Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA TRAM CLUB ROMANIA
Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
 
Arhiva video  Biblioteca  Tarife  Harti  Locatii  Retele  Planificator rute  Forumul vechi (2005)  ÎnregistrareÎnregistrare 
MembriMembri  ProfilProfil  CăutareCăutare   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
Translate to English
Traduire en français
Traduci in italiano
Übersetzen auf Deutsch
Traducir al español

Sistemul OLEV

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Tehnologii noi in transportul public
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Joi 09 Ian 2014 16:01:10    Titlul subiectului: Sistemul OLEV 170169

Se pare ca in Marea Britanie urmeaza sa fie pusa in functiune o flota de 8 autobuze electrice cu incarcare prin inductie!

Iar in Corea de Sud se spune ca sunt deja functionale in cateva orase.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-25621426

"9 January 2014


Wirelessly charged electric buses set for Milton Keynes
By Neil Bowdler
Science and technology reporter, BBC News

Prof John Miles of Arup shows the BBC how the new wirelessly charged buses will work

Road charges vehicles driving on it
Wireless charging for electric cars
Electric buses which their developers say can run all day are set to begin service.

A fleet of eight new electric vehicles will operate along a busy route in Milton Keynes from late January.

The buses can run for longer by virtue of a wireless booster charge they receive at the start and end of the route from plates in the road.

The buses are the first of their kind to operate in the UK.

Inductive charging
The fleet will run on the Number 7 route, which covers 25km (15 miles) between the Milton Keynes suburbs of Wolverton and Bletchley and carries an estimated 800,000 passengers a year.

After a night charging at the depot, the buses will receive booster charges throughout the day at the start and end of the route.

There, the bus parks over plates buried in the road. The driver then lowers receiver plates on the bottom of the bus to within 4cm of the road surface and the bus is charged for around 10 minutes before resuming service.

The system uses a process called inductive charging. Electricity passes through wire coils in the road plates, generating a magnetic field. This field induces a voltage across coils in the bus plates and the vehicle's batteries are charged.

A diagram showing how the new electric buses charge wirelessly
The new vehicles have been built by UK bus manufacturer Wrightbus and will operate as part of a five-year trial programme led by the European division of Japanese company Mitsui and UK engineering group Arup.

"Electric buses have huge potential and we're exploring how they can help us take better care of the environment without compromising passenger service," said John Bint of Milton Keynes Council.

"With the help of the project collaborators, we'll be monitoring the buses closely over the next five years."

Mr Bint told BBC News that if the buses proved a success, the plan was to roll out the system to all bus routes in the town.

John Miles, an Arup consultant and engineering research professor at Cambridge University, said: "These electric buses will be expected to do everything a diesel bus does.

"They will be operating on a demanding urban route, and that's all part of the trial's aim - to prove that electric buses can be tough as well as green."

Similar systems are already being used in Turin and Genoa in Italy, Utrecht in the Netherlands and in Mannheim in Germany.

Last year, South Korea switched on a 12km (7.5-mile) road which can recharge electric vehicles as they drive over it, without the need for vehicles to stop at all. Two public buses are using the Online Electric Vehicle system, or OLEV, in the South Korean city of Gumi.

The technology means the vehicles can be fitted with smaller, lighter batteries, reducing the amount of power required to drive them."

_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Ionescu



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 11/Feb/2021
Mesaje: 1204

MesajTrimis: Vin 10 Ian 2014 13:47:52    Titlul subiectului: 170208

Super tare, coreleaza asta cu ce ti-am povestit la alt topic despre EcoVeloCity! Asta e viitorul.
Din pacate la noi nu va prinde decat fortat pe gat, nu mai comentez de ce!
Totusi ma bucur ca 4 ani de zile am trait in orasul care este pionier in inovatie in domeniul transportului in comun! La Londra se poate inventa absolut orice in acest domeniu!
Eu sunt foarte curios, nu-j daca ajung acolo, poate dau io fuga cand vine chinezaria aia electrica in expozitie la Brasov. As fi extrem de curios cu ce se maninca chestia aia, care din fasa e respinsa la noi ca o chinezarie proasta, ca asa au zis altii, sau nu stiu exact din ce considerente...

_________________
GEORGE SCRIPCARU #CONCRET primarul sufletelor noastre--Vorba olteanului: cand ajungi la Brasov, in Romania nu te mai intorci
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Vin 10 Ian 2014 14:03:12    Titlul subiectului: 170209

Atentie, nu e vorba de autobuze electrice pe baterii care sunt incarcate "clasic", prin cablu, in depou!
Aici e vorba de sistemul de autobuze electrice cu baterii cu incarcare RAPIDA prin inductie! Adica in anumite locuri pe traseu (de obicei la capete de linie) sunt montate niste bobine in carosabil iar in autobuz sunt alte bobine; cand autobuzul este deasupra bobinelor din carosabil, aceastea creaza un camp magnetic puternic iar bobinele din autobuz, aflate in campul magnetic, genereaza curent care se inmagazineaza in acumulatorii autobuzului.

De remarcat ca sistemul din Marea Britanie pare sa aiba nevoie de un timp destul de mare de incarcare (10 minute), in timp ce la cel din Corea incarcarea se spune ca e foarte rapida.

Acest sistem de autobuze electrice cu incarcare prin inductie era studiat si in Singapore, am vazut niste prezentari interesante la Muzeul Transporturilor Terestre de acolo, timpul de incarcare era estimat a fi de ordinul secundelor! Din pacate inca nu am acceptul lor pentru a posta pozele, sunt chestii interesante, inclusiv despre tramvaiele fara fir Shocked , cu alimentare printr-o sina intercalata intre cele 2 sine de rulare, fara a fi afectata circulatia pietonala si auto!

_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
guest



Data înscrierii: 30/Sep/2006
Ultima vizita: 11/Mar/2024
Mesaje: 9816
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mie 15 Ian 2014 12:29:46    Titlul subiectului: 170422

Concret. Cat costa ? Este mai rentabil decat sistemele clasice ?
Cat este de fiabil ?

_________________
Troleibuzul de pe linia 86 este preferatul meu Smile
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
SirShadow



Data înscrierii: 22/Noi/2013
Ultima vizita: 16/Oct/2016
Mesaje: 5
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mie 12 Feb 2014 15:05:12    Titlul subiectului: 171081

Interesant subiect.

Asa cum aminteam si intr-un post mai vechi, exista deja implementate proiecte asemanatoare.
Trendul, pare ca se intdeapta spre un compromis: vrem electromobilitate, sa pastram ceva de la troleibuz dar sa mergem pe stocarea energiei la bordul autovehiculului.

In mare, stiu despre doua proiecte asemanatoare ca functionalitate: TOSA si Primove. Diferenta majora consta in modul de incarcare: la Primove se face prin inductie.
La proiectul TOSA este interesant ca ("zice ei") ar costa infrastructura aproximativ (chiar putin mai ieftin / km) la fel decat daca pe aceeasi linie s-ar opta pentru troleibuz.
Bine bine, insa de ce sa trec de la troleibuz la "autobuzul electric"? (scoatem tramvaiul ca e mult mai scump). Ideea e ca TOSA sau Primove nu doreste inlocuirea infrastructurii de autobuz. Ci, asa cum se intampla in Romania, s-a intamplat si afara: in anumite zone s-a renuntat la linia de tramvai sau troleibuz; sau datorita dezvoltarii oraselor se creeaza linii noi.

Cat este de fiabil? Pai nimeni nu stie real, avand in vedere ca cel mai vehi, TOSA, are 1 an (in martie). Putem vorbi doar teoretic de o comparatie cu sistemul clasic (troleibuz). Cert e ca e mult mai avantajos din punct de vedere al mobilitatii, insa un mare minus il are durata de viata a bateriilor. Pe TOSA stiu ca s-au implementat niste tehnologii noi, insa toata lumea asteapta "grafenul".

Cat costa? Pai nasol! Mult. Momentan putem vorbi doar de Prototip. TOSA se "lauda" ca pentru cei 9km in care functioneaza doar un autobuz a investit cateva zeci de milioane de euro.

Din pacare, pentru Romania e Start Trek

( http://saptamana.net/articol/5092-trenul-electric-fabricat-la-craiova-merge-cu-20-de-km-h )

Ce te faci cu un sistem de inductie cand zapada sta in statie si e cat casa?!?!?! Bagam pasagerii sa dea la pedale si cu o ocazia asta se mai si incalzesc un pic Smile. Daca balteste apa? Si mai nasol!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Kaleun



Data înscrierii: 20/Dec/2005
Ultima vizita: 08/Mai/2023
Mesaje: 311
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Lun 10 Mar 2014 11:12:19    Titlul subiectului: 171694

Cat de sanatos e campul ala magnetic pulsatoriu pentru cei din jurul autobuzului/soferi? Daca o linie de inalta tensiune la 50Hz provoaca cancer alora de locuiesc direct sub ea, de o bobina de dimensiunile alea ce sa mai zici?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Catalin Ghita



Data înscrierii: 27/Oct/2005
Ultima vizita: 18/Oct/2023
Mesaje: 6225
Locație: Popesti-Leordeni, Buzau

MesajTrimis: Lun 10 Mar 2014 16:28:30    Titlul subiectului: 171706

Si eu ma intreb acelasi lucru, cat de sanatos poate fi un camp magnetic intens exercitat intr-un interval relativ scurt de timp ... ramane de vazut cat de mare e influienta comparativ cu cea exercitata intr-un troleibuz sau tramvai, de exemplu.
_________________
Harta traseelor autobuzelor Transbus Buzau.
http://harti.tramclub.org/buzau-apr13.pdf
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Tehnologii noi in transportul public Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Nu puteți atașa fișiere în acest forum
Nu puteți descărca fișiere în acest forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community