Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA TRAM CLUB ROMANIA
Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
 
Arhiva video  Biblioteca  Tarife  Harti  Locatii  Retele  Planificator rute  Forumul vechi (2005)  ÎnregistrareÎnregistrare 
MembriMembri  ProfilProfil  CăutareCăutare   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
Translate to English
Traduire en français
Traduci in italiano
Übersetzen auf Deutsch
Traducir al español

Transport public GRATUIT in Tallinn, capitala Estoniei

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Tehnologii noi in transportul public
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Joi 03 Ian 2013 09:04:19    Titlul subiectului: Transport public GRATUIT in Tallinn, capitala Estoniei 161405

Desi nu este vorba despre o "tehnologie", asa cum se numeste sub-forumul, postez aici aceasta informatie pentru ca o consider o idee revolutionara care ar aduce multiple beneficii si care ar trebui urmata de toate orasele mari si aglomerate pentru a incuraja folosirea transportului public in defavoarea masinilor personale.

Astfel, incepand cu 01.01.2013 transportul public din Tallinn, capitala Estoniei, este gratuit pentru toti cei aproximativ 500.000 de locuitori, cat numara orasul.
Cei veniti in vizita si turistii straini vor plati in continure calatoria, aproximativ 1,6 EUR.

In paralel cu aceasta gratuitate generala s-au luat si alte masuri cum ar fi trasarea benzilor speciale pentru transportul public, restrictionarea accesului in zonele centrale, marirea capacitatii parcarilor de la periferii si micsorarea taxeor de parcare, in paralel cu marirea taxelor de parcare la parcarile centrale, dar o masura foarte importanta este si achizitionarea de vehicule noi, autobuze si tramvaie, cu care sa se preia fluxul sporit de calatori si pentu a oferi conditii de transport civilizate, menite de a face transportul public atractiv si in randul celor care altfel ar avea posibilitatea sa foloseasca masini personale.

O idee pe care o consider excelenta si care cred ca ar trebui generalizata, oare avem sansa sa vedem vreodata asa ceva si in Coloniile RRomane ?!?

Alte detalii despre transportul gratuit din capitala Estoniei mai gasiti si pe topicul deschis de colegul Emil aici:
http://tramclub.org/viewtopic.php?p=160439#160439

_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf


Ultima modificare efectuată de către Catalin Ghita la Joi 03 Ian 2013 14:35:48, modificat de 1 dată în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Kaustik



Data înscrierii: 11/Noi/2008
Ultima vizita: 03/Mar/2024
Mesaje: 766
Locație: Ploiesti; Bucuresti; Braila

MesajTrimis: Joi 03 Ian 2013 13:58:21    Titlul subiectului: 161414

Si cum ii separi pe cei veniti din alte localitati ale tarii sau pe turisti de localnici? Ii pui sa scoata buletinul/pasaportul la urcarea in vehicul? Smile

Treaba asta cu transportul in comun gratuit functioneaza acolo unde regiile autonome/societatile de transport au puterea financiara pentru a se autosustine sau beneficiaza de suficiente fonduri de la bugetul local al municipalitatilor. Cum la noi multe regii abia se mai taraie, unele fiind in prag de desfiintare, cam greu... poate doar Bucurestiul sa poata implementa o strategie similara macar la un nivel mai mic... Bineinteles, in problema administrarii fondurilor intervine si lacomia/reaua intentie celor care ne conduc...

_________________
"O tara dezvoltata nu este una unde saracii pot merge cu masina, ci una unde bogatii folosesc transportul public." E.P.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
andrei11



Data înscrierii: 10/Feb/2009
Ultima vizita: 11/Iul/2023
Mesaje: 1863
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Joi 03 Ian 2013 14:21:40    Titlul subiectului: 161418

1) Evident cu buletinul la control. De ce ti se pare deplasat ?
2) Nimic nu e pe de-a moca, asta e reclama.
3) Un transport asa zis "gratuit" evident ca aduce economii semificative, nu mai sunt bilete / cartele, gestionari / controlori / contabilitate la nesfarsit /aparate de taxat / intretinere aparate de taxat / case de marcat / blablabla.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Joi 03 Ian 2013 14:55:01    Titlul subiectului: 161427

Asta cu transportul gratuit doar pentru "bastinasi" mi se pare ca stirbeste un pic din senzationalul masurii in sine, odata ca imagine, odata ca si complicatii concrete.
Ca imagine, cat de multi puteau fi turistii, fie ei straini sau din alte orase ale Estoniei, incat sa merite bagata "steluta" asta cu "doar bastinasii"?!? Oare "mureau" daca lasau GRATUIT pentru toata lumea si gata?!? Ce se temeau, ca se muta poparele Europei sau Lumii la Tallinn doar ca sa se plimbe cu tramvaiul moka?!? Mi se pare penibila restrictia asta... Rolling Eyes
Apoi mi se pare complicata treaba cu "triatul" calatorilor, cine si prin ce metode va sta sa separe "oile" de "capre"?!? Si apoi, presupunand ca asta se va face prin prezentarea actelor, oare vi s-ar parea OK sa va frece mereu la cap niste "controlori" care sa va ceara mereu actele ca sa vada daca nu cumva sunteti unul dintre cei cativa turisti ?!? Daca imi dai transport gratuit, nu ma stresa apoi cu prezentatul actelor!
Insa probabil ca substratul e altul, in stirea difuzata la televizor spuneau ceva de genul ca pentru a beneficia de gratuitate trebuie sa te duci sa te inregistrezi undeva la Taxe/Impozite, probabil ca urmaresc ceva cu asta, nu-mi dau inca seama ce.

Sigur ca transportul nu e "moka", doar ca e un mic siretlic, nu mai platesti bilet/abonament, in schimb contribui prin impozite si taxe la subventiile masive acordate societatii de transport.

Pe de alta parte insa, ganditi-va la cazul concret al Bucurestiului, la cata cireada de pensionari sau alti beneficiari de pomeni se plimba "gratuit" cu autobuzele, asta insemnand de fapt, in traducere, ca voi, cei care va platiti impozitele si taxele, le platiti transportul si astora, atata tot.
Insa daca s-ar introduce transportul public gratuit generalizat, ai scapa de case de bilete si casiere si costurile lor, ai scapa de controlori si costurile lor (inclusiv banii "negri", "amenzile" fara chitante...), ai putea scapa total sau partial de banii mancati de "baetii" de la firma X care monteaza si intretin validatoarele si sistemul de taxare etc.
Daca s-ar face o socoteala concreta tare ma tem ca banii platiti acum pe chestiile de mai sus ar putea sa ajunga direct subventii si ar fi si transportul gratuit, adica ar beneficia de el si cei care acum doar il platesc pentru a-i cara pe altii si ar fi si stimulati bipezii sa mearga cu transportul in comun, decongestionand orasul si reducand poluarea...

_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
guest



Data înscrierii: 30/Sep/2006
Ultima vizita: 11/Mar/2024
Mesaje: 9816
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Joi 03 Ian 2013 14:58:23    Titlul subiectului: 161428

Pentru transport public, gratis, cel putin in cazul Bucurestiului, ar trebui ca toate taxele si impozitele platite de bucuresteni sa ramana la Bucuresti. Din pacate, conform legii, doar o mica parte din bani platiti de bucuresteni se reintorc in bugetul local al capitalei. Din cauza situatiei economice, majoritatea oraselor din tara, nu se pot autofinanta, multe regii de transport fiind la limita supravietuirii.
_________________
Troleibuzul de pe linia 86 este preferatul meu Smile
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
andrei11



Data înscrierii: 10/Feb/2009
Ultima vizita: 11/Iul/2023
Mesaje: 1863
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Joi 03 Ian 2013 18:24:15    Titlul subiectului: 161444

Stati ca o lamurim repede. Cat la suta din incasari reprezinta abonamentele / respectiv biletele ? ( in Bucuresti ).
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
folkfan



Data înscrierii: 29/Ian/2010
Ultima vizita: 14/Iun/2022
Mesaje: 634
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Joi 03 Ian 2013 22:10:17    Titlul subiectului: 161446

Ceea ce scriu eu acum este valabil numai pentru Tallin si alte capitale demne de Europa. Transportul public poate fi gratuit pentru TOATE categoriile de calatori, rezidenti sau nu in Tallin. Si asta pentru ca eu, turist, oricum aduc fonduri la bugetul local din Tallin, utilizand celelalte servicii turistice - restaurante, hoteluri, magazine, platind bilete de intrare la muzee etc...
_________________
Andrei Ionel
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
guest



Data înscrierii: 30/Sep/2006
Ultima vizita: 11/Mar/2024
Mesaje: 9816
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Vin 04 Ian 2013 14:34:17    Titlul subiectului: 161460

Tallinn este un oras mediu. Intrebarea este daca in marile orase, care au cateva milioane de locuitori ar fi viabila o astfel de masura ?
_________________
Troleibuzul de pe linia 86 este preferatul meu Smile
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
costy92



Data înscrierii: 01/Sep/2010
Ultima vizita: 25/Dec/2022
Mesaje: 109
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Dum 27 Ian 2013 00:27:52    Titlul subiectului: 161966

La noi sigur nu se va civiliza traficul.Cum un fiu de parlamentar sau deputat (sau io stiu ce "impopotonat" cu bani) sa marga cu RATB-ul asa ca avem de asteptat mult si bine.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
Trix



Data înscrierii: 02/Aug/2006
Ultima vizita: 04/Noi/2020
Mesaje: 1194

MesajTrimis: Dum 27 Ian 2013 13:11:38    Titlul subiectului: 161983

Detalii aici:
http://www.tourism.tallinn.ee/fpage/travelplanning/transportation/public
https://www.pilet.ee/viipe/uhiskaart/perso

Se pare ca exista un card care trebuie validat chiar daca tariful e mokka.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Tehnologii noi in transportul public Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Nu puteți atașa fișiere în acest forum
Nu puteți descărca fișiere în acest forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community