Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA TRAM CLUB ROMANIA
Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
 
Arhiva video  Biblioteca  Tarife  Harti  Locatii  Retele  Planificator rute  Forumul vechi (2005)  ÎnregistrareÎnregistrare 
MembriMembri  ProfilProfil  CăutareCăutare   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
Translate to English
Traduire en français
Traduci in italiano
Übersetzen auf Deutsch
Traducir al español

Arhiva de presa - 2004
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3  Următoare
 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Judetul IAȘI
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:49:43    Titlul subiectului: 2004-11-30 146519

http://www.evenimentul.ro/articol/statia-de-troleibuz-de.html

"30-11-2004

Stația de troleibuz de lîngă Spitalul "Sf.Spiridon" rămîne la locul ei

Din planul de fluidizare a circulației în municipiul Iași fac parte și cîteva măsuri care vizează una dintre cele mai aglomerate artere – bdul Independenței. Pentru ca mijloacele de transport în comun să nu mai încurce circulația atunci cînd staționează, reprezentanții Primăriei au hotărît să mute stația de troleibuz de la Fundație (pe sensul dinspre Tîrgu Cucu către Piața Eminescu) în dreptul Pieței Independenței și să amenajeze o alveolă în trotuar pentru ca oprirea microbuzelor și troleibuzelor să nu încurce circulația. Concomitent, se preconiza desființarea stației din dreptul Spitalului "Sf.Spiridon", numai că această idee a fost abandonată, chiar dacă vor exista două stații la mică distanță una față de cealaltă. "Ni s-a solicitat să renunțăm la această decizie, întrucît stația deservește nu doar cadrele medicale ale spitalului și ale Policlinicii nr.1, ci și elevii Liceului sanitar și studenții de la UMF", ne-a spus dl Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei. (M.P., C.N.) "
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:50:05    Titlul subiectului: 2004-01-16 146520

http://www.evenimentul.ro/articol/ratec-va-avea-numai.html

"16-01-2004

RATEC va avea numai două trasee de troleibuz

Încă de la sfîrșitul anului trecut, conducerea RATEC a înaintat Primăriei un program de transport. Acesta va fi discutat însă abia atunci cînd se vor licita și traseele de maxi-taxi. Dacă pînă nu demult directorul Neculai Abălașei protesta vehement la adresa firmelor particulare de maxi-taxi, acum este dispus să renunțe la niște trasee de troleibuz. "Este vorba despre 43 (Păcurari – CUG I) și 46 (Piața Eminescu – Bucium). În acest fel, vom rămîne cu doar două trasee: 41 (Copou – CUG II) și 42 (Copou – Tudor Vladimirescu)", ne-a spus dl Abălașei. Dar renunțarea la aceste două trasee presupune și altceva: cum Legea 284/2003 privind reglementarea transportului public local spune că pe un traseu nu trebuie să circule decît un singur operator, ar trebui ca maxi-taximetriștii să-și retragă microbuzele de pe multe trasee comune cu ale RATEC, bineînțeles, profitabile. (C.N.)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:51:45    Titlul subiectului: 2004-01-13 146521

http://www.evenimentul.ro/articol/ratec-are-prea-putini.html

"13-01-2004

RATEC are prea puțini vatmani și șoferi de troleibuz

La solicitarea șefilor Primăriei, RATEC a scos la stradă mai multe tramvaie și troleibuze. Problema care a apărut însă în ultimele zile nu a fost cea a mijloacelor de transport în comun, ci a personalului insuficient. În aceste condiții, chiar astăzi, la RATEC va avea loc un concurs pentru ocuparea a 10 posturi de vatmani și 4 de șoferi de troleibuz. În plus, în acest an, regia intenționează să mărească parcul de tramvaie, deci va mai avea nevoie de vatmani. "Vom școlariza gratuit 10 muncitori în prima fază, iar după jumătatea anului, cei care lucrează la Revizie vagoane vor fi calificați și în această meserie", ne-a spus dl Adrian Mihai, purtătorul de cuvînt al RATEC. (C.N.)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:52:56    Titlul subiectului: 2004-07-17 146523

http://www.evenimentul.ro/articol/ciocnire-de-risul-lumii.html

"17-07-2004

Ciocnire de rîsul lumii

un troleibuz a avariat mașina de intervenție a RATEC

Cinci salariați ai RATEC, printre care și un șofer de troleibuz, vor trebui să suporte din salariile lor pagubele în valoare de aproape două milioane de lei înregistrate în urma unei coliziuni dintre un troleibuz și o mașină de intervenție a RATEC. Zilele trecute, troleibuzul s-a defectat în traseu, și, pentru a nu încurca circulația, șoferul a solicitat o mașină de intervenție. Aceasta a ajuns în timp util și a cuplat troleibuzul ca să-l tracteze pînă la garaj. Cum însă legătura n-a fost făcută bine, aceasta a cedat, iar troleibuzul a intrat în mașină. Directorul RATEC, dl Neculai Abălașei, a avizat referatul conform căruia toți cei cinci implicați în coliziune (șoferul de troleibuz și cei patru salariați din mașina de intervenție) să suporte pagubele. "Mijloacele de transport ale regiei sînt implicate zilnic în coliziuni cu alte mașini aflate în trafic, însă situații precum cea descrisă sînt cam rare. Acum, dacă au greșit, să suporte pagubele", ne-a spus dl Abălașei. (C.N.)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:54:39    Titlul subiectului: 2004-02-20 146524

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/primarul-nichita-arunca-in-aer-transportul-cu-maxi-taxi~ni3a61

Ziarul de Iasi

20 Februarie 2004

"Primarul Nichita arunca in aer transportul cu maxi-taxi
Mihai POPA

In sedinta de luni a Consiliului Local se va discuta un proiect de maxima importanta pentru Iasi. Schimbarea din temelii a transportului in comun, asa poate fi intitulat proiectul.

Sefii orasului vor sa restructureze din temelii transportul in comun, incepind din aceasta primavara. "Ziarul de Iasi" prezinta spre dezbatere publica noile reguli propuse de Primarie. Planul de transport prevede ca operatorul de baza, care va prelua "grosul" calatorilor si-i va dirija pe ceilalti, va fi RATEC. "Acesta va avea un dispecerat care va tine legatura directa cu toti operatorii. Astfel, in momentul in care tramvaiele nu mai fac fata pe un anumit traseu, pot fi aduse de pe alte trasee autobuze si microbuze pentru a satisface mai bine cererea", a explicat viceprimarul Vasile Dumitriu. De asemenea, toate biletele pentru transport in comun vor fi tiparite si distribuite de Primarie.

Alte prevederi importante se refera la achizitii de autobuze, tramvaie si troleibuze. Astfel, urmeaza sa fie achizitionate 60 de autobuze noi, estimate la 7,8 milioane de euro, 40 de tramvaie second-hand in valoare de 20.000 euro sau noi, caz in care ar costa 40 milioane de euro. De asemenea, se prevede cumpararea a 40 de troleibuze noi, evaluate la 8,4 milioane de euro. Potrivit planului de transport, aceste vehicule, impreuna cu cele deja aflate in parcul auto al RATEC si "Autobuzul", vor circula pe traseele principale din oras. Vor exista 9 trasee de tramvai, 2 trasee de troleibuz si 10 trasee de autobuze.

Operatorii de maxi-taxi vor sa protesteze

In ceea ce-i priveste pe operatorii particulari de maxi-taxi, acestora le sint rezervate doar patru trasee periferice. Concret, pe masura ce Primaria isi va innoi parcul, din cele peste 200 de microbuze private vor ramine doar 60. "Acest program ii afecteaza pe operatorii de maxi-taxi, insa este nevoie de masuri ferme si destul de dure", a comentat primarul Gheorghe Nichita. Acesta a precizat ca, pina la cumpararea de vehicule noi de catre operatorii Primariei, firmele de maxi-taxi vor fi redistribuite pe traseele de autobuze stabilite prin noul plan de transport.

Operatorii privati contesta proiectul Primariei si se pregatesc sa protesteze. "Nu pot fi de acord cu acest plan. Ne marginalizeaza. Multi oameni vor ramine pe drumuri. Am investit multi bani ca sa ne aliniem la normele de poluare Euro 3 si nu vom ajunge sa recuperam acesti bani", a declarat aseara Victor Prodan, patronul "Prodan Impex". Alti operatori sustin ca Primaria nu dispune de nici un temei legal pentru a-i izgoni de pe traseele obtinute prin licitatie pe altele, stabilite arbitrar. "Planul lor este o abureala totala. Nu este fundamentat nici pe legi, nici pe calcule si nu poate functiona", a subliniat Costel Pristavu, directorul de la "Minibus". Pe de alta parte, Nichita sustine ca "epoca maxi-taxi" a apus. "Ma uit la unii dintre patroni cum erau imbracati acum doi ani si cum sint acum. In acest timp, noi am mers in gaura. Totusi nu vrem sa-i falimentam. Vom scadea valoarea redeventelor pe noile trasee pe care ii vom distribui", a precizat Nichita. Noile reglementari privind transportul in comun vor fi discutate in sedinta de CL de pe 23 februarie. Daca va fi aprobat in aceasta forma, planul ar urma sa intre in vigoare cel mai devreme la 1 martie. (M. POPA)

Nichita renunta la colaboratorii apropiati ai fostului primar Simirad

Mihai Giubernea, directorul SC "Autobuzul", va cobori intre statii. Aceasta este intentia primarului Gheorghe Nichita, care i-a cerut aseara demisia. Giubernea este cel de-al treilea colaborator apropiat al fostului primar Constantin Simirad care va fi schimbat in mai putin de jumatate de an. Primii au fost Lucian Leonte, de la "Termo-Gaz", si Georgeta Gilca, de la "Termo-Service". Cu totii au urmat acelasi traseu. Primarul le-a cerut demisia dupa ce inspectorii de audit au constatat "grave nereguli" in activitatea societatilor pe care le-au condus. Spre deosebire de predecesorii sai, Giubernea nu a acceptat imediat sugestia primarului de a demisiona. "Am nevoie de un ragaz sa ma gindesc ce voi face in viitor", a declarat aseara seful "Autobuzul". Pe de alta parte, primarul a criticat "aroganta" lui Giubernea. "Cind ceilalti iti spun ca nu ai condus foarte bine, onoarea iti spune ca trebuie sa te retragi. Dupa comportamentul lui din aceasta seara, Giubernea trebuie demis", a concluzionat Nichita.

Giubernea: "Raportul de audit a fost umflat cu pompa"

Cu dosarul de audit sub brat, primarul a convocat ieri intr-o sedinta Consiliul de Administratie, Adunarea actionarilor, conducerea si sindicatele de la SC "Autobuzul". Nichita le-a prezentat acestora concluziile raportului intocmit de inspectorii Primariei. Discutiile au fost aprinse si s-au intins peste trei ore. La sfirsitul intilnirii, atit Giubernea, cit si Nichita au facut declaratii dure. Seful SC "Autobuzul" a sustinut ca s-a urmarit "executarea" sa. "S-a dorit inlaturarea mea. Raportul de audit a fost umflat cu pompa. Sint chiar unele aspecte penale asupra intocmirii lui. Au ajuns la concluzia ca nu sint un bun manager. De fapt, de-a lungul timpului nu am fost sprijinit de Consiliul Local", a declarat Giubernea la iesirea din sala, vizibil emotionat.

Nichita: "Onoarea iti spune ca trebuie sa te retragi"

Giubernea a refuzat ieri sa-si dea demisia, cu toate ca i s-a cerut acest lucru. Primarul Nichita a condamnat cu vehementa atitudinea directorului. "Cu o insolenta greu de reprodus, acesta ne-a sfatuit sa nu ne grabim si sa asteptam data de 27 februarie, cind adunarea actionarilor se va constitui in mod legal si va lua o decizie in ceea ce-l priveste. Ar trebui sa-i explice cineva ce inseamna demnitatea unui om. Cind ceilalti iti spun ca nu ai condus foarte bine, onoarea iti spune ca trebuie sa te retragi", a declarat Nichita. Primarul a invocat ca argumente ale demisiei concluziile raportului de audit.

Giubernea poate demisiona sau poate fi demis

Raportul evidentiaza pierderile societatii in urma activitatii desfasurate anul trecut, estimate la 32 miliarde lei. De asemenea, potrivit raportului, Giubernea ar fi casat ilegal 21 de autobuze, fara sa fi cerut in prealabil acordul CL. O alta concluzie a raportului este aceea ca "Autobuzul" functioneaza ca operator de maxi-taxi fara suport legal. Nichita l-a acuzat chiar pe Giubernea de santaj. "Cind am avut discutii despre contractele sale si transparenta in decizii, el a spus ca vine cu cei 400 de oameni pe care ii intretine. Nu putem asista la un santaj de asemenea gen in municipiul Iasi", a acuzat primarul.

Practic, Giubernea are in acest moment doua posibilitati. Fie isi va depune demisia de bunavoie, fie va lasa aceasta decizie in seama AGA, compusa din reprezentanti ai CL, care se va intruni pe 27 februarie. Dupa o eventuala plecare a lui Giubernea, situatia de la "Autobuzul" va ramine in mare aceeasi. Primarul a precizat ca contractul cu "Bursa Moldovei" se va derula in continuare. Cit despre posibila fuziune a societatii cu RATEC, Nichita a decis sa amine aceasta chestiune pina dupa alegeri.

In final, Giubernea a scos din mineca un ultim argument, o adresa oficiala care demonteaza partial acuzatiile care i se aduc. Este vorba de o adresa semnata de secretarul de stat Ilie Stefan, care sustine ca "Autobuzul" functioneaza legal ca si operator cu maxi-taxi. Astfel, in cazul societatilor subordonate CL, "contractul de concesionare a traseelor se atribuie prin procedura negocierii directe". Pe de alta parte, documentul sustine ca cele 50 de autovehicule luate de la "Bursa Moldovei" sint in fapt autobuze.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:55:17    Titlul subiectului: 2004-02-21 146525

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/primarul-nichita-bate-in-retragere~ni3a7g

Ziarul de Iasi

21 Februarie 2004

Primarul Nichita bate in retragere
M.POPA

Noul plan pentru transportul in comun a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local (CL). In urma discutiilor cu operatorii de maxi-taxi, primarul Gheorghe Nichita a decis sa refaca programul pe care il avansase cu doar o zi inainte. "Nu vrem sa ii eliminam pe operatorii de maxi-taxi din oras. Vrem sa ni-i facem parteneri, pe principii de corectitudine si onestitate. Important este sa gasim o formula de coabitare, astfel incit sa acoperim fluxul de calatori", a declarat ieri Nichita. Pina pe 15 martie, specialistii din Primarie si operatorii privati vor analiza programul si vor propune imbunatatiri. "Proiectul nu a cazut. Firmele de maxi-taxi vor veni cu propunerile lor, care vor fi discutate in CL", a subliniat primarul.

Ce prevedea planul initial

Planul propus initial de primar prevedea achizitii masive de autobuze, tramvaie si troleibuze, pe sume de ordinul zecilor de milioane de euro. Astfel, urmau sa fie cumparate 60 de autobuze noi, estimate la 7,8 milioane de euro, 40 de tramvaie second-hand, in valoare de 20.000 de euro, sau noi, caz in care ar costa 40 de milioane de euro. De asemenea, se prevedea cumpararea a 40 de troleibuze noi, evaluate la 8,4 milioane de euro. Principalul operator din oras ar fi devenit RATEC, care ar fi preluat majoritatea calatorilor si i-ar fi coordonat, prin dispecerat, pe toti ceilalti operatori de transport in comun. In Iasi urmau sa functioneze 9 trasee de tramvai, 2 trasee de troleibuz si 10 trasee de autobuz.

In ceea ce-i priveste pe operatorii privati, acestora le erau rezervate doar 4 trasee, pe rute periferice, iar numarul microbuzelor era limitat la 60. Microbuzele private existente in prezent, adica peste 200, urmau sa fie redistribuite pe traseele de autobuz pina la sosirea noilor achizitii prevazute in plan. Acum, Nichita spune ca ideea se pastreaza, doar proiectul va fi imbunatatit. "In viitor, maxi-taxi va fi un transport de lux, cu alte preturi, cu alt confort, cu statii separate de transportul in comun", a precizat primarul. De cealalta parte, operatorii privati sint bucurosi ca au mai cistigat ceva timp ca sa-si amortizeze investitiile. "A fost o discutie cerebrala, constructiva. Important este ca microbuzele vor ramine", a subliniat Costel Pristavu, seful "Minibus".

Oprea: "Primaria sa faca bani cu banii altora"

Liberalii, prin profesorul Dumitru Oprea, considera ca planul initial al lui Nichita nu ar fi avut sanse sa functioneze si, mai mult, ar putea fi considerat drept un mod de a face campanie electorala. "Trebuia sa amageasca lumea intr-un fel, cu proiecte de milioane de euro", a spus rectorul Oprea. Din punctul sau de vedere, lucrurile ar fi clare, adica sa se concesioneze, in conditii foarte dure, toate traseele. "Chiar si transportul electric ar putea fi privatizat. Grija Primariei ar trebui sa fie infrastructura si sa incaseze redeventele. Sa faca bani cu banii altora", a spus Oprea.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:55:56    Titlul subiectului: 2004-02-23 146526

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/giubernea-contraataca~ni3a8k

Ziarul de Iasi

23 Februarie 2004

"Giubernea contraataca
M.POPA

Directorul SC "Autobuzul", Mihai Giubernea, a incercat ieri sa demonteze, pas cu pas, acuzele aduse de auditorii Primariei. "Potrivit acestui raport, la societatea «Autobuzul» a fost in ultimul an un management neperformant. S-a facut mare caz de pierderile inregistrate, care s-ar ridica la 32 miliarde de lei, dar nu s-a spus ca 5 miliarde fusesera deja platite pina la 31decembrie, iar alte 4,5 miliarde sint preluate de la RATC, deci nu sint produse de SC «Autobuzul». Alte 16,8 miliarde sint creante neplatite de Primarie si preluate de la RATC la infiintarea SC «Autobuzul», iar restul de 7 miliarde sint cauzate de circulatia autobuzelor, mari consumatoare de motorina, piese de schimb si putin generatoare de profit", a declarat ieri Giubernea. Acesta a subliniat ca introducerea treptata a microbuzelor a redus pierderile. Astfel, de la 2 miliarde de lei pe luna, cit erau pierderile cind circulau numai autobuze, s-a ajuns in prezent la 100-200 de milioane de lei lunar. "Cu siguranta, firma ar fi intrat pe profit in scurt timp daca ar fi crescut numarul microbuzelor pe traseu", a subliniat directorul SC "Autobuzul". Contactat aseara, Nichita a spus ca ramine neinduplecat. "Este clar ca Giubernea este departe de a fi un conducator capabil", a declarat primarul.

Spune ca masinile Iveco circula legal

Giubernea a atacat apoi afirmatia din raport, potrivit careia "Autobuzul" ar fi introdus ilegal pe trasee microbuzele Iveco. "Este o acuzatie iresponsabila, care dovedeste ca functionarii Primariei nu cunosc legea", a subliniat directorul societatii. Acesta a prezentat drept argument o adresa din partea secretarului de stat Ilie Stefan din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor prin care se confirma ca "microbuzele sint autobuze urbane intrucit au 18 plus 1 locuri pe scaune" si ca ele circula pe strazile Iasului "in conditii de deplina legalitate".

De asemenea, Giubernea a atacat afirmatiile auditorilor, potrivit carora si-ar fi introdus in contractul de management indicatori de performanta irelevanti. "Acesti indicatori sint stabiliti prin lege, nu de catre mine. Stiu functionarii serviciului de audit ca aceiasi indicatori de performanta se regasesc si in contractele avute de alti manageri ale unor regii cu sediul in Iasi?", a intrebat Giubernea.

"A facut vreodata RATEC vreo reducere de tarif?"

Directorul "Autobuzul" a reamintit ca doar el a reusit sa reduca tariful unei calatorii. "Va amintiti ca operatorii privati de transport au fost nevoiti ca, timp de aproape trei luni, sa reduca pretul unei calatorii de la 7.000 de lei la 5.000 de lei pe trasee precum 28 atunci cind eu, Mihai Giubernea, am introdus pe aceste trasee microbuzele galbene? Atunci nu eram manager neperformant pentru Primarie? Au facut vreodata RATEC-ul sau operatorii privati de transport vreo reducere?", a argumentat Giubernea.

Acesta s-a mai plins de lipsa de cooperare si de interes a Primariei fata de activitatea de la "Autobuzul". "Mi s-a mai reprosat ca am casat autobuze fara sa anunt actionarul societatii, in speta Consiliul Local. Eroare. Am trimis mai multe adrese catre Primarie prin care anuntam ca este necesara casarea unor autobuze, dar nimeni nu le-a bagat in seama", a aratat seful "Autobuzul".

"Nu doresc sa politizez"

"Auditorii l-au indus in eroare pe primar. Nici macar nu au respectat procedura de derulare a controlului. Ma voi consulta cu avocatii si voi face o plingere penala impotriva celor care l-au intocmit, sub acuzatia de abuz in serviciu", a subliniat Giubernea. Acesta a adaugat ca, de fapt, in spatele raportului de audit se afla unele persoane din Directia Tehnica, dar si unii dintre consilierii primarului Nichita. "Unii dintre oponentii primarului mi-au oferit sprijinul lor. Le multumesc, insa nu doresc sa politizez", a mai spus Giubernea. Acesta spera ca argumentele sale vor convinge Adunarea Generala a Actionarilor, care se va intruni pe 27 februarie, sa il pastreze in functia de director. Saptamina trecuta, pe baza raportului de audit, primarul Gheorghe Nichita i-a cerut demisia lui Giubernea.

Nichita este acum dispus sa-l asculte pe Giubernea, insa ramine reticent la explicatiile acestuia din urma. "Sint obligat si dator sa analizez cele prezentate de Giubernea, insa nu vad ce argumente suplimentare putea sa invoce acesta. Daca avea ceva de spus putea sa o faca joia trecuta, cind a fost intrebat. A avut la dispozitie peste cinci ore ca sa studieze raportul. Daca era un director bun putea sa reactioneze atunci. De ce a vorbit mai tirziu, in fata presei, si nu in fata mea sau a consiliului de administratie sau AGA?", s-a intrebat seful orasului.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:56:43    Titlul subiectului: 2004-02-24 146527

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/avem-un-consiliu-local-de-risul-curcilor~ni3a9q

Ziarul de Iasi

24 Februarie 2004

"Avem un Consiliu Local de risul curcilor
M.P.

In sedinta de ieri, consilierii locali ai PSD s-au batut cu pumnii in piept ca separarea "Autobuzul" de RATEC a fost o imensa greseala. Culmea: consilierii aceluiasi partid au votat cu ambele miini, acum doi ani, separarea celor doua societati. Tot in sedinta de ieri, prin vot, consilierii au propus AGA de la "Autobuzul" demiterea directorului Giubernea. In schimb, la falimentara RATEC, CL a inceput sa pompeze zeci de miliarde din banii publici fara nici un proiect in spate.

Inarmati cu argumente discutabile, consilierii locali si-au luat mina de pe Giubernea. Cu o majoritate simpla, consilierii au cerut Adunarii Generale a Actionarilor de la "Autobuzul" sa-l schimbe pe directorul Mihai Giubernea de la conducerea societatii. Cu aceasta ocazie, alesii locali s-au intrecut in a condamna separarea SC "Autobuzul" de RATEC, precum si initiativele lui Giubernea, pornind de la un raport controversat intocmit de auditorii Primariei. "Eram in AGA la «Autobuzul» si nu am fost de acord cu semnarea unui contract cu Bursa Moldovei", si-a amintit brusc consilierul PSD Vasile Grecu. "Constantin Simirad a dat gres in alegerea unor manageri. Sa ne gindim doar la fostii directori RATC Girlea si Cuza. Nici Giubernea nu este manager profesionist", pare sa vada mai clar si PSD-istul Romeo Ciobanu. "Trebuie sa schimbam managementul de la «Autobuzul» si sa dam o sansa acestei societati sa-si revina", a concluzionat primarul Gheorghe Nichita. La propunerea acestuia, si fara sa mai astepte obiectiunile formulate de Giubernea cu privire la raportul de audit, alesii locali au decis sa propuna AGA demiterea directorului SC "Autobuzul". Majoritatea PSD-ista si-a impus punctul de vedere, in ciuda abtinerilor si a votului negativ din partea consilierilor din Opozitie. Culmea este ca, in urma cu doi ani, consilierii PSD au votat fara retineri divizarea RATC fara sa aiba in fata o prognoza economica a activitatii ulterioare sau un plan de eficientizare. Astfel, "Autobuzul" nu a beneficiat nici de subventii pentru gratuitati si nici pentru investitii. Acum, tot consilierii PSD sustin ca separarea "Autobuzul" de RATEC a fost o greseala.

La RATEC se baga zeci de miliarde fara un proiect concret

Pe de alta parte, in sedinta de ieri, consilierii i-au servit regiei conduse de Neculai Abalasei, aflata intr-o situatie financiara dezastruoasa, o "bula de oxigen" in valoare de 63 miliarde lei. Aproape jumatate dintre acesti bani vor fi folositi pentru modernizarea liniei de tramvai, de la pasajul Alexandru cel Bun si pina la rondul din Dacia. Pina acum, RATEC a executat circa un kilometru din acest tronson. Restul, de circa 4 kilometri, urmeaza sa fie finalizat pina la sfirsitul acestui an. Alte 11 miliarde vor fi folosite pentru reabilitarea "buclei" Silvestru-Arcu-Gara. Programul de modernizare demarat de RATEC va continua si in anii viitori, in acelasi ritm. "In urmatorii 4 ani vom reabilita peste 30 de kilometri de linii, iar costurile vor oscila intre 421 si 468 miliarde lei, in functie de solutiile tehnice adoptate", a explicat Abalasei, vorbind de o suma echivalenta cu aproape un sfert din intregul buget al Iasului. De asemenea, potrivit noului plan de transport, RATEC va lua "caimacul" transportului in comun. In ciuda managementului slab de acolo, regia va detine cele mai bune trasee si va coordona prin dispecerat activitatea celorlalti operatori de transport ieseni. Alesii locali se vor intruni din nou, in sedinta extraordinara, pe 5 martie. Atunci vor fi discutate in plen atit viitorul societatii "Autobuzul", cit si planul de transport in comun, impreuna cu propunerile operatorilor de maxi-taxi.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:57:18    Titlul subiectului: 2004-02-27 146528

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/primaria-vrea-sa-i-indese-din-nou-pe-ieseni-in-trolee-si-tramvaie~ni3adr

Ziarul de Iasi

27 Februarie 2004

"Primaria vrea sa-i indese din nou pe ieseni in trolee si tramvaie
Mihai POPA

Sefii orasului vor sa faca in 7 zile ce nu au facut in 12 ani. In Palatul Roznovanu se discuta un proiect de importanta colosala pentru Iasi. Primarul a decis sa scoata toate maxi-taximetrele de pe strazile pe care circula trolee sau tramvaie. Practic, linii de maxi-taxi vor mai fi doar citeva, la periferie. In linii mari, se vor reinfiinta traseele existente in oras in 1990, plus citeva linii de maxi-taxi. Proiectul va fi discutat in sedinta extraordinara a Consiliului Local de pe 5 martie. Se mai prevad, in timp, investitii de zeci de milioane de euro pentru cumpararea de tramvaie si autobuze noi.

Un proiect de maxima importanta pentru oras se dezbate zilele acestea, cu usile inchise, in Palatul Roznovanu. Sefii orasului vor sa puna la punct, in doar citeva zile, ceea ce nu au reusit in 12 ani, adica o strategie pentru transport in comun. Se fac si se desfac trasee, intr-un ritm febril. "Eliminati-i pe transportatorii privati de pe traseele principale!", pare sa fie cuvintul de ordine in Primarie. De cealalta parte, operatorii de maxi-taxi, multi cu masini proaspat cumparate in leasing, ameninta cu boicotarea planului de transport. O noua runda de negocieri cu operatorii privati se va desfasura lunea viitoare. Noul plan de transport in comun trebuie sa fie definitivat pina pe 5 martie, cind primarul Gheorghe Nichita il va supune aprobarii Consiliului Local. "Cu aceasta ocazie, consilierii vor dezbate si planul de achizitionare a noilor mijloace de transport", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Practic, CL va hotari daca si cind Primaria va demara achizitii de mijloace de transport noi, de zeci de milioane de euro.

Chiria pe trasee perceputa privatilor va fi mai mica

Reprezentantii Primariei au incercat ieri sa obtina de la operatorii de maxi-taxi acordul ca vor parasi, intr-o prima faza, traseele care se suprapun cu cele ale RATEC. "Le-am propus introducerea unei redevente unice pe toate traseele ramase, care va fi sensibil mai scazuta decit cea practicata in prezent", a explicat seful Directiei Tehnice. Tratativele au sarit insa in aer in momentul in care Primaria a propus inlocuirea microbuzelor private de pe aceste trasee cu cele ale SC "Autobuzul". "Voiau sa ne alunge, urmind ca de luni sa intre ilegal microbuzele lor pe traseele noastre. Nu putem fi de acord cu asa ceva. Ne-au dus cu zaharelul timp de doua saptamini si am consumat atita hirtie degeaba", a protestat Costel Pristavu, seful de la "Minibus". De cealalta parte, negociatorii Primariei sustin ca s-au facut progrese. "Nu vrem sa-i indepartam pe operatorii privati, ci sa coabitam cu ei. In general, am gasit intelegere in rindul acestora. Singura problema ar fi statutul juridic al microbuzelor de la «Autobuzul», insa si acest aspect va fi clarificat", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Care sint etapele

Planul propus acum de primarul Gheorghe Nichita preia o parte din ideile sustinute de el in urma cu patru ani, in campania electorala. In esenta, acesta vrea sa restabileasca traseele de transport in comun existente inainte de '89 si sa readuca in prim plan RATEC. Aceasta va prelua cea mai mare parte a calatorilor si-i va coordona, prin dispecerat unic, pe ceilalti operatori din oras. Planul lui Nichita ar urma sa se desfasoare in etape. Astfel, intr-o prima faza, firmele de maxi-taxi vor parasi traseele comune cu cele ale RATEC, pentru a nu mai concura cu aceasta. Atunci vor intra in vigoare noile trasee, dintre care 9 vor fi de tramvai, 2 de troleibuz si 10 de autobuz. Pentru inceput, firmele de maxi-taxi vor fi redistribuite pe traseele de autobuze stabilite prin noul plan de transport. De asemenea, maxi-taxi vor circula pe alte 5-6 noi trasee periferice, care vor face legatura intre zonele care nu sint deservite de reteaua RATEC.

Achizitii de milioane de euro

In continuare, planul prevede achizitii ambitioase de autobuze, tramvaie si troleibuze. Astfel, urmeaza sa fie cumparate 60 de autobuze noi, estimate la 7,8 milioane euro, 40 de tramvaie second-hand in valoare de 20.000 de euro sau noi, cazul in care ar costa 40 de milioane de euro. De asemenea, se prevede cumpararea a 40 de troleibuze noi, evaluate la 8,4 milioane de euro.

Pe masura ce Primaria isi va innoi parcul auto, din cele peste 200 microbuze private vor ramine circa 70. "Acest program ii afecteaza pe operatorii de maxi-taxi, insa este nevoie de masuri ferme si destul de dure. Interesul nostru nu este sa-i falimentam, ci sa gasim o formula de coabitare", a comentat primarul Gheorghe Nichita, in momentul lansarii proiectului. Momentul in care Primaria va demara achizitia de noi mijloace de transport in comun va fi decis tot in sedinta extraordinara a CL de pe 5 martie. (
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:57:59    Titlul subiectului: 2004-03-02 146529

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/noul-sef-de-la-autobuzul-este-inginerul-sef-de-la-ratec~ni3ahp

Ziarul de Iasi

2 Martie 2004

"Noul sef de la Autobuzul este inginerul sef de la RATEC
Felix GUZGA

Noul sef al SC Autobuzul este, de aseara, Maricel Gherca. Acesta a fost numit provizoriu in functia de director, dupa ce, tot ieri, Mihai Giubernea a fost suspendat de la conducere. "Juristii Primariei vor face o sesizare la instanta pentru angajarea raspunderii civile a directorului Giubernea. Practic, va fi un for independent care va verifica rezultatele controlului de audit", a declarat aseara Vasile Diacon, membru al Adunarii Generale a Actionarilor de la Autobuzul.

Sedinta AGA de la Autobuzul a inceput ieri la ora 15. Discutiile s-au intins pe mai bine de patru ore. "A durat atit de mult pentru ca s-a dezbatut si punctul de vedere exprimat de cenzorii societatii. Acesta nu a fost cu mult diferit fata de raportul de audit intocmit de inspectorii din Primarie", a explicat Diacon.

Inspectorii Primariei au semnalat recent mai multe nereguli la societatea condusa de Mihai Giubernea. Raportul evidentiaza pierderile societatii in urma activitatii desfasurate anul trecut, estimate la circa 32 miliarde lei. O alta concluzie a raportului este aceea ca "Autobuzul" functioneaza ca operator de maxi-taxi fara suport legal. In urma acestui raport, primarul Gheorghe Nichita i-a cerut demisia lui Giubernea acum 10 zile. "AGA a asteptat demisia de onoare, dar Giubernea a refuzat", a mai spus Diacon. Membrii AGA au decis suspendarea acestuia si numirea ca director interimar a lui Maricel Gherca care pina ieri a fost inginer-sef la RATEC. "Vom propune in prima sedinta a CL ca Gherca sa conduca societatea pe perioada cit Giubernea e suspendat", a declarat Diacon.

Contactat telefonic, primarul Gheorghe Nichita a declarat ca lui Giubernea i s-au oferit mai multe variante. "Putea sa-si dea demisia de onoare si sa plece. La fel de bine putea sa-si dea demisia, dar sa ramina angajat la «Autobuzul» sau in Primarie. Acum a fost suspendat. Toate rapoartele il indica ca vinovat de situatia de acolo. De acum justitia isi va spune cuvintul", a afirmat Nichita. Primarul a spus ca l-a convins pe Gherca sa se duca la "Autobuzul". "Nu doream sa aduc pe cineva din afara sistemului. Gherca va fi sef pina la organizarea unui concurs", a mai spus Nichita. Fostul director, Mihai Giubernea, nu a putut fi contactat aseara pina la inchiderea editiei, pentru a-si preciza propriul punct de vedere. Anterior, el declarase ca raportul intocmit de inspectorii primariei este neprofesionist, acestia punind toate pierderile de la Autobuzul pe microbuzele noi.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 11:58:40    Titlul subiectului: 2004-03-30 146530

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/un-nou-plan-pentru-transportul-local~ni3bgr

Ziarul de Iasi

30 Martie 2004

"Un nou plan pentru transportul local
M.P.

Firmele de maxi-taxi ar urma sa cumpere autobuze, iar Primaria sa puna la dispozitie traseele. In sedinta de miine a Consiliului Local (CL) va fi dezbatut noul plan de transport. Dispecerat unic pentru toti transportatorii, fixarea noilor trasee pentru microbuzele Iveco ale "Autobuzul" si statii distincte pentru firmele private de maxi-taxi sint cele mai importante propuneri.

Controversatul plan de transport propus luna trecuta de primarul Gheorghe Nichita a suferit modificari substantiale. Acesta va fi dezbatut miine de Consiliul Local, sub forma a trei proiecte distincte. Practic, din vechiul proiect nu au mai ramas decit prevederile referitoare la infiintarea unui dispecerat unic, in subordinea RATEC, fixarea noilor trasee pe care vor circula microbuzele Iveco de la SC "Autobuzul" si infiintarea de noi statii, distincte, pentru firmele private de maxi-taxi. Pe de alta parte, operatorii de maxi-taxi nu mai sint trimisi la periferie. In ceea ce priveste achizitionarea de autobuze noi, Nichita si-a pastrat intentia, insa vrea sa le plateasca altii. "Din consultarea populatiei pe care am desfasurat-o in cursul acestei luni, s-a desprins clar concluzia ca iesenii isi doresc transport de mare capacitate. Noi nu avem fonduri suficiente, si de aceea le-am propus operatorilor privati sa se asocieze cu «Autobuzul», pentru a cumpara autobuze noi. Acestia s-au aratat incintati de idee", a declarat ieri Nichita. Contactat telefonic ieri, Victor Prodan a spus ca propunerea primarului este una pertinenta. "Deja am 3 autobuze Rocar pe care le pot introduce oricind. Mai mult, firma merge pe profit si pot achizitiona autobuze noi", a declarat patronul "Prodan Impex".

"Autobuzul" - maxi taxi, primul parteneriat public-privat

In Iasi ar putea exista o megaasocatie, care ar reuni sub acelasi "acoperis" transportatorii privati si SC "Autobuzul". Acesta este noul plan de transport propus de primarul Gheorghe Nichita. "Le-am propus operatorilor privati sa exploateze in comun, impreuna cu «Autobuzul», principalele trasee din oras. Acestia trebuie sa contribuie cu banii necesari pentru achizitionarea unor autobuze noi, pe care le vor exploata in comun. Operatorii vin cu autobuzele noi, iar Primaria le va da trasee", a declarat Nichita. Vechiul plan prevedea achizitionarea, din fonduri publice, a 60 de autobuze noi, estimate la 7,8 milioane de euro. Primarul sustine ca asocierea propusa ar fi un model viabil de parteneriat public-privat, primul de acest fel din Iasi. Nichita spune ca in acest fel ar disparea "vinatoarea de calatori". "In plus, putem sa tinem sub control preturile, calitatea serviciilor, graficul de circulatie. Desi managementul va fi unul privat, Primaria va avea putere de decizie, prin participarea SC «Autobuzul» la aceasta asociatie", a explicat seful orasului. Nichita a precizat ca isi va putea pune in practica planul la scurt timp dupa ce transportatorii privati isi vor da acordul in privinta asocierii. Acest punct nu se afla pe ordinea de zi de miine a CL.

Dispecerat unic

Planul de transport ii mai obliga pe toti operatorii din Iasi sa-si afiseze in locurile de imbarcare placute care vor indica numele statiei, descrierea traseului si frecventa mijloacelor de transport care-l deservesc. Operatorii de maxi-taxi vor avea statii diferite de cele ale RATEC si "Autobuzul". De asemenea, transportatorii vor organiza, pe propria cheltuiala, un dispecerat unic prin care se vor coordona in situatii de criza. La capatele traseelor vor fi amplasate cabine pentru activitatea de dispecerat. Controlul asupra dispeceratului il va avea RATEC. "Astfel, microbuzele vor interveni pentru a prelua calatorii RATEC, cind apar defectiuni la reteaua de fir-contact, intreruperi in furnizarea de curent electric, blocaje sau alte perturbari ale traficului", a precizat Mihai Chirica, seful Directiei Tehnice din cadrul Primariei. O ultima prevedere importanta a noului plan de transport modifica traseele pe care vor circula microbuzele Iveco ale SC "Autobuzul". Astfel, se va reactiva traseul 47, pe relatia Tatarasi Sud - Podul de Fier - Independentei - Carol I - Agronomie - retur. Va aparea si un traseu 48, care va face legatura intre Agronomie - Carol I - Independentei - Elena Doamna - Tudor - Primaverii - Socola - Baza 3 - retur. De asemenea, un alt traseu, cu numarul 34, deservit de un singur autobuz, va face legatura intre Podu Ros - sos. Bucium - Paun. (
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 12:00:31    Titlul subiectului: 2004-07-22 146531

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/scoateti-odata-din-circulatie-troleibuzele-groazei~ni3f39

Ziarul de Iasi

22 Iulie 2004

"Scoateti odata din circulatie troleibuzele groazei
Felix GUZGA

Ati vazut vreodata o balena care a esuat pe tarm? Se misca greoi, clatinindu-se dintr-o parte in alta si scoate tipete tinguitoare. Probabil ca simte si ea ca nu mai are nici o sansa sa ajunga in apa, dar totusi, cu ultimele puteri, incearca. La fel se intimpla zilnic pe strazile Iasului. In locul balenelor sint insa monstrii de fier, cunoscuti si sub numele de troleibuze. La fel ca si in cazul balenelor, troleibuzele cu burduf se tirasc pe soselele din centru sau de la periferie. Fiecare cursa e o noua incercare de a ajunge la capat de linie. Lente, adevarate incubatoare pe timp de vara, troleibuzele le creeaza probleme atit calatorilor, cit si celorlalti soferi care le intilnesc pe drum. Concret, intr-o ora iesenii pot ajunge la Pascani daca aleg sa mearga cu masina. Tot intr-o ora pot ajunge cu trenul la Vaslui sau cu avionul pina la Bucuresti. Comparativ, tot intr-o ora, cu troleibuz poti ajunge din CUG pina in Pacurari. Atit au facut si reporterii "Ziarului de Iasi" pe acest traseu, insa nu dimineata cind circulatia prin Iasi e infernala. Consiliul Local trebuie sa faca ceva cu aceste mormane de fier vechi de pe strazile Iasului.

O ora in troleibuzul groazei

O calatorie cu troleibuzul a devenit un adevarat cosmar, atit pentru calatori, cit si pentru ceilalti soferi. In spatele mijloacelor de transport in comun se formeaza pe anumite portiuni cozi de zeci masini, iar calatorii merg in conditii groaznice. Acestea sint concluziile care se pot trage dupa o calatorie cu un troleibuz cu burduf. Reporterii "Ziarului de Iasi" au mers luni, 19 iulie, cu troleibuzele RATEC de pe traseul 43. Pe acest traseu regia de transport foloseste aproape numai troleibuze cu burduf. Ne-am urcat intr-un astfel de troleibuz de la capatul din CUG. Doi batrinei, doi copii si patru tineri asteptau mijlocul de transport. Monstrul de fier, ruginit pe la toate incheieturile, a pornit greu. Caldura insuportabila in interior. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cind urci intr-un troleibuz este sa fii foarte atent de ce te sprijini pentru ca risti sa te trezesti plin de praf. Locuri pe scaune sint din belsug, singurii calatori constanti fiind pensionarii, copiii si persoanele care nu doresc sa mearga pe jos, dar nici nu vor sa plateasca nimic. Pe tot parcursul "aventurii" noastre numarul calatorilor aflati in acelasi timp in mijlocul de transport a variat intre 12 si 30 de persoane. Pe linga faptul ca numarul calatorilor este extrem de mic, mastodontii de fier incearca si nervii soferilor. In zona Sirajului si pe portiunea de pe strada Pacurari, de la Scoala "Petru Poni" pina aproape de semafoarele de la Fundatie, se formeaza siruri de zeci de masini. Din troleibuz nu poti sa vezi capatul cozilor, poti doar sa observi ca in momentul in care strada se largeste curg in viteza foarte multe masini. In cele 56 de minute, cit a durat calatoria de la un capat la altul al traseului 43, troleibuzului i-au sarit capsatoarele de citeva ori si a provocat un ambuteiaj la rondul din Fundatie pentru ca a fost prins de culoarea rosie in mijlocul intersectiei si, fiind prea lung, nu a mai permis accesul altor masini.

Care este numarul real de calatori?

Din aceste motive si numarul calatorilor ce folosesc acesti mastodonti de fier este extrem de mic. Acest lucru reiese chiar din evidentele regiei de transport. Astfel, la ultimul "recensamint" al calatorilor realizat in februarie acest an, numarul zilnic al celor ce utilizeaza troleibuzele de pe traseul 43 era de 6.576 calatori. Pentru a vedea exact ce reprezinta acest numar trebuie sa luam in calcul si alte date statistice oferite chiar de regie. Astfel, in februarie, pe traseul 43 circulau zilnic 8 troleibuze, intre orele 5-23. Tot din evidentele RATEC, un troleibuz parcurge distanta CUG-Pacurari si retur in 96 de minute. Reiese astfel ca un troleibuz face 11 curse tur-retur in 18 ore. Cu tot cu opririle de la capat de linie ar iesi 10 curse zilnic. Avind aceste date, putem afla numarul mediu de calatori pe cursa. Astfel, in februarie 2004, in medie pe o cursa tur-retur CUG-Pacurari au circulat 82 calatori. Adica, pe o jumatate de cursa, numai dus CUG-Pacurari 41 de ieseni au urcat in respectivul troleibuz. Dar nu toti in acelasi timp, ci treptat. Un troleibuz mic are 100 de locuri si pe scaune, si in picioare, iar unul cu burduf poate ajunge la 160 de locuri. De fapt, numarul real de calatori este mult mai mic, din cel putin doua motive. Intii, "recensamintul" facut de RATEC a luat in calcul toti calatorii, indiferent daca au compostat sau nu biletul. In al doilea rind, in calculul anterior nu am prins si suplimentarea de troleibuze, din orele de virf. In aceste conditii, numarul calatorilor ar putea fi mai mic chiar cu 25%. "In perioada de vara, cu vacante, numarul calatorilor scade cu pina la 20%", a spus Cristian Stoica, inginer-sef la RATEC. Daca luam in calcul si acesta scadere a numarulu de calatori din perioada de vara, ar ramine pe ruta CUG-Pacurari o medie de 33 de calatori, adica pe o cursa dus-intors inseamna 66 de persoane. Continuind rationamentul, se ajunge in final la faptul ca balena plimba 2 calatori la fiecare 3 minute.

Pe aceeasi ruta, "Minibus" cara, intr-o zi, 8.000 de ieseni

Comparativ, am luat si datele oferite de firma "Minibus", care are un traseu asemanator cu cel al RATEC. Astfel, patronul Costel Pristavu a spus ca tot in februarie masinile sale au "cules" intr-o zi pe ruta CUG-Canta in jur de 8.000 calatori. "Un singur microbuz a transportat intr-o zi pe aceasta ruta 500 calatori", a declarat Pristavu. Cum un microbuz face 10-12 curse dus-intors pe zi, reiese o medie de 41 calatori platitori. Adica numai dus 20. Insa capacitatea maxima a unui microbuz este de 25 calatori, in timp ce la RATEC la 41 de calatori pe tur, capacitatea e de 160 locuri. In plus, la privati toti calatorii sint platitori si nu exista subventii pentru categoriile defavorizate. Chiar si cu subventii, RATEC a incheiat anul 2003 cu pierderi de 31 de miliarde.

Primarul spune ca va aduce altele, performante

Sefii regiei recunosc ca troleibuzele circula mai mult goale, dar dau vina pe maxi-taxi. "Incasarile de pe troleibuze sint foarte slabe din cauza particularilor", a afirmat directorul Neculai Abalasei. Acesta a mai spus ca troleibuzele duble au norma de mult indeplinita, dar ii este imposibil sa le scoata de pe trasee pentru nu are cu ce le inlocui. "In prezent mai avem 11 troleibuze mari, din care 8 circula zilnic pe traseele 43 si 46. Incercam sa le scurtam si sa le cosmetizam. Am renunta la ele, dar nu avem cu ce sa le inlocuim", a confirmat Cristian Stoica, inginerul-sef de la RATEC. Primarul Gheorghe Nichita admite existenta unei probleme si promite ca va schimba troleibuzele vechi. "Troleibuzele vor ramine, sint vehicule ecologice si trebuie folosite. Vom aduce altele noi, mai economice, mai confortabile si mai rapide. Exista o comisie specializata a Primariei care gindeste intregul plan de transport local. Aceasta va stabili si necesarul de troleibuze", a declarat Gheorghe Nichita.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 12:01:18    Titlul subiectului: 2004-08-20 146532

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/10-000-lei-biletul-de-maxi-taxi~ni3g0k

Ziarul de Iasi

20 August 2004

"10.000 lei biletul de maxi-taxi
M.P.

Operatorii de maxi-taxi au anuntat ca vor mari din septembrie pretul unei calatorii de la 7.000 la 10.000 de lei. La fel doresc sa procedeze si sefii "Autobuzul". RATEC vrea sa faca 8.000 lei/calatoria, din octombrie. Taximetristii spun ca, deocamdata, nu se gindesc la vreo scumpire.

De luna viitoare, calatoria cu taxiul va deveni o alternativa tentanta la transportul public de calatori. Operatorii de maxi-taxi au anuntat deja ca vor majora, de luna viitoare, pretul unei calatorii de la 7.000 la 10.000 de lei. "Trebuie sa tinem pasul cu scumpirea carburantilor. Din aprilie anul trecut practicam tariful de 7.000 de lei, in conditiile in care s-a marit redeventa catre Primarie cu 10%, iar motorina s-a scumpit, treptat, pina la 20%", a declarat ieri Sebastian Sandu, directorul societatii "Fila Tur". Si transportatorii publici, "Autobuzul" si RATEC, doresc o majorare a tarifelor. Directorii celor doua societati vor propune Consiliului Local o crestere a preturilor pina la 10.000 de lei pentru o calatorie cu mijloacele "Autobuzul", respectiv 8.000 de lei pentru tramvaie si troleibuze. De cealalta parte, patronii societatilor de taxi promit ca vor pastra neschimbate actualele tarife pentru cel putin inca 2 luni.

"Profitul nostru s-a redus drastic"

Operatorii de maxi-taxi sustin ca recenta majorare a preturilor la combustibil ii obliga sa ridice, la rindul lor, tarifele. "De cind cu scumpirile, profitul nostru s-a redus la citeva sute de mii de lei/masina/zilnic. Este foarte putin, in conditiile in care trebuie sa amortizam investitii de zeci de mii de euro. La inceputul anului, parcul nostru auto avea doar 15% dintre masini care respectau normele Euro 3. Acum, prin achizitii noi, procentul acestora a ajuns la 80%", a declarat Victor Prodan, patronul societatii "Prodan Impex". La rindul sau, seful "Minibus", Costel Pristavu, a anuntat ca va majora tariful ceva mai tirziu decit restul operatorilor, si anume incepind cu data de 5 septembrie.

Si operatorii publici de transport vor sa mareasca preturile. Insa atit "Autobuzul", cit si RATEC au nevoie mai intii sa obtina acordul CL. "Au crescut preturile la carburant, iar noi si asa mergeam in pierdere. Cred ca un pret de 10.000 de lei/calatorie ar acoperi cheltuielile", a declarat Maricel Gherca, directorul SC "Autobuzul". Acesta s-a aratat de acord si cu un tarif mai mic de 10.000 de lei, cu conditia ca CL sa subventioneze diferenta de pret. "Autobuzul" va pastra facilitatile existente. Astfel, setul de 10 bilete va fi mai ieftin, in jur de 70.000 de lei. Gherca va incerca sa obtina acordul CL pentru noile tarife in viitoarea sedinta, de la sfirsitul acestei luni.

La taxi nu se modifica preturile

Ultima care-si va majora tarifele este RATEC. Conducerea societatii calculeaza in prezent noile tarife, care vor fi inaintate CL luna viitoare. "Preturile vor mai mici decit la ceilalti operatori, in jur de 8.000 de lei/calatoria", a aratat Cristian Stoica, inginerul-sef al RATEC. Prin urmare, biletele RATEC se vor scumpi cel mai probabil incepind cu luna octombrie.

Singurii care par neafectati de cresterea preturilor la combustibil sint taximetristii. "In urmatoarele 2-3 luni de zile preturile noastre vor ramine aceleasi. Ne-am consultat cu toti operatorii in Camera Taximetristilor si am stabilit acest lucru", a declarat Paul Tirnoveanu, directorul societatii "For You Taxi".
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 12:01:56    Titlul subiectului: 2004-08-21 146533

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/i-u-incepe-plata-politelor-de-dupa-campania-electorala-i-u-br-primaria-vrea-sa-si-cumpere-o-tichie-de-margaritar-de-30-miliarde~ni3g1v

Ziarul de Iasi

21 August 2004

"Incepe plata politelor de dupa campania electorala?
Primaria vrea sa-si cumpere o tichie de margaritar de 30 miliarde

M.P.

Cu acesti bani ar urma sa fie achizitionate cititoare magnetice ce vor fi amplasate in mijloacele de transport in comun. Viceprimarul Constantin Neculau spune ca acestea vor numara exact calatoriile efectuate de beneficiarii de gratuitati. Avind o evidenta clara, Primaria ar sti exact ce subventie sa aloce la RATEC si Autobuzul. Ce economii s-ar putea insa face cu aceasta investitie imensa, cind totalul subventiilor platite efectiv de Primarie este tot de circa 30 miliarde. Este aceasta investitie de maxima importanta sau se pot face alte lucruri cu acesti bani? Cu 30 de miliarde pot fi cumparate 100 de tramvaie sau 60 de troleibuze second-hand.

Primaria vrea sa cheltuiasca dintr-un foc 30 de miliarde lei din banii publici pentru cititoare magnetice. Investitia va avea ca finalitate cunoasterea exacta a numarului de calatorii efectuate de pensionari, persoane cu handicap si eroi ai revolutiei care calatoresc gratuit cu mijloacele de transport in comun ale RATEC si Autobuzul. Cu aceste aparate se va afla exact cite calatorii fac lunar aceste persoane, si pe baza acestei evidente Primaria va sti exact ce subventii sa vireze la firmele sale de transport. Este aceasta investitie necesara sau Primaria nu va face altceva decit sa-si cumpere o tichie de margaritar de 30 de miliarde? Vor beneficia RATEC si Autobuzul de ceva de pe urma acestei investitii sau banii puteau fi folositi in alte domenii, cita vreme RATEC are deja un sistem propriu de estimare a numarului de calatori? Cu 30 de miliarde pot fi cumparate 100 de tramvaie sau 60 de troleibuze second-hand sau se poate inlocui complet calea de rulare pe traseul Copou-Fundatie.

Cum ar functiona sistemul

Printr-un proiect prezentat ieri de viceprimarul Constantin Neculau, Consiliul Local ar urma sa aloce 30 de miliarde lei pentru achizitionarea unui sistem de cititoare de cartele de tipul celor instalate in metroul din Bucuresti. Practic, acestea vor functiona ca un fel de "detectoare de minciuni" instalate in tramvaiele, troleibuzele si microbuzele detinute de Primarie. "Sint aparate automate, care vor citi cartele magnetice si vom sti in orice moment cite calatorii au efectuat beneficiarii de gratuitati pe mijloacele Primariei. In baza acestor date vom acorda subventii transportatorilor", a declarat ieri viceprimarul Constantin Neculau. Practic, pensionarii, veteranii, persoanele cu handicap si ceilalti beneficiari ai gratuitatilor pe transport urmeaza sa primeasca, in locul vechilor legitimatii de calatorie, cartele magnetice. La urcarea in mijlocul de transport, acestia vor introduce cartelele in niste dispozitive de citire, care vor inregistra ora calatoriei. Cei care nu vor face acest lucru vor fi amendati, citirea cartelelor echivalind cu compostarea biletelor. Primaria ar trebui sa dea in prezent 6 miliarde de lei/lunar subventii catre RATEC, in baza aproximarilor facute de regie. Pretul pe care-l va plati insa Primaria pentru a tine socoteala calatorilor nu este deloc neglijabil. "Am evaluat investitia la circa 30 de miliarde de lei. Vom recupera insa repede acesti bani, intrucit preconizez ca vom economisi cel putin jumatate din banii pe care ii dam acum ca subventii", a subliniat viceprimarul.

Pe de alta parte, primarul Gheorghe Nichita a precizat ca intregul proiect este de fapt o propunerea avansata de producatorul echipamentelor, firma "Omega Tehnoton". "Pina acum, a ramas la stadiul de intentie. O alta idee era sa introducem aceste sisteme pe stadionul din Copou, pentru a monitoriza accesul publicului. S-au discutat multe, insa pina acum producatorul nu a venit sa ne prezinte aceste echipamente", a precizat Nichita.

Este necesara aceasta investitie?

Subventiile acordate la ora actuala de Primarie sint calculate in functie de o estimare facuta de angajatii RATEC asupra numarului de calatori care beneficiaza de gratuitate. Conform aprecierii lui Neculau, cifrele prezentate de RATEC sint umflate, nivelul real al subventiilor necesare fiind mult mai redus. In categoria acestor persoane sint inclusi aproximativ 23.000 de pensionari, veterani de razboi, persoane cu handicap si eroi ai revolutiei din 1989. Costul abonamentelor gratuite asigurate acestor persoane a fost estimat de directorul RATEC, Neculai Abalasei, la 6 miliarde lei lunar. La un pret al biletului cu doua calatorii de 12.000 lei, aceasta inseamna ca fiecare persoana care beneficiaza de gratuitate ar efectua 21 de calatorii dus-intors lunar. Practic, prin estimarile facute de RATEC se presupune ca pensionarii merg cu tramvaiul doar de 4 ori pe saptamina, dus-intors. "In ultimii ani ne-am obisnuit sa mergem cu calculele la nivelul minim, pentru ca banii se obtin foarte greu. Conform calculelor noastre, 6 miliarde lunar reprezinta minimul cheltuielilor implicate de gratuitati", a apreciat Abalasei. Mai mult, in cursul acestui an Primaria a platit catre RATEC doar 2,5 miliarde lei lunar in contul subventiilor, in loc de 6 miliarde lei, adica mai putin de jumatate. Chiar daca cifrele prezentate de RATEC ar fi umflate, Primaria nu a fost pusa niciodata in situatia de a plati in plus in contul subventiilor fata de nivelul real al cheltuielilor. Aprecierea lui Neculau conform careia achizitia sistemului magnetic ar permite reducerea cheltuielilor cu subventiile este astfel discutabila, Primaria urmind sa economiseasca niste bani pe care oricum nu ii cheltuie.

Achizitie fara licitatie?

Neculau a mai adaugat ca va cumpara dispozitivele direct de la firma "Omega Tehnoton", fara sa mai organizeze licitatie. "Aceasta firma este unic producator in tara, deci nu se impune organizarea unui concurs de oferte. In plus, procedind astfel, ii sprijinim pe producatorii locali", a argumentat viceprimarul. Potrivit acestuia, proiectul este in lucru si va fi pus in aplicare dupa ce va trece prin Consiliul Local. Legislatia privind achizitiile publice permite negocierea directa cu un producator doar in cazul in care nici o alta societate din tara nu realizeaza produse echivalente. Daca sistemele produse de "Omega-Tehnoton" sint intr-atit de complexe incit nici o alta firma din tara nu le poate produce s-ar justifica negocierea directa cu firma lui Maricel Popa. Pe de alta parte, intrebat de noi, Nichita nu este sigur ca firma lui Maricel Popa ar fi producator unic. "Doamne fereste! Nu stiu de unde are domnul Neculau informatiile acestea. Chiar daca ar fi asa, tot s-ar impune o licitatie. Daca Dacia Pitesti este singurul producator de automobile de acest fel, aceasta nu inseamna ca mergem sa cumparam direct din fabrica", a subliniat primarul. Contactat telefonic, patronul grupului de firme "Omega Tehnoton", Maricel Popa, a precizat ca se afla la Atena, la Jocurile Olimpice, si ca nu poate da relatii prin telefon.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 12:02:38    Titlul subiectului: 2004-08-25 146534

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/prima-decizie-majora-a-lui-nichita~ni3g5j

Ziarul de Iasi

25 August 2004

"Prima decizie majora a lui Nichita
M.P.

Primarul vrea sa unifice RATEC si "Autobuzul". Dupa aprecierea lui, spargerea fostei RATC a fost o gafa ce i-a costat pe contribuabilii ieseni 80 miliarde lei. Sint pierderile "Autobuzul". Nu este insa clar de ce crede Nichita ca datoriile nu s-ar fi acumulat oricum.

La trei luni de la alegerea in functia de primar, Gheorghe Nichita se afla in fata primei sale decizii majore. "Voi propune Consiliului Local ca transportul auto sa fie reintegrat in RATEC. Am discutat si cu consultanti straini si am ajuns la concluzia ca unitatea transportului local este cea mai buna strategie pentru viitor. Dupa ce vom uni RATEC cu «Autobuzul», transportul local va deveni mai rentabil, in sensul ca va acumula mai putine datorii", a declarat ieri seful orasului. Practic, consilierii locali urmeaza sa semneze certificatul de deces al SC "Autobuzul" si sa readuca transportul in comun in stadiul de acum 2 ani. Nichita a catalogat drept o "gafa" decizia prin care CL rupea regia de transport in doua, gest care i-a constat pe contribuabili, dupa aprecierea primarului, circa 80 miliarde lei. "Sint datoriile pe care le-a acumulat «Autobuzul» de la infiintare si pina acum. Cautam in prezent o solutie pentru a scapa de ele", a aratat Nichita.

"Multi erau interesati de pamintul RATC"

Primarul Gheorghe Nichita a anuntat ieri "renasterea" RATC din propria cenusa. Seful orasului a condamnat ieri, in termeni transanti, decizia CL din urma cu doi ani, prin care se infiinta SC "Autobuzul". "Atunci exista o presiune generala in acest sens. Ideea era sa scapam intr-un fel sau altul de autobuzele generatoare de pierderi, fie prin privatizarea noii societati, fie chiar prin falimentarea acesteia. Multi erau interesati in mod direct de pamintul de acolo, si ma refer la marile magazine «Billa», «Carrefour» si «Kaufland»", a explicat Nichita. Astfel, "Autobuzul" nu a beneficiat nici de subventii pentru gratuitati si nici pentru investitii. Ca urmare, datoriile acestuia au crescut necontenit. Practic, societatea a fost lasata sa moara. Alesii locali au scapat insa din vedere un detaliu important. "De fapt, nu puteam falimenta «Autobuzul» atita vreme cit acesta facea plati", a aratat primarul. "Mortul" nu putea fi nici ingropat si nici vindut. Concret, Nichita considera ca CL a facut cea mai costisitoare gafa din istoria sa recenta, care ar fi lasat in buzunarul contribuabililor o "gaura" de 80 miliarde lei.

Responsabili ar fi toti consilierii

Responsabili pentru situatia creata si "buni de plata" sint, dupa cum spune chiar Nichita, toti consilierii care au votat favorabili la infiintarea "Autobuzului". "Si eu am fost de acord cu aceasta decizie, fara sa fiu convins de necesitatea ei. Am votat politic, pentru a nu face figura separata fata de colegii mei de partid", a declarat primarul. Nichita se afla acum in situatia de a repara greseala din urma cu doi ani. Cel mai greu ii va fi sa stearga cu buretele datoriile de 80 miliarde lei. "Caut o solutie. Cum o gasesc, va voi anunta", a adaugat primarul.

De cealalta parte, reprezentantii Opozitiei sint de parere ca Nichita nu poate decit sa salveze aparentele. "Primarul nu poate sa faca sa dispara cele 80 de miliarde decit daca le ascunde intr-o datorie mai mare. Prin fuziunea celor doua societati, pierderile vor continua sa existe si sa se inmulteasca", a declarat ieri consilierul PD Dan Carlan. Acesta a precizat ca votul Opozitiei va depinde in primul rind de preluarea sau nu a contractului cu "Bursa Moldovei" de catre noul RATC. "Este important sa stim daca viitorul fost RATC va fi acelasi cum era acum doi ani, sau mai fraier cu 100.000 de dolari/luna", a precizat Carlan. Acesta a lasat sa se inteleaga ca va sprijini fuziunea, daca RATC va renunta la microbuze si va avea transport auto de mare capacitate.

Sindicalistii ameninta cu blocarea orasului

Sindicalistii din transportul in comun ameninta cu blocarea orasului la mijlocul lunii viitoare. "Am primit o adresa de la conducerea centrala a Federatiei "Transloc" prin care ni se da un ultimatum. Daca pina la 15 septembrie nu vom gasi o solutie la problemele din transportul in comun, sindicalistii ameninta ca vor bloca strazile", a declarat primarul Gheorghe Nichita. Pe de alta parte, sindicalistii sustin ca au luat in considerare sa blocheze orasul inca din luna mai. "La Consiliul National al Federatiei, desfasurat la Iasi pe 5 si 6 mai, s-a hotarit ca transportatorii din toata tara sa fie solidari cu cei din Iasi. Acum i s-a amintit primarului de promisiunile facute in campania electorala", a explicat Vasile Sandu, lider sindical RATEC. Sefii administratiei locale au invitat sindicalistii la "discutii cu argumente si solutii, nu cu amenintari", mai ales ca, susutin edilii, transportatorii de la Bucuresti nu au imaginea realitatii de aici, de la Autobuzul. "Sint mai aproape de oamenii de la «Autobuzul» decit ei. Daca nu era asa, privatizam societatea si multi dintre ei ajungeau in strada", a completat Nichita. Totodata, viceprimarul Constantin Neculau i-a asigurat pe angajatii de la "Autobuzul" ca, indiferent de ce se va intimpla cu societatea, acesia nu vor ramine pe drumuri. "Oricum vom achizitiona autobuze care trebuie intretinute si conduse de personal specializat. Asa ca salariatii de la "Autobuzul" vor avea in continuare un loc de munca", a spus Neculau.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 12:05:12    Titlul subiectului: 2004-09-07 146535

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/ce-vrea-sa-faca-nichita-cu-36-milioane-euro~ni3ghf

Ziarul de Iasi

7 Septembrie 2004

"Ce vrea sa faca Nichita cu 36 milioane euro
F.G

Dupa doua luni si jumatate de la alegeri, primarul Gheorghe Nichita scoate pe masa primele proiecte importante pentru ieseni: concesionarea iluminatului public, achizitia a 60 de autobuze noi si realizarea unui depozit de deseuri.

Marile proiecte ale primarului Gheorghe Nichita primesc girul consilierilor unul dupa altul. Fara opozitia clara a nici unui consilier, s-au luat ieri decizii extrem de importante pentru ieseni. Astfel a fost aprobat caietul de sarcini pentru concesionarea iluminatului public. Valoarea investitiilor Primariei a fost estimata la 12 milioane de euro, bani cu care doua firme vor intretine, moderniza si extinde retelele de iluminat public. Banii urmeaza a fi platiti de Primarie in minimum 10 ani. In sedinta de ieri a Consiliului Local s-a stabilit si amplasamentul depozitului de deseuri solide al Iasului, care va costa administratia locala aproximativ 6 milioane de euro. In ceea ce priveste planul de transport in comun, o decizie va fi luata cel mai probabil la inceputul saptaminii viitoare. Strategia primarului este clara si se bazeaza pe achizitia de autobuze noi, de care se va folosi RATEC. "Vom cumpara pentru inceput un numar de 50-60 de autobuze. RATEC le va achizitiona in leasing cu garantia Consiliului Local", a declarat ieri Nichita. Specialistii afirma ca un autobuz nou costa intre 70.000 si 190.000 euro. Asadar, la un pret mediu de 100.000 euro, autobuzele vor costa Primaria alte 6 milioane de euro. In total, fondurile necesare implementarii acestor trei proiecte ale primarului se ridica la 24 milioane de euro. Daca mai luam in calcul un alt proiect anuntat recent de seful local, pasarela de la Tigarete - o investitie de 12 milioane de euro, Primaria va scoate din vistierie in viitorii ani aproximativ 36 milioane euro, adica in jur de 1.500 miliarde lei. [...]

Planul de transport va fi discutat in sedinta extraordinara de saptamina viitoare

Dezbaterea noului plan de transport a fost aminata la solicitarea consilierilor aliantei DA. Acestia au cerut aminarea discutiilor pina saptamina viitoare, timp in care vor analiza studiile de specialitate dupa care a fost redactat planul de transport propus de Primarie. Dincolo de aceasta aminare, ideile primarului privind transportul in comun din Iasi sint clare: transformarea Regiei de Transport Electric in unicul operator public prin care sa se achizitioneze autobuze noi si separarea traseelor de maxi-taxi de cele ale regiei publice. "Este nevoie de autobuze. Pentru inceput, RATEC va cumpara in leasing, cu garantia Consiliului Local, 50-60 de autobuze", a declarat primarul Gheorghe Nichita. Specialistii sustin ca pretul unui autobuz nou poate ajunge la aproape 200.000 de euro, in functie de capacitate, dotari si firma de la care este cumparat. "Cel mai ieftin are 70 de locuri si este destul de dificil de utilizat de calatori, pentru ca are doar doua usi. Un autobuz cu 104 locuri costa in jur de 100.000 de euro, iar unul cu podea joasa si cu facilitati pentru persoanele cu handicap poate ajunge la 170.000 de euro", a afirmat Maricel Gherca, directorul "Autobuzul". In acest caz Primaria va trebui sa cheltuiasca cu achizitia de autobuze intre 3,6 milioane si 10 milioane de euro. La un pret mediu de 100.000 de euro de masina, costurile totale ale achizitiei vor ajunge la 6 milioane de euro. Totodata, primarul anunta investitii mari la calea de rulare a tramvaielor. "Vom investi in autobuze noi, in calea derulare si reteaua electrica pentru a putea tine in functiune transportul in comun din oras", a declarat Gheorghe Nichita, care nu a exclus ca in citiva ani sa concesioneze transportul public.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 12:05:52    Titlul subiectului: 2004-09-19 146536

http://ziaruldeiasi.ro/economic/tehnoton-ademeneste-primaria-sa-schimbe-biletele-ratc-in-cartele-electronice~ni3gpj

Ziarul de Iasi

19 Septembrie 2004

"Tehnoton ademeneste Primaria sa schimbe biletele RATC in cartele electronice
Ana PRODAN

Autoritatile locale ar fi nevoite sa cheltuie pentru aceasta 130.000 de euro.

De la aragaze, grupul "Omega-Tehnoton" trece la compostoare electronice. In cadrul unei conferinte de presa, ieri, a fost lansat un nou pachet de produse: sisteme de supraveghere video, echipamente pentru parcurile de joaca, sisteme de semnalizare inteligenta pentru drumurile publice, precum si un produs electronic de taxare automata pe baza de carduri pentru transportul public. Acesta din urma poarta denumirea "Setax-Gest" si inlocuieste clasicele bilete de transport cu niste cartele magnetice, iar dispecerii cu un sistem central capabil sa gestioneze informatic intregul proces. Astfel, fiecare calator ar inlocui biletul de calatorie cu un card special pe care il poate incarca periodic. La urcarea in autobuz persoana se apropie la citiva centimetri cardul de un dispozitiv de citire. Automat ii este descarcata de pe card valoarea calatoriei iar pe cartela se inregistreaza tot automat data, ora, linia pe care s-a "compostat" biletul. Controlorul va avea si el un dispozitiv electronic, care la apropierea de cartela calatorului arata pe un ecran ultimele date inscrise pe aceasta. Vatmanii sau soferii la rindul lor vor avea propriile dispozitive pe care la capat de traseu li se va inregistra electronic ora la care a ajuns. O astfel de cartela magnetica are o viata de 10 ani, si poate fi folosita de 100.000 de ori si nu poate fi falsificata. Conform calculelor facute de specialistii de la "Omega-Tehnoton", unui oras precum Iasul i-ar trebui pentru prima etapa o investitie de 21.000 de euro in care ar intra un dispecerat central si 18 dispecerate pentru fiecare dintre capetele de trasee existente acum in oras. Conform celor explicate de Alexandru Bejan, director de dezvoltare in cadrul grupului Omega-Tehnoton, numai eliminarea actualelor dispecerate de traseu ar duce la o economie de aproximativ 3.600 de euro lunar, ceea ce ar face ca investitia sa se amortizeze in sase luni. Pasul doi al investitiei ar urma sa monitorizeze valoarea exacta a calatoriilor facute de pensionarii care beneficiaza de gratuitate pe baza cardurilor magnetice speciale. Investitia in aceasta etapa se ridica la 111.250 euro, ceea ce inseamna un total de 132.250 de euro. Pe linga economiile facute cu disparitia vinzatorilor de bilete din mijloacele de transport in comun de care vor beneficia regiile, conform oficialilor companiei, economii vor face si primariile. "Acum primaria vireaza lunar la RATEC in jur de 6 miliarde de lei subventii pentru pensionarii si veteranii de razboi. La acestea se adauga cele pentru studenti. Din calculele noastre aceste subventii nu depasesc lunar 4 miliarde de lei. Economia facuta de primarie s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de lei pe luna", a precizat Alexandru Bejan. El admite insa ca si daca economiile realizate ar fi de numai 500 de milioane de lei pe luna investitia realizata s-ar amortiza intr-un an. In cea de-a treia etapa sistemul s-ar putea generaliza in asa fel incit ar putea fi folosit de toti cetatenii. Pe de alta parte economiile facute de primarie ar nemultumi regiile care ar pierde astfel o parte din subventii si implicit o importanta sursa de finantare.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 12:06:48    Titlul subiectului: 2004-09-17 146537

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/ziua-zero-in-transportul-public-din-iasi~ni3gr0

Ziarul de Iasi

17 Septembrie 2004

"Ziua zero in transportul public din Iasi
Felix GUZGA

Consilierii locali vor vota astazi o decizie cu un impact extraordinar asupra iesenilor. Consilierii vor discuta reorganizarea radicala a transportului in comun. Practic, in doua saptamini, nimic din imaginea actuala a transportului local nu va mai ramine in picioare. Noul plan de transport discutat azi de Consiliul Local prevede reunificarea tuturor operatorilor de transport intr-o singura regie, infiintarea de noi trasee si investitii in infrastructura de ordinul zecilor de milioane de euro. Este de asteptat ca planul de transport sa fie aprobat fara probleme. Primarul Gheorghe Nichita a negociat intens in ultimele saptamini cu operatorii privati si cu consilierii locali din opozitie tocmai pentru a se asigura ca propunerile sale nu vor intimpina rezistenta. "Ziarul de Iasi" va prezinta noul plan de transport local, asa cum a fost el gindit in laboratoarele Primariei.

RATP, societate unica

Consilierii locali vor dezbate astazi noul plan de transport, precum si o serie de masuri care vor schimba din temelii actualul sistem. Una dintre cele mai importante decizii care va fi luata de consilieri este gruparea intregului transport in comun intr-o singura unitate. Viitoarea societate, Regia Autonoma de Transport Public (RATP), se va constitui pe scheletul actualei regii de transport electric, care va primi licenta si pentru transportul auto. Mai mult, noua societate va gestiona si activitatea transportatorilor privati printr-un parteneriat public-privat. "Operatorii privati vor avea contracte clare, trasee distincte, dar gestiunea o vor realiza cu RATEC", a declarat recent primarul Gheorghe Nichita.

Dispecerat unic si bilete de acelasi tip

Planul de transport mai prevede un dispecerat unic pentru toti operatorii, care vor folosi si acelasi tip de bilet. Acesta va fi valabil pe oricare din mijloacele de transport in comun, atit publice, cit si particulare. "Prin dispecerat vom urmari ca operatorii privati sa respecte graficele, statiile si plecarile din capete de linii. Toate biletele vor fi tiparite de Primarie, care va putea astfel sa aiba o evidenta a vinzarii lor", a declarat Neculai Abalasei, directorul RATEC. Daca in prima faza distribuirea legitimatiilor de calatorie se va realiza prin intermediul Primariei, in viitor se va implementa un sistem electronic de taxare automata. Practic, in fiecare mijloc de transport se va monta un aparat electronic, iar biletele de calatorie vor fi inlocuite de carduri.

89 de autobuze noi

Tot astazi se va demara un alt proiect al primarului, si anume achizitia de autobuze noi. Conform planului de transport, Iasul ar avea nevoie de 89 de autobuze. "RATEC va cumpara 50 de autobuze cu garantia Consiliului Local. Este singura societate care poate duce o astfel de investitie la bun sfirsit. Diferenta o pot asigura transportatorii privati", a afirmat Nichita. In urma cu citeva zile operatorii de maxi-taxi au cazut de acord in privinta achizitionarii a 39 de autobuze. Singura conditie impusa de Primarie este ca aceste mijloace de transport sa fie de acelasi tip cu autobuzele ce vor fi cumparate de RATEC. Specialistii sustin ca pretul unui autobuz nou, de tipul celui care ar putea fi cumparat de RATEC, ajunge la aproximativ 100.000 euro. In acest caz, regia va trebui sa cheltuiasca cu achizitia celor 50 de autobuze in jur de 5 milioane de euro. Masinile vor fi luate in leasing.

Investitii importante pe termen mediu

Iesenii vor resimti primele schimbari din transportul in comun inca de la inceputul lunii octombrie. De atunci, sustin sefii municipalitatii, vor intra in vigoare noile trasee. Chiar daca autobuzele sint inca departe, traseele acordate lor vor fi deservite initial de microbuzele de la "Autobuzul" si de cele particulare. Ulterior, schimbarile cele mai importante vizeaza reducerea drastica a numarului de trasee acordate operatorilor privati. Daca in prezent particularii circula pe 14 trasee, in noul plan de transport acestora li s-au alocat doar 7. Acestia vor ramine pe 7 rute dupa sosirea autobuzelor. Totodata, astazi va fi aprobat si un plan de investitii. Acestea vor fi realizate in urmatorii ani, pentru ca apoi, dupa ce transportul in comun va deveni functional, sa fie posibila concesionarea lui. "Intr-o prima faza vom reorganiza transportul in comun, pentru ca pe termen lung sa gasim o formula de concesionare", a declarat recent primarul Gheorghe Nichita. Una din principalele investitii care va fi realizata in anii urmatori este schimbarea furnizorului de curent electric. In prezent, RATEC alimenteaza tramvaiele si troleibuzele de la "Electrica". Aceasta societate nu face altceva decit sa distribuie energia electrica din sistemul national. In Iasi insa exista un producator de energie electrica care practica tarife mult mai mici. Daca RATEC s-ar alimenta direct de la CET, ar economisi aproximativ 40.000 dolari, adica 1,3 miliarde lei, in fiecare luna. "Noi consumam in jur de 2.200 MW lunar. Daca ne-am racorda direct la CET am plati cu 18 dolari mai putin pe fiecare MW", a afirmat Abalasei. Acesta a mai spus ca pentru reabilitarea tronsonului de tramvai Podu Ros - CUG, o alta investitie de viitor a Primariei, sint necesari aproximativ 4 milioane de euro.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Mar 26 Iul 2011 12:07:35    Titlul subiectului: 2004-09-29 146538

http://ziaruldeiasi.ro/local/iasi/ratec-a-facut-iesenilor-nota-de-plata-pentru-2005-216-miliarde-lei~ni3h6c

Ziarul de Iasi

29 Septembrie 2004

"RATEC a facut iesenilor nota de plata pentru 2005: 216 miliarde lei
C.P.

Sefii RATEC s-au gindit cum sa cheltuiasca, in 2005, o parte frumusica din banii iesenilor. Conform planului de investitii al regiei, bugetul local ar urma sa aloce numai transportului in comun 216 miliarde lei. Adica aproximativ 8% din buget. Conducerea RATEC planuieste reparatii majore la sinele de tramvai si achizitii de autobuze noi.

Cel mai consistent proiect priveste modernizarea liniei de tramvai Canta - Podu Ros - Tesatura, pe o distanta de 11 km. Consiliul Local ar trebui sa aprobe in 2005, numai pentru aceasta investitie, 60 miliarde lei. In final, suma va fi insa mult mai mare. "Pe acest tronson lucrarile nu pot fi incheiate in numai un an de zile. Dupa estimarile noastre, ele vor fi gata abia in 2007", a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al RATEC. In acelasi timp, planul regiei mai prevede si cheltuieli pentru continuarea unor lucrari incepute anul acesta. In acest sens, bugetul local ar urma sa fie mai mic cu 27 miliarde lei, bani necesari finalizarii lucrarilor incepute in cartierul Alexandru cel Bun. Obiectivele noi de investitii ale RATEC vor necesita o suma de 100 miliarde lei. Toti acesti bani sint destinati demararii unor lucrari de modernizare la calea de rulare. "Sint portiuni de linie neglijate ani la rind, a caror reparatie nu suporta intirziere. Anii trecuti am sistat lucrarile pentru ca Primaria nu ne deconta banii", a spus Adrian Mihai. Pentru tronsonul Gara - Arcu - Silvestru, investitia ar urma sa ajunga la aproape 45 miliarde lei, din care 22 miliarde lei urmeaza a fi cheltuiti anul viitor. Alta portiune pe care se vor face reparatii capitale este cea din zona Filarmonicii. "Pentru Filarmonica avem nevoie de 6 miliarde numai in 2005, dar valoarea investitiei va creste, intrucit lucrarea va continua pina in zona Tirgu Cucu, iar noi nu am prevazut acest aspect in planul initial", a mai declarat Mihai. Sefii RATEC considera ca, odata terminate, modernizarile la calea de rulare vor aduce "un plus de confort si siguranta cetateanului". Tot la capitolul obiective noi de investitii este inclusa si achizitionarea celor 50 de autobuze noi, al caror cost aproximativ se va ridica la 50 miliarde lei.
"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Vin 29 Iul 2011 12:14:51    Titlul subiectului: 2004-04-13 146809

http://www.evenimentul.ro/articol/transportul-public-de-calatori.html

"13-04-2004

Transportul public de călători, în mare suferință

Transportul public de călători este esențial pentru buna funcționare a oricărei localități și, de regulă, societățile care desfășoară activități în acest sens sînt subordonate consiliilor locale, care au rolul de a investi în dotări și de a menține tarifele călătoriilor la prețuri rezonabile. Numai că unitățile de transport în comun funcționează mai mult în pierdere, pentru că vehiculele sînt vechi și, implicit, mari consumatoare de combustibil și de fonduri pentru reparații. În aceste condiții, s-ar impune cumpărarea de noi vehicule, fie ele electrice sau auto, numai că cele noi sînt foarte scumpe, iar cele second-hand nu rezistă prea mult. Autorităților nu le rămîne decît să caute alte soluții, precum accesarea unor programe europene care să asigure finanțare. Municipalitatea ieșeană se străduiește de cîțiva ani să facă astfel încît treburile să meargă bine, dar, după cum se vede, e tot mai rău. RATC a fost divizată în RATEC și SC Autobuzul, s-a recurs la serviciile operatorilor privați dar, chiar și așa, activitatea de transport în comun nu este eficientă: troleibuzele de pe unele trasee sînt supraaglomerate, maxi-taximetrele merg bine și pline, iar călătorilor nu le este oferită posibilitatea de a-și cumpăra abonamente. Șefii Primăriei au solicitat întocmirea unor studii (unul deja a fost realizat de firma Veltona din Timișoara, iar un altul va fi făcut de experți elvețieni). "Am întocmit un program de eficientizare și modernizare a transportului public de călători, dar așteptăm să vedem și care sînt părerile cetățenilor și, în funcție de acestea, vom trage o concluzie", ne-a spus primarul Gheorghe Nichita. În program sînt prevăzute reînființarea traseelor de autobuz, precum și achiziționarea de noi vehicule (40 tramvaie, care ar costa 40 de milioane de euro și 60 de autobuze, în valoare de 7,8 milioane de euro). Acestea ar fi foarte utile, numai că este vorba de investiții de amploare, imposibil de realizat în condițiile bugetului din acest an. "Vom încerca să accesăm programe europene pentru a găsi banii necesari", ne-a mai spus dl Nichita. Numai că punerea în practică a acestui program ar mai avea o consecință: restrîngerea activității operatorilor particulari de maxi-taxi, care deja circulă în tot orașul. Iar acest lucru îi supără pe particularii care deja au contracte cu Primăria pînă în 2008.

[ . . . . ]

Mijloacele de transport ale unităților de profil din județele Moldovei sînt puține, vechi și nu oferă servicii de calitate. Călătorii fie au de așteptat prin stații, fie trebuie să se înghesuie pentru a ajunge la destinație, la fel ca și acum cîțiva ani, cînd încă nu se vorbea despre reabilitarea transportului în comun. Numai că, deși timpul a trecut și au fost căutate soluții, acestea nu au fost găsite încă și, din cauza bugetelor limitate, se pare că nici nu vor fi aflate prea curînd. C.Negoiță, M.Popa (cu sprijinul subredacțiilor ASIS)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Vin 29 Iul 2011 12:23:01    Titlul subiectului: 2004-09-23 146815

http://www.evenimentul.ro/articol/pe-scurt452.html

"23-09-2004

Pe scurt

Autobuzele RATP vor trebui să respecte normele Euro 4 Ieri, la Primărie s-a întrunit Comisia de Circulație, ai cărei membri au studiat ofertele firmelor care comercializează autobuze. Reamintim că planul de transport public aprobat recent de consilierii locali vizează și cumpărarea a cel puțin 50 de autobuze noi. Membrii comisiei au stabilit ieri care vor fi caracteristicile mijloacelor de transport ce vor fi incluse în caietul de sarcini necesar organizării licitației. S-au luat în calcul prețurile practicate de dealeri, care oscilează între 66.000 și 130.000 de euro pentru un autobuz. "S-a stabilit în mod cert ca autobuzele să aibă motoare care să respecte normele de depoluare Euro 4 și să aibă cel puțin 60 de locuri. Toate caracteristicile vor fi incluse în caietul de sarcini, după care vom publica în Monitorul Oficial anunțul de organizare a licitației, iar aceasta va avea loc cel mai devreme peste două luni", ne-a spus dl Neculai Abălașei, directorul RATEC. (C.N., M.P.)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Vin 29 Iul 2011 12:26:51    Titlul subiectului: 2004-10-08 146816

http://tramclub.org/viewtopic.php?t=14461&postdays=0&postorder=asc&start=0

"08-10-2004

CLM a aprobat preluarea a 50 de microbuze de către RATP
• prin aplicarea acestei măsuri, SC Autobuzul nu mai există


După avizarea noii strategii privind transportul în comun, ieri, consilierii locali s-au reunit într-o nouă ședință extraordinară pentru a discuta preluarea de către RATP a celor 50 de microbuze ale SC Autobuzul și a contractului de leasing aferent. Cei 24 de consilieri prezenți (din 27) au avut la dispoziție o amplă documentație, care prezenta atît dezavantajele contractelor de pînă acum, cît și avantajele transferului apărute prin eliminarea firmei intermediare Bursa Moldovei. După puține discuții, consilierii au aprobat proiectul, mai ales că s-au lămurit că, în cel mult două săptămîni, va exista și un dispecerat unic și o schemă funcțională a activității RATP. Pentru ca proiectele să devină realitate, Bursa Moldovei va primi 3 miliarde de lei, contravaloarea cheltuielilor efectuate pentru inițierea și desfășurarea contractelor de leasing, urmînd ca, la rîndul ei, firma să plătească către SC Afin București (proprietarul microbuzelor) o restanță de 200.000 de euro. În perioada următoare, contractele de leasing vor continua să se desfășoare cu garanția CLM și, pînă în 2008, RATP va trebui să plătească, în rate, aproape 1,5 milioane de euro pentru a deveni proprietara celor 50 de microbuze. "După ce am depășit această etapă ne mai rămîne să cumpărăm și autobuze, astfel încît să avem nu doar un transport în comun unitar, ci și eficient. Cînd vom primi autobuzele, vom face deplasări în orașele cu care este înfrățit Iașul pentru a vedea cum merge acolo treaba și pentru a găsi cele mai multe soluții privind inițierea unui sistem de taxare cu un bilet unic", ne-a spus primarul Gheorghe Nichita. Ieșenii vor putea constata primele efecte ale noului plan de transport abia peste vreo două săptămîni, cînd unele trasee vor fi modificate. Microbuzele vor intra pe traseele de autobuz, urmînd ca rutele care nu pot fi acoperite cu microbuze să fie deservite în continuare de firmele de maxi-taxi. Cît de curînd, probabil de luni, o călătorie cu microbuzul va costa 8.000 de lei (în loc de 10.000, cît este acum), însă se vor putea cumpăra și bilete cu două călătorii la 15.000 de lei, seturi de 10 bilete cu 60.000 de lei, ba chiar și abonamente. Vor fi modificări și în privința troleibuzelor, pentru că vor rămîne doar două trasee (în loc de patru): 41 Copou–CUG II și 42 (Păcurari–CUG II). Tot ieri, consilierii au aprobat și o rectificare a bugetului, chiar dacă reprezentanții Alianței D.A. s-au abținut. Pentru că au lipsit cîțiva membri PD și PNL, dl Tiberiu Brăilean (PD) a vorbit în numele colegilor: "Sînt mandatat de colegii din Alianță să anunț că nu acceptăm rectificarea și, de aceea, ne vom abține", a spus el, referindu-se la faptul că nici rectificarea din septembrie nu a fost avizată de membrii celor două partide. În aceste condiții, au existat 6 abțineri, chiar dacă dna Camelia Gavrilă a votat inițial "pentru" (precizînd ulterior că a fost vorba despre neatenție). Ținînd cont de atitudinea consilierilor Alianței D.A., primarul Nichita le-a cerut ca pe viitor să fie mai cooperanți, întrucît vor urma și alte rectificări: "Este vorba de suplimentarea fondurilor pentru salariile mărite ale profesorilor și pentru plata venitului minim garantat. La fel va trebui să facem și luna viitoare, iar abținerile nu sînt firești". (M.P., C.N.)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Vin 29 Iul 2011 12:27:37    Titlul subiectului: 2004-10-08 146817

http://www.evenimentul.ro/search?query=autobuz&year=2004&num=15&page=3&sbm=+go+

"08-10-2004

CLM a aprobat preluarea a 50 de microbuze de către RATP
• prin aplicarea acestei măsuri, SC Autobuzul nu mai există

După avizarea noii strategii privind transportul în comun, ieri, consilierii locali s-au reunit într-o nouă ședință extraordinară pentru a discuta preluarea de către RATP a celor 50 de microbuze ale SC Autobuzul și a contractului de leasing aferent. Cei 24 de consilieri prezenți (din 27) au avut la dispoziție o amplă documentație, care prezenta atît dezavantajele contractelor de pînă acum, cît și avantajele transferului apărute prin eliminarea firmei intermediare Bursa Moldovei. După puține discuții, consilierii au aprobat proiectul, mai ales că s-au lămurit că, în cel mult două săptămîni, va exista și un dispecerat unic și o schemă funcțională a activității RATP. Pentru ca proiectele să devină realitate, Bursa Moldovei va primi 3 miliarde de lei, contravaloarea cheltuielilor efectuate pentru inițierea și desfășurarea contractelor de leasing, urmînd ca, la rîndul ei, firma să plătească către SC Afin București (proprietarul microbuzelor) o restanță de 200.000 de euro. În perioada următoare, contractele de leasing vor continua să se desfășoare cu garanția CLM și, pînă în 2008, RATP va trebui să plătească, în rate, aproape 1,5 milioane de euro pentru a deveni proprietara celor 50 de microbuze. "După ce am depășit această etapă ne mai rămîne să cumpărăm și autobuze, astfel încît să avem nu doar un transport în comun unitar, ci și eficient. Cînd vom primi autobuzele, vom face deplasări în orașele cu care este înfrățit Iașul pentru a vedea cum merge acolo treaba și pentru a găsi cele mai multe soluții privind inițierea unui sistem de taxare cu un bilet unic", ne-a spus primarul Gheorghe Nichita. Ieșenii vor putea constata primele efecte ale noului plan de transport abia peste vreo două săptămîni, cînd unele trasee vor fi modificate. Microbuzele vor intra pe traseele de autobuz, urmînd ca rutele care nu pot fi acoperite cu microbuze să fie deservite în continuare de firmele de maxi-taxi. Cît de curînd, probabil de luni, o călătorie cu microbuzul va costa 8.000 de lei (în loc de 10.000, cît este acum), însă se vor putea cumpăra și bilete cu două călătorii la 15.000 de lei, seturi de 10 bilete cu 60.000 de lei, ba chiar și abonamente. Vor fi modificări și în privința troleibuzelor, pentru că vor rămîne doar două trasee (în loc de patru): 41 Copou–CUG II și 42 (Păcurari–CUG II). Tot ieri, consilierii au aprobat și o rectificare a bugetului, chiar dacă reprezentanții Alianței D.A. s-au abținut. Pentru că au lipsit cîțiva membri PD și PNL, dl Tiberiu Brăilean (PD) a vorbit în numele colegilor: "Sînt mandatat de colegii din Alianță să anunț că nu acceptăm rectificarea și, de aceea, ne vom abține", a spus el, referindu-se la faptul că nici rectificarea din septembrie nu a fost avizată de membrii celor două partide. În aceste condiții, au existat 6 abțineri, chiar dacă dna Camelia Gavrilă a votat inițial "pentru" (precizînd ulterior că a fost vorba despre neatenție). Ținînd cont de atitudinea consilierilor Alianței D.A., primarul Nichita le-a cerut ca pe viitor să fie mai cooperanți, întrucît vor urma și alte rectificări: "Este vorba de suplimentarea fondurilor pentru salariile mărite ale profesorilor și pentru plata venitului minim garantat. La fel va trebui să facem și luna viitoare, iar abținerile nu sînt firești". (M.P., C.N.)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Vin 29 Iul 2011 12:29:21    Titlul subiectului: 2004-02-20 146818

http://tramclub.org/viewtopic.php?p=146817#146817

"20-02-2004

Directorul SC Autobuzul va fi demis

Ieri, la Primărie a avut loc o întrunire a conducerii SC Autobuzul cu șefii Primăriei, la care au participat și membrii Consiliului de Administrație (CA) și ai Adunării Generale a Acționarilor (AGA). Întrunirea a fost solicitată de primarul Gheorghe Nichita, pentru a analiza raportul Auditului, care relevă pierderi de peste 62 de miliarde de lei la această societate. După trei ore, membrii CA și ai AGA au ieșit, unul cîte unul, urmați de Mihai Giubernea, directorul SC Autobuzul. "Raportul Auditului a fost umflat cu pompa și s-a văzut clar o lipsă de cooperare din partea unor oameni. Mai rămîn cîteva zile director", a spus el și, deși dorea să pară nepăsător, nu și-a putut stăpîni lacrimile... De cealaltă parte, dl Nichita s-a arătat surprins de aroganța dlui Giubernea din timpul întîlnirii: "Raportul AGA a arătat multe deficiențe, iar membrii AGA au rămas uimiți constatînd că, în timpul întrunirilor anterioare, ei au primit tot timpul alte informații, precum că unitatea merge în profit. În loc să explice deficiențele, dl Giubernea a început să acuze un inspector al Auditului că răstălmăcește raportul! În aceste condiții, unul dintre membrii AGA i-a cerut dlui Giubernea să-și dea demisia de onoare, ba chiar și eu i-am spus că nu mai pot colabora cu un om în care n-am încredere". La toate acestea, dl Giubernea a replicat ca întrunirea acționarilor nu ar fi trebuit să aibă loc, pentru că nu a fost anunțată cu 15 zile înainte în presă. "Ședința AGA este programată pentru 27 februarie, iar dl Giubernea ne-a rugat să așteptăm pînă atunci. El a avut dreptate în privința legalității, dar am solicitat această întrunire pentru a discuta raportul Auditului", a completat dl Nichita. Mai trebuie spus că soarta dlui Giubernea este deja pecetluită: "Membrii AGA nu-și vor schimba hotărîrea. Dl Giubernea va fi demis dacă nu-și va înainta demisia, dar va rămîne oricum salariat al unității", a încheiat primarul. Raportul Auditului va fi discutat și luni, în ședința CLM. Tot atunci vor fi prezentate consilierilor și propunerile unei comisii formată din reprezentanți ai Primăriei, firmei Veltona Timișoara, Universității Tehnice "Gh.Asachi", RATEC și SC Autobuzul, pentru eficientizarea transportului public local: crearea unui dispecerat unic, indiferent de forma de proprietate a operatorilor, emiterea biletelor de către Primărie, și achiziționarea de tramvaie, troleibuze și autobuze. Este vorba despre înființarea traseului de tramvai 6 B (Dacia–Tg.Cucu–Copou), de schimbarea rutei troleibuzului 42 – Rond Păcurari–CUG (în loc de Copou–Tudor Vladimirescu), precum și de noi trasee de autobuz: 18 (Păcurari– Piața Eminescu–Tîrgu Cucu–Bucșinescu–Vasile Lupu–Ciurchi), 27 (Tătărași Sud–Metalurgie–Baza 3–Poitiers–CUG). Maxi-taximetriștii ar rămîne doar cu 4 trasee (din cele 15 existente acum): M10 CUG–Podu Roș–"Sf.Lazăr"–Anastasie Panu–Elena Doamna–Vasile Lupu–Ciurchi; M11 Dacia–Alexandru cel Bun–Șoseaua Nicolina–CUG 2; M12 Piața Eminescu–Podu de Fier–Ion Creangă–Aurel Vlaicu; M13 Rond Bucium–Socola–Primăverii–Elena Doamna–Tg.Cucu–Sărărie–strada Oastei–Bdul Carol I–Costăchescu. (C.N., M.P.)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Arhiva de Presa



Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 03/Sep/2020
Mesaje: 931

MesajTrimis: Vin 29 Iul 2011 12:37:02    Titlul subiectului: 2004-01-31 146820

http://www.evenimentul.ro/articol/bune-dar...-acre.html

"31-01-2004

Bune, dar... acre

Ieșenii ar putea călători în autobuze confortabile, dotate cu motoare Euro 3, aer condiționat vara și sisteme de încălzire iarna. Ieri, în fața Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași trona un autobuz Iveco, fabricat anul acesta, adus de către reprezentanții SC Romil Service, dealer-ul autorizat al firmei Iveco. Autobuzul are o capacitate de 29 de locuri pe scaune și 73 în picioare și poate fi înclinat pe o parte în așa fel încît să permită accesul persoanelor cu handicap. Directorul SC Autobuzul, dl Mihai Giubernea, se uita la el precum vulpea la strugurii cei acri, recunoscînd însă că mai multe asemenea vehicole ar fi ideale, mai ales la ore de vîrf, datorită capacității lor. "Deocamdată, am adus autobuzul ca să-l prezentăm șefilor orașului. Prețul este în jur de 170.000 de euro", ne-a spus dl Cicerone Grigoraș, directorul de vînzări al SC Romil Service. El a arătat calitățile mijlocului de transport și viceprimarului Vasile Dumitriu, care ne-a spus: "Pentru Iași ar fi bune 40. Dacă le-am trimite pe două, trei trasee mai aglomerate, cu siguranță am schimba fața orașului". Se pare că mai multe autobuze vor putea fi cumpărate și în leasing, însă reprezentanții firmei așteaptă să primească comenzi pentru cel puțin 200 de autobuze din mai multe orașe. Ideea în sine este bună, numai că achiziționarea autobuzelor ar costa vreo 275 miliarde de lei, cam o zecime din tot bugetul municipiului! (C.N.)"
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Judetul IAȘI Ora este GMT + 2 ore
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3  Următoare
Pagina 2 din 3

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Puteți atașa fișiere în acest forum
Puteți descărca fișiere în acest forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community