar fi soldat cu urmari atat de grave daca motorul autobuzului nu ar fi refuzat sa mai functioneze pe trecerea la nivel cu calea ferata.

Impactul a fost teribil: autobuzul a fost lovit in plin si tarat din dreptul haltei, unde s-a produs coliziunea, aproximativ 500 de metri! Pasagerii au fost practic "zburati" prin ferestre. Pe distanta respectiva imaginea era terifianta: de-a lungul liniei ferate zaceau de-a valma bucati de metal contorsionate, corpuri umane si numeroase obiecte...

Fortele de interventie - cele ale pompierilor de descarcerare si salvarile - au ajuns la fata locului in mai putin de 20 de minute, rastimp in care trupurile acelor oameni au zacut neajutorate pe rambleul caii ferate. Persoanele ranite au fost transportate de urgenta la spitalele din Tecuci si Galati. Potrivit declaratiei domnului Nicolae Bacalbasa, medic la Spitalul de Urgenta din Galati, printre cei raniti se aflau si doua femei care au suferit leziuni foarte grave, una dintre ele intrand deja in coma profunda si necesitand interventie neurochirurgicala. Pe salile spitalului, cu sufletele zdrobite de suferinta, nevenindu-le a crede si nutrind totusi speranta unei minuni, rudele si cunostintele victimelor acestui grav accident. Un tata, innebunit de durere, cu ochii plini de lacrimi, smulgandu-si parul din cap, nu reusea decat sa ingaime cu glas sugrumat: "… e singurul meu copil..., medic generalist…, facea naveta de 11 ani…, este casatorita…, are un copil de cinci ani".

Domnul ministru Miron Mitrea, ajuns la Galati cateva ore mai tarziu impreuna cu o delegatie a ministerului si a CFR SA, s-a declarat bulversat de imaginea sinistra de la locul accidentului. In opinia sa, acest accident este urmarea unui act de inconstienta, tinand cont de faptul ca in acel loc erau montate instalatii de semnalizare luminoasa si acustica dintre cele moderne. "Este un lucru foarte grav ceea ce a facut acest sofer. Nu imi dau seama cum asemenea oameni, care nu respecta regulile de circulatie, sunt lasati sa conduca un autobuz. In cazul de fata este vorba de incalcarea celei mai certe reguli de circulatie, aceea de a te opri la aparitia culorii rosii a indicatorului. Aceasta tragedie putea avea urmari si mai grave, tinand cont de faptul ca trenul circuland cu o viteza de 90-95 km/h exista riscul de a deraia. Mecanicul de locomotiva nu are nici o vina; din contra, lui i se poate atribui un merit deosebit pentru ca a reusit sa reactioneze astfel incat sa nu deraieze intreaga garnitura. Actul de indisciplina al soferului va avea urmari penale, dar, din pacate, orice pedeapsa i s-ar aplica acestuia, cei care au murit nu mai pot fi adusi inapoi".

Inconstienta unui sofer a frant destine, a indoliat familii, a pustiit vietile unor semeni, le-a marcat pentru totdeauna sufletele... Printre cei care si-au pierdut viata in acest accident s-au numarat directorul scolii din comuna, o profesoara de limba engleza, o invatatoare de doar 25 de ani, dar si doi tineri care se casatorisera cu nici o luna in urma... Fie-le tarana usoara! Si fie ca asemenea teribile tragedii sa nu se mai repete nicicand!



54_2m.jpg
 Descriere:
 Mărime fișier:  14.99 kb
 Vizualizat:  de 18340 ori

54_2m.jpg



54_3m.jpg
 Descriere:
 Mărime fișier:  17.8 kb
 Vizualizat:  de 18340 ori

54_3m.jpg



55_1m.jpg
 Descriere:
 Mărime fișier:  14.46 kb
 Vizualizat:  de 18340 ori

55_1m.jpg



_________________
"O tara dezvoltata nu este una unde saracii pot merge cu masina, ci una unde bogatii folosesc transportul public." E.P.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Kaustik



Data înscrierii: 11/Noi/2008
Ultima vizita: 03/Mar/2024
Mesaje: 766
Locație: Ploiesti; Bucuresti; Braila

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 04:12:52    Titlul subiectului: 116231

Citat:
Nici șoferul de autobuz, nici cel de dubă nu are atribuții să trieze călătorii. Iar la RATB e autotaxare, deci șoferul nu are atribuții de control (și chiar dacă ar avea, trebuie să mai și conducă autobuzul). Ce treabă au șoferii cu faptul că oamenii nu compostează bilet? Înțeleg că vrei să îi pui în aceeași oală și că te-ai bucura să fie numai dube peste tot, că nu urcă bețivii în ele... ce dacă încurajează evaziunea fiscală (am mers de multe ori cu duba... DE TREI ORI am primit bilet nou (deci nu refolosit) și fără să îl cer (odată la C&I și de 2 ori la AIT Târgoviște), în ultimii 4 ani jumate... în celelalte cazuri ori nu erau bilete în mașină (!) ori am primit teancuri de bilete deja folosite... și asta după ce am insistat).


Pardon? Pai nu au dar, scuza-ma, ar trebui, pentru ca d-aia arata autobuzele asa cum arata, dupa ce fac vreo cateva curse prin Ferentari, d-aia sunt vandalizate. Si soferii raspund de vehiculele pe care le conduc, din momentul in care ies cu ele pe poarta autobazei si pana cand le aduc inapoi in autobaza. Sau cel putin asa vad eu situatia, asa ar trebui sa fie... La o adica, daca n-ar raspunde de vehicule, ar putea sa le lase si la cap de linie si sa le dea foc, nu? Compostarea biletelor ar trebui sa fie ceva adanc inradacinat in constiinta romanului, dar din pacate nu este asa (exista exceptii, bineinteles, dar exceptiile apar atunci cand reusesti cu brio "sa sperii" o comunitate intreaga prin controale dese si amenzi - vezi RATP Ploiesti). Adevarata "problema" este ca pe maxi-taxi n-ai cum sa faci blatul si de-aia e toata lumea suparata si d-aia toata lumea iubeste RATB-ul...

Nu am spus ca m-as bucura sa fie doar dube pe strada, asa cum a mentionat si Andrei, inainte de a-mi rastalmaci articolele, mai bine le recititi. Am mai spus ca dubele exista pentru ca pe moment patronii n-au bani de autocare sau midibuze. Orice afacere privata trebuie sa inceapa cu ceva (si aici ma refer la orice tip de afacere din lumea asta), intai ceva mic, apoi pe masura ce vine profitul, vor veni si investitiile in ceva mai bun. Daca vreti exemple concrete de firme private care au investit in parcul de vehicule, veniti in Braila si cautati firma Gebamy Trans Impex SRL (fara sa fac vreo reclama). Firma mai are inca in posesie microbuze vechi (de care vor scapa in curand) dar au si midibuze si microbuze noi (sa zici ca dubele de marfa convertite in dube de calatori "nu mai sunt noi, ci sunt SH" e cea mai mare tampenie). Exemple de firme private dotate cu autocare mai exista, bineinteles, de pilda firma Transmoldavia, care asigura curse Suceava-Bucuresti, Darabani-Bucuresti (Darabaniul nici macar nu are gara... bila alba pentru privati, bila neagra pentru CFR Laughing Exclamation ) si Onesti-Bucuresti. Voi, prin "eforturile" voastre de eliminare a dubelor sau prin acuzele aruncate la adresa lor, nu faceti, sincer, altceva decat sa va pierdeti vremea, pentru ca, una la mana, firmele private nu vor disparea niciodata din peisaj si, a doua, dubele vor disparea cu timpul, fiind inlocuite de midibuze si autocare, nu cand vreti voi sau cum vreti voi.

Iar la faza cu biletele, da aveti dreptate ca se face evaziune fiscala ca nu se acorda bilete, dar nu peste tot nu se acorda bilete, in toata "lumea privatilor". Veniti iarasi la Braila, la aceeasi firma privata de care am mentionat, pe langa care le-as adauga si pe restul (Aventin - au in posesie si autocare, am uitat sa mentionez -, Trans Europax), si o sa vedeti ca la cursele judetene si interjudetene veti primi bilet si microbuzele sunt incarcate in limita locurilor Exclamation Va garantez eu toate acestea (au si aer conditionat, apropo). In oras, recunosc, asa este, nu de fiecare data se dau bilete. Exemplele de firme private, si din alte judete, care acorda bilet mai sunt, evident. Deci iarasi nu stiu cine pe cine baga in aceeasi oala... Am mai spus-o si o repet (desi nu-mi place), acolo unde se incalca legea, exista pedepse, cine greseste, plateste. Evaziune fiscala exista si la chioscul de la coltul blocului, unde nu primesti bon fiscal pe ce cumperi, dar totusi cumperi de acolo, nu? Evaziunea fiscala este un lucru generalizat, nu mai particularizati doar in dreptul privatilor cu microbuze, este iarasi o falsa problema.[/quote]

_________________
"O tara dezvoltata nu este una unde saracii pot merge cu masina, ci una unde bogatii folosesc transportul public." E.P.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
andrei11



Data înscrierii: 10/Feb/2009
Ultima vizita: 11/Iul/2023
Mesaje: 1863
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 07:00:35    Titlul subiectului: 116234

Ordonanta de urgenta nr 109 / 14 iulie 2005 actualizata in conformitate cu modificarile si completarile prevazute de legea nr 102 / 2006, OG nr 45 / 2007, legea 42 / 2008 OU 74 / 2008 si OU 110 / 2008
Definitii
autobuz autovehicul cu cel putin 4 roti si viteza mai mare de 25 km / h conceput si construit pentru transportul de persoane pe scaune si in picioare si care are mai mult de 9 locuri pe scaune inclusiv locul soferului
autobuz urban autobuz la care majoritatea locurilor sunt in picioare

De aici trebuie sa pornim cand ne dam cu parerea la ce scrie in Certificatul de Inmatriculare a unei masini.
Asa cum le numiti voi gresit maxi - taxi , aceste autovehicule se incadreaza in definitiile de mai sus.
In cazul in care am un traseu urban sau asimilat acestuia pot incarca autobuzul cu cati oameni vreau, desfiintand si scaune la nevoie, respectand insa 2 conditii
Sa nu se depaseasca greutatea maxima a autobuzului urban inscrisa in talon
Sa se respecte nr de persoane / metru patrat prevazut in normative (le gasiti in legile de la protectia muncii)
Sa fie dotate cu bare pentru sustinere
Orice alte observatii sunt speculatii nefondate.
Multumesc pentru ca ati avut rabdarea sa cititi aceste randuri. Precizez ca legea de la inceputul interventiei este in vigoare si prin prisma ei judecam clasificarea autobuzelor la ora actuala
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Dr2006



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 16/Dec/2011
Mesaje: 2182
Locație: Bucuresti 6

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 08:00:31    Titlul subiectului: 116236

Ziceai de statistici... în ziua de azi totul se face statistic, nu mai contează că vorbim de vaci tăiate la abator sau de oameni loviți de tren. Tot statistic, cel mai sigur mijloc de transport e avionul (e drept, mai pică aviaonele, iar când pică mor toți călătorii), dacă ținem cont de raportul dintre numărul total de călători și cei ce ajung pe lumea cealaltă.

Mă uit la DACul lovit de tren... au murit 8 oameni, dar in salon erau mai multi, iar din autobuz a mai ramas ceva. Nu acelasi lucru pot spune despre duba de la Scânteia, unde din 14 oameni... doar 2 au scăpat. Nu contest sechelele cu care au rămas (mai mult cele psihice), dar au avut zile, ceea ce clar contează.
Kaustik a scris:
Pardon? Pai nu au dar, scuza-ma, ar trebui, pentru ca d-aia arata autobuzele asa cum arata, dupa ce fac vreo cateva curse prin Ferentari, d-aia sunt vandalizate.
Păi de ce zici tu că ar trebui? Ai urmărit vreodată ce fel de ,,faună" vandalizează autobuzele? Dacă da tu singur ai avea curajul să te iei de ei? Au fost tot felul de incidente prin mai multe zone (inclusiv prin centru), la Com. Pantelimon a fost unul care a urcat un măgar în autobuz, pe 143 niște rromi nu au mai avut răbdare până la budă și și-au lăsat ,,motivele" urât mirositoare în autobuz (până la urmă șoferul autobuzului a tras pe dreapta, a dat jos călătorii și a dat 50.000 ROL la niște gunoieri să îi facă curat în spate), nu mai zic de câți sparg semințe, zgârie melamina sau chiar o rup. Tu, dacă ai fi șofer și ai lucra 8 ore jumate, în care mai trebuie să și conduci, ai avea răbdarea și, mai ales, curajul ca o dată la câteva stații să mergi în salon să îi dai jos (și apoi să te aperi de pumnii lor) pe toți vandalii?
Citat:
sa zici ca dubele de marfa convertite in dube de calatori "nu mai sunt noi, ci sunt SH" e cea mai mare tampenie

Majoritatea dubelor care circulă prin țară sunt vehicule de marfă aduse la mâna a 2a, a3.... a 7a din afară și modificate aici.

Apropo de autobuze și dube:

,,autobuz – autovehicul cu cel putin 4 roti si o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h, conceput si construit pentru transportul de persoane pe scaune si in picioare si care are mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto; " parcă asta era definiția din lege. Dacă îmi găsiți voi vreun microbuz conceput și construit pentru transportul de persoane...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
andrei11



Data înscrierii: 10/Feb/2009
Ultima vizita: 11/Iul/2023
Mesaje: 1863
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 08:17:51    Titlul subiectului: 116239

Sunt toate adecvate transportului de persoane, au omologare RAR. Mai citeste si tu conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a fi apte pentru transportul persoanelor, si nu mai lua definitii aiurea de pe net. Citeste si tu o lege cap - coada cu pixul in mana si mai vorbim. Iti spun eu, toate microbuzele indeplinesc conditiile. Tu vorbesti de conditii si nici nu sti care sunt ele. Citeste legea si nu mai lua articole aiurea de pe net.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Dr2006



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 16/Dec/2011
Mesaje: 2182
Locație: Bucuresti 6

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 09:10:19    Titlul subiectului: 116244

Sunt apte toate, la câte șpăgi se dau. S-au mai prezentat pe forum imagini cu ,,autobuze de mică capacitate" (na, să nu le mai zic dube) provenite din microbuze de marfă, care mergeau cu capota deschisă, cu usa legată cu sfoară și cu semnalizarea spartă/defectă, la care se adaugă și oamenii în picioare, deci clar, erau apte de transportat oameni Twisted Evil

Legea aia clar e făcută pentru microbuze, uită-te la haosul rezultat în transportul județean. Uite-te cum parcuri întregi de autobuze în stare bună, dar vechi (vezi S.C. Autobuzul S.A. Huși) au ajuns fier vechi (și șoferii lor pe drumuri, că giraseră cu casa îmărumuturi pentru RKul mașinilor... uitați-vă aici: http://tramclub.org/viewtopic.php?t=128&start=25 ) pentru a fi înlocuite cu aceste microbuze înghesuite și jegoase care, colac peste pupăză, NU FAC față numărului de călători. Dar ce contează? Sunt conforme normelor ARR Twisted Evil Tot apropo de legislație, nu înțeleg de ce la atribuirile de trasee există 2 categorii de vehciule pentru o rută: de minim 10 locuri și de minim 22 locuri. Dacă nici asta nu ți se pare suspect (ce-i aia ,,minim 10 locuri" pentru un traseu? Vorbim de trasee de autobuz aici, nu de taxiuri făcute din Logan MCV)...

Dacă mâine-poimâine vreun ministru își face firmă de căruțe cu coviltir, imediat o să vină ARRul și o să zică că sunt conforme (eventual o să își modifice normele pentru ele), să nu-l supere pe proprietar. Să nu uităm că microbuzele s-au răspândit tocmai pe vremea lui Mitrea (la început pentru a dubla trenurile), asta după ce el a devenit acționar majrotiar la o firmă care transformă (da, TRANSFORMĂ, nu construișete) dube (mergi pe Splaiul Unirii, la Podul Mărășești, să le vezi cum vin) de marfă în microbuze și le exploatează (desigur, vinde și la alte firme). Abia de puțin timp fabrica a trecut și la construcția de minibuze (deci vehicule destinate din fabrciă transportului de persoane).

Tot apropo de normele ARR, RAR etc.: Suntem in UE, legilsația noastră ar trebui să fie cât-de-cât armonizată cu cea din UE. De ce în restul UEului nu există nici noțiunea de microbuz (sau de maxi-taxi) și nici vehiculele în sine?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
pmp



Data înscrierii: 07/Iul/2006
Ultima vizita: 31/Aug/2021
Mesaje: 256
Locație: Ilfov

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 11:20:41    Titlul subiectului: 116249

andrei11 a scris:
Tot prin lege, asta este, n-am ce face, un autobuz cu 18 locuri pe scaune poate fi transformat in autobuz urban si sa – l umplu full cu oameni – legea imi permite.
Iti citez din certificatul de inmatriculare al masinii mele:
Nr de locuri: total 5, in fata 2, pe scaune 5, in picioare -. Astept sa vad certificatul de inmatriculare al unui microbuz in care e trecut un nr la rubrica "in picioare". Ti-as multumi dc ai scana unul si l-ai pune pe forum.
andrei11 a scris:
Intreg judetul Ilfov, asa cum am mai spus, prin lege speciala, este asimilat transportului urban
D-asta avem linii "preorasenesti", cu alte tarife, cu intervale mult mai proaste, ca-s in aceleasi categorii cu alea din Bucuresti. Tare.

Iar daca tot vorbim de siguranta: In ce te simti mai sigur: pe o bicicleta, motocicleta, intr-un Lastun, Tico, Matiz, duba, autobuz, tir, tanc? Dc s-ar ciocni un autobuz cu o duba, cine crezi ca ar iesi mai sifonat(a)?

_________________
http://www.petitieonline.ro/petitie/sa_eliminam_maxi_taxi_urile_din_transportul_public_din_romania_-p28912051.html
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 11:26:01    Titlul subiectului: 116250

andrei11 a scris:
Conform definitiei din lege, atentie, nu exista transport public ci transport in interes public. Este o diferenta. Daca vrem sa discutam in continuare asupra unor aspecte ale transportului rutier, feroviar si de alta natura este bine sa folosim termenii de specialitate in mod corect.
Hă, hă, hă... Laughing Parca spuneai ca esti persoana desemnata s.a.m.d. s.a.m.d. Pai daca persoana desemnata cunoaste atat de "dupa ureche" legea, ce sa te mai miri...

Hai "sa folosim termenii de specialitate in mod corect": Cum se numeste Legea 92/2007? Pai cum altfel decat "Legea serviciilor de transport public local". Iar inca de la inceput ce se spune in lege? Pai asa: "Art. 1. – (1) Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic privind înființarea, autorizarea, organizarea, exploatarea, gestionarea, finanțarea și controlul funcționării serviciilor de transport public în comune, orașe, municipii, județe și în zonele asociațiilor de dezvoltare comunitară."

Nici vorba de "transport in interes public", asa cum afirmi tu... Asa ca, iti dau un citat din ... tine: "Este o diferenta. Daca vrem sa discutam in continuare asupra unor aspecte ale transportului rutier, feroviar si de alta natura este bine sa folosim termenii de specialitate in mod corect"... Rusinica...
andrei11 a scris:
Prin definitie, autobuzul in categoria carora se inscrie si asa denumitele incorect maxi – taxiuri are voie – prin lege sa ia persoane in picioare, cu conditia sa fie dotat cu bare de sustinere.
Tot prin lege, asta este, n-am ce face, un autobuz cu 18 locuri pe scaune poate fi transformat in autobuz urban si sa – l umplu full cu oameni – legea imi permite. Numai sa circule pe rute urbane
Poti sa fii mai explicit? Te rog sa-mi indici - cu citat - paragraful din lege la care faci referire? Cred ca faci o confuzie si vreau sa ma folosesc de raspunsul tau, ca sa nu o poti da la intors ulterior.
andrei11 a scris:
pot umple si autobuzul respectiv cu 25 de persoane, am voie sa desfiintez scaune sa – i maresc capacitatea de transport, pot sa – i fac ce vreau..
Nasol punct de vedere, din pacate imbratisat de multi dubagii care cred ca pot face ce vor ei cu un vehicul de transport public... uite, legea prevede in mod expres ca vehiculele de transport public trebuie sa fie "CONCEPUTE SI CONSTRUITE" pentru transport public, iar de aici eu inteleg ca NU ! ai voie sa folosesti dube de marfa modificate intrucat nu sunt concpute si construite pentru transport de persoane, ci pentru marfa; oricate modificari i-ai aduce, tot o duba de marfa+geamuri+scaune rezulta, deci nu e CONCEPUTA, adica proiectata, gandita pentru transport public. In opinia mea ar trebui ca dubele transformate sa NU fie admise la transport public.
Da, la cele facute de la inceput pentru calatori cred ca poti face modificari pentru ca microbuzul initial chiar era conceput si construit pentru calatori, cu conditia ca ulterior modificarilor sa treci pe la RAR si ulterior inspectiei si omologarii/autorizarii sa nu mai faci alte modificari. Da, in cazul asta nimic de zis.
andrei11 a scris:
Numai avand legi [. . .] firme particulare care sa concureze pe trasee comune, atat pe calea ferata, cat si pe sosea, aer sau apa vom putea spera sa avem o calitate multumitoare in transportul de persoane.
Da-mi voie sa-ti spun din nou ca esti "dupa ureche"...
Hai s-o luam dupa lege, ca vad ca faci referire la ea, dar n-o cunosti sau n-o intelegi... : In Ordinul nr.353/2007 al Ministrului internelor si reformei administrative pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007 se prevede ca:

"Art.58 Pe durata contractului de dare in administrare sau de delegare a gestiunii, operatorul de transport rutier/transportatorul autorizat are EXCLUSIVITATE PE TRASEELE ATRIBUITE.''

Asadar, pe un traseu ar trebui sa nu circule decat cate un singur operator.
Concurenta aia pe care ai inteles-o tu prost se refera la altceva: concurenta LA ATRIBUIREA TRASEELOR, omule!
Adica participa mai multi operatori, X, Y, Z, T, se bat acolo in punctaje dar in final castiga DOAR UN SINGUR OPERATOR care va face transport pe acel traseu...
Concurenta trebuie sa fie la atribuirea traseelor, nu cum inteleg multi gresit ca trebuie sa fie haiducie pe trasee, lupte pe viata si pe moarte pentru acapararea calatorilor... Vai de capul nostru daca o "persoana desemnata" are astfel de nelamuriri...
andrei11 a scris:
Imi pare rau, dar stiu ceva rezistenta. Si mai cunosc si tipul de automotor implicat in accident. La o viteza de 80 km / h si tipul de tampoane cu care este dotat acest tip de automotor, credeti – ma pe cuvant, nici o ranforsare normala din lume nu ar fi rezistat.
Sa lasam basmele si s-o luam babeste: in mod cert sunt diferente majore intre comportarea la accident a unui autobuz si a unei dube, din multe puncte de vedere, incepand de la pozitia centrului de greutate, de locul in care este lovit in cazul unui accident, pentru ca in cazul unui autobuz acesta este lovit in partea de jos, pe cand in cazul unui microbuz acesta este lovit in plin in salonul pasagerilor; de asemenea, de la fizica, de la conservarea impulsului, din experimentul ala cu ciocnirea bilelor (pentru cine a fost la scoala, ca unii nu stiu ce e pe 15 septembrie... Twisted Evil ) ar trebui sa stim prea bine ca un vehicul cu masa mai mare reactioneaza altfel decat un vehicul cu masa mai mica in cazul unui impact cu aceeasi forta si impuls. Si cate si mai cate.
Dr2006 a scris:
Un vehicul (indiferent de capacitate) are definită o capacitate totală. Dacă tu iei în vehicul un călător în plus (sau mai mulți) față de câte locuri ai trecute în talon (chiar și un copil de 5 ani și 20 kg) se cheamă că depășești capacitatea vehiculului. La fel și dacă îl încarci cu marfă prea multă.
Pe langa astea enumerate de tine, Dragos, mai trebuie adaugat faptul ca acel microbuz, daca este proiectat la o incarcare de 19 locuri pe scaune, are centrul de greutate intr-un anumit loc; daca il incarci peste capacitate, cu calatori in picioare, centrul de greutate se modifica, ridicandu-se la o inaltime mai mare fata de sol, astfel incat la o curba brusca (un vehicul, pieton, animal aparut brusc in fata, perfect posibil) este mult mai expus riscului de rasturnare sau de pierdere a controlului volanului iar exemplele sunt destule. Sa nu uitam si de altceva, ca acei calatori incarcati vrac, inclusiv pe scara si aproape pe bord IMPIEDICA VIZIBILITATEA soferului atunci cand trebuie sa se asigure daca vin masini din dreapta. Accidentele recente par sa aiba drept cauza chiar asta... Dar cine sa vada?!?
Kaustik a scris:
Domnilor forumisti, am impresia ca nu stiti ce vorbiti sau cum vorbiti Exclamation Vorbiti despre oameni care au murit cu atata degajare si pe un ton atat de statistic incat ma uimiti Exclamation Shocked Cum adica "daca ar fi fost intr-un autobuz, ar fi murit mai putini, dar asa, ca au fost in microbuz, au murit mai multi"?! De parca oamenii care mor ar trebui tratati statistic, ca niste pahare care se sparg, vite care mor la ferma sau flori calcate in parc...
Din pacate asta e perceptia intarita tocmai de acesti privati care dezumanizeaza calatorii, transportandu-i doar ca numar, fara un minim de conditii decente, chiar ca pe vite...
andrei11 a scris:
Definitii
autobuz autovehicul cu cel putin 4 roti si viteza mai mare de 25 km / h conceput si construit pentru transportul de persoane pe scaune si in picioare si care are mai mult de 9 locuri pe scaune inclusiv locul soferului
autobuz urban autobuz la care majoritatea locurilor sunt in picioare
Asa cum le numiti voi gresit maxi - taxi , aceste autovehicule se incadreaza in definitiile de mai sus.
La care dintre ele? Poti sa-mi arati un astfel de microbuz certificat ca autobuz sau ca autobuz URBAN? Eu zic ca ele pot fi - cel mult - asimilate autobuzelor, dar in nici un caz urbane...

Aici cred ca cei de la RAR ar trebui cercetati PENAL pentru acea manarie evidenta de la clasificarea autobuzelor/microbuzelor: daca o sa aveti curiozitatea sa va uitati, acesti "specialisti" au facut niste tablite "unice" pe care scrie "Autobuz/Microbuz" cred ca in mod premeditat pentru a permite acestor dube infecte sa faca transport de persoane: cu aceasta "clasificare" stupida - si un copil face o diferenta clara intre un autobuz si un microbuz/duba - privatii astia pot intra pe trasee, iar aia de la RAR sunt "acoperiti": la o adica o pot da la intors cum ca ei de fapt au dat omologare/certificare pentru microbuz, dar avand doar tablite d-astea "unice" au clasificat si ei ca "Autobuz/Microbuz", ma mir ca nu le trece prin cap sa elibereze tablite cu "Vrum-vrum" pe care sa le acorde tuturor masinilor Rolling Eyes Priviti poza si minunati-va de inventivitatea in prostie tipic romaneasca...
andrei11 a scris:
In cazul in care am un traseu urban sau asimilat acestuia pot incarca autobuzul cu cati oameni vreau
Asta-i cea mai tare duma de pana acum! Adica microbuzul tau devine autobuz sau autobuz urban functie de traseul unde-l folosesti?!? Adica daca ai un traseu urban se cheama ca ai autobuz urban, daca ai traseu judetean iti poreclesti duba ca fiind autocar, iar daca mergi pe linia de tren se chema ca duba ta e automotor?!? Cum ziceai, "persoana desemnata"... sau cum? Laughing


gj-01-ntb-12_168.jpg
 Descriere:
 Mărime fișier:  42.35 kb
 Vizualizat:  de 17359 ori

gj-01-ntb-12_168.jpg



_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf


Ultima modificare efectuată Catalin Ghita la Mar 01 Sep 2009 13:34:41, modificat de 4 ori în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Dr2006



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 16/Dec/2011
Mesaje: 2182
Locație: Bucuresti 6

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 12:29:18    Titlul subiectului: 116252

pmp a scris:
andrei11 a scris:
Intreg judetul Ilfov, asa cum am mai spus, prin lege speciala, este asimilat transportului urban
D-asta avem linii "preorasenesti", cu alte tarife, cu intervale mult mai proaste, ca-s in aceleasi categorii cu alea din Bucuresti. Tare.

Nu știu ce lege asimilează transportul în Ilfov în cel din București. RATB operează cu o Hotărâre de Guvern (deci nu în autoritate metropolitană și/sau cu acord între consiliile locale ale localităților - cum se procedează la Timișoara) care, practic, îi oferă o derogare de la legea 92/2007, adică are voie pe trasee fără licitație și fără înțelegeri între consiliile locale ale localităților străbătute de trasee.
În plus, traseele private spre Ilfov sunt considerate INTERJUDEȚENE și alocate ca atare. Practic, Bucureștiul e considerat județ separat față de Ilfov (deși cam toate aurotiățile județene din Ilfov au sediul în București). Astfel, ca exemplu, chiar dacă RATB ar participa la licitație, ar pierde tocmai la... confort, pentru că autobuzele urbane sunt încadrate în categoria a IV, iar o dubă oricât de jigărită e, dacă are scaune tapițate înauntru e în categoria a IIIa, deci ia puncte în plus la capitolul ăsta. De capacitate oricum nimeni nu ține cont (la 10 locuri pot sa pun un WV Vito cu 2 locuri in plus in portbagaj, că dacă RAR aprobă e vehicul conform... vezi București-Curtea de Argeș, găsești un vehicul din ăsta cu plecare din Autogara Militari). Practic, toată legislația actuală e făcută pentru dube, dacă vii cu autobuz nu ai nicio șansă la traseu, poate doar dacă prinzi unul cu drumuri de țară și ,,indieni" pe care nu-l vrea nimeni.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
unimog



Data înscrierii: 28/Mai/2009
Ultima vizita: 21/Dec/2016
Mesaje: 56
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 13:36:41    Titlul subiectului: maxi taxi 116254

Se pot considera SH aceste dube deoarece se lucreaza pe caroserie, se fac transformari, deci nu mai sunt originale. Cand se transforma aceste dube in microbuze se respecta distantele dintre scaune? Scaunele respecta conditiile de siguranta? nu e vorba de ranforsari ale caroseriei, desi acestea sunt diferite la microbuze fata de dube. Stiu asta pentru ca am vandut asa ceva timp de 9 ani, dar nu se pretau transportului in comun datorita inaltimii mici si a numarului mic de locuri pe scaune(12) ceea ce te obliga sa ai categoria D pentru a le conduce, desi aveau aceleasi dimensiuni. E normal sa vorbim de statistici, o analiza a unui accident, indiferent de natura lui se face pentru a gasi cauzele exacte si niciodata un accident nu are o singura cauza, ci mai multe. Ca si in cazul de fata. Inconstienta soferului, ceva defectiuni presupuse, ceva indisciplina financiara(am inteles ca soferul numara banii cind trecea calea ferata?-oare incerca sa ascunda ceva sau a fost o intimplare?)
Si nu avem nimic cu transportul privat. Nu am auzit comentarii negative la adresa firmelor feroviare private sau a celor aeriene.
Ca o concluzie..oare de ce ieri au fost din nou raniti 3 oameni intr un accident cu un sofer de microbuz cu alcolemie de 0,23%? Noroc ca n a fost mai rau. Si culmea ca tot in zona Moldovei...de asta sunt bune statisticile.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 14:44:23    Titlul subiectului: Re: maxi taxi 116259

unimog a scris:
Se pot considera SH aceste dube deoarece se lucreaza pe caroserie, se fac transformari, deci nu mai sunt originale.
Atentie, nu se leaga nimeni de faptul ca sunt second-hand. Asta e, nu sunt bani, trebuie sa ne multumim si cu second-hand-uri, macar pentru o vreme, problema e ca se fac modificari din dube de marfa in microbuze de pasageri, ceea ce eu consider ca este anormal, mai ales atunci cand vehiculele rezultate sunt folosite in transportul public.
_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Kaustik



Data înscrierii: 11/Noi/2008
Ultima vizita: 03/Mar/2024
Mesaje: 766
Locație: Ploiesti; Bucuresti; Braila

MesajTrimis: Mar 01 Sep 2009 14:45:12    Titlul subiectului: 116260

Citat:
Păi de ce zici tu că ar trebui? Ai urmărit vreodată ce fel de ,,faună" vandalizează autobuzele? Dacă da tu singur ai avea curajul să te iei de ei? Au fost tot felul de incidente prin mai multe zone (inclusiv prin centru), la Com. Pantelimon a fost unul care a urcat un măgar în autobuz, pe 143 niște rromi nu au mai avut răbdare până la budă și și-au lăsat ,,motivele" urât mirositoare în autobuz (până la urmă șoferul autobuzului a tras pe dreapta, a dat jos călătorii și a dat 50.000 ROL la niște gunoieri să îi facă curat în spate), nu mai zic de câți sparg semințe, zgârie melamina sau chiar o rup. Tu, dacă ai fi șofer și ai lucra 8 ore jumate, în care mai trebuie să și conduci, ai avea răbdarea și, mai ales, curajul ca o dată la câteva stații să mergi în salon să îi dai jos (și apoi să te aperi de pumnii lor) pe toți vandalii?
Stiu ce fel de fauna vandalizeaza mijloacele de transport in comun. Este vorba despre aceeasi fauna pe care n-o suport nici eu, care ne strica imaginea peste tot in lume si careia ii doresc exterminarea. In ceea ce ma priveste, sa stii ca mie unul, personal, nu mi-e prea frica de nimeni, am trecut prin destule, am primit si pumni, am dat si pumni. Vin dintr-un oras cu o reputatie proasta, poate ati auzit de Braila, orasul lui Terente, regele baltilor, cutitarii din cartierele Brailita si Komorovka etc. Dar asta e alta mancare de peste, depaseste cadrul discutiei si tematica forumului.

Totusi am sa povestesc o intamplare. Veneam intr-o zi, acum un an, din Afumati cu maxi-taxi. Undeva in Voluntari se urca 2 indivizi afumati bine de alcool. Nici nu parcurge bine microbuzul cativa metri ca unul din ei isi aprinde tigara in microbuz. Soferul bineinteles ca a simtit mirosul, a tras imediat pe dreapta si i-a poftit pe indivizi sa coboare. Acestia nu au vrut si, cu o nesimtire crasa, sustineau ca nu si-au aprins tigara, desi ceilalti calatori l-au avertizat pe sofer ca ei si-au aprins-o, oarecum facandu-l tampit pe sofer prin sustinerile lor. Soferul, vazand ca nu are cu cine se intelege, le-a spus urmatorul lucru: "nu-i nimica, discutam la Obor, la capat...". Chiar am urmarit din acel moment sa vad ce se va intampla. Soferul a scos frumusel telefonul si si-a anuntat colegii de la Obor ca are probleme cu niste indivizi. Cand am coborat la Obor, am stat in loc sa vad ce se intampla. Tin sa va anunt ca acei indivizi beti n-au fost batuti, nu s-a intamplat nimic cu ei, doar ca au fost speriati bine de cativa baieti. Laughing

In concluzie, nimeni nu-i opreste pe soferii de autobuze sa procedeze la fel, in cazul in care vehiculele lor sufera distrugeri sau apar incidente in autobuz. Pe traseu, daca a vazut soferul respectiv de autobuz ce se intampla cu acei tigani care si-au facut nevoile, trebuiau anuntati colegii de la capat de linie prin statie, ca si-asa soferii dorm pe ei mai tot timpul la capetele de linie. Nu sunt prea multe autobuze stationate la capat si prea multi soferi, comparativ cu soferii de maxi-taxi, astfel incat sa-ti permita "o reeducare"? Asta e, ghinion. Daca Politia Romana doarme-n post si nu ia masuri (patrule pe strazi, la capetele de linie, etc. - politisti sunt destui, slava domnului, nu ducem lipsa de "forta de munca Garcea"), atunci sa ia masuri fiecare in parte. Soferii sa fie dotati cu arme si permise de port-arma. In cazul unei riposte din partea satrei, desi a fost avertizata sa pastreze linistea sau sa fie civilizata, atunci soferul sa traga. Se cheama "legitima aparare". Ne intoarcem in Vestul Salbatic?! Nu-i nimic, asta e, daca organele de lege nu-si fac datoria si politistii sunt mai fricosi decat cei pe care ar trebui sa-i retina. Ce vina au soferii de microbuze daca ei sunt in stare sa-si apere proprietatea si soferii de RATB nu sunt... Ce spuneam mai in urma cu cateva postari: spatiul mic permite impunerea mai usoara a unor norme de conduita civica. Nu au cei sapte ani de acasa? Nu-i nimic, ii educam acum la 30-40 de ani!!!
Citat:
Pe langa astea enumerate de tine, Dragos, mai trebuie adaugat faptul ca acel microbuz, daca este proiectat la o incarcare de 19 locuri pe scaune, are centrul de greutate intr-un anumit loc; daca il incarci peste capacitate, cu calatori in picioare, centrul de greutate se modifica, ridicandu-se la o inaltime mai mare fata de sol, astfel incat la o curba brusca (un vehicul, pieton, animal aparut brusc in fata, perfect posibil) este mult mai expus riscului de rasturnare sau de pierdere a controlului volanului iar exemplele sunt destule.
Pe bune acuma, cine a chiulit la fizica si nu stie ce e pe 15 septembrie? Laughing La fizica din scoala generala se invata ca centrul de greutate ESTE UNIC, nu se modifica, fiind determinat DOAR DE DIMENSIUNILE GEOMETRICE ALE CORPULUI. Aduceti-va aminte acele exercitii prin care elevul era invatat sa determine centrul de greutate al diferitelor forme si corpuri geometrice simple, de exemplu un paralelipiped: se trasau punctat diagonalele iar intersectia lor reprezenta centrul de greutate. Concluzia: indiferent ca paralelipipedul respectiv cantareste un gram sau 10 tone, centrul lui de greutate ESTE UNIC DETERMINAT Exclamation Masa, daca vreti, intervine in alte calcule, la forte de frecare de exemplu sau la impulsul mecanic. Stabilitatea vehiculelor se calculeaza complex, intervin mai multi parametri, printre care si masa lui totala (deci si incarcatura), dar de aici pana la a spune ca "centrul de greutate urca in momentul in care incarci un vehicul" e o tampenie mare. Daca n-ati observat, cand incarcati o masina, aceasta se lasa pe arcuri (suspensii). Daca am spus mai sus ca centrul de greutate e unic determinat geometric, oare ce se intampla cand incarci un vehicul: urca sau coboara centrul? (desi nu e chiar asa de simpla problema din punct de vedere fizic, dar macar ca si imagine intuitiva)

Referitor la stricaciunile suferite de cele doua vehicule, atat microbuzul de la Scanteia, cat si autobuzul DAC de la Galati: mie unul sincer, mi se pare ca ambele vehicule au suferit un "tunning" serios. De fapt, daca ma uit mai bine, autobuzul e cel mai "tunat". Cel putin microbuzului i-au ramas puntile prinse de caroserie si poti sa-ti dai seama ce marca e, pe cand autobuzului i-a zburat puntea spate la 30 m in camp si poti sa-ti dai seama doar dupa conturul geamurilor ce autobuz a fost... Autobuzele, numai daca stai sa te uiti si sa le admiri de pe trotuar, iti dai seama de fragilitatea lor! Cat despre victime, inca o data mentionez, totul tine doar de noroc si de cate zile a avut de la Dumnezeu. Trebuie sa intelegeti odata pentru totdeauna ca trenul nu iarta pe nimeni, nu selecteaza si nu face diferenta intre vehicule ranforsate, autobuze sau microbuze modificate. TRENUL OMOARA PE ORICINE E IN CALEA LUI.



image_125025834875109000_2.jpg
 Descriere:
 Mărime fișier:  84.21 kb
 Vizualizat:  de 17305 ori

image_125025834875109000_2.jpg



image_125027111964798300_5.jpg
 Descriere:
 Mărime fișier:  145.63 kb
 Vizualizat:  de 17305 ori

image_125027111964798300_5.jpg



_________________
"O tara dezvoltata nu este una unde saracii pot merge cu masina, ci una unde bogatii folosesc transportul public." E.P.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Cafeneaua Tramclub Ora este GMT + 2 ore
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Următoare
Pagina 2 din 7

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Nu puteți atașa fișiere în acest forum
Puteți descărca fișiere în acest forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community