Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA TRAM CLUB ROMANIA
Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
 
Arhiva video  Biblioteca  Tarife  Harti  Locatii  Retele  Planificator rute  Forumul vechi (2005)  ÎnregistrareÎnregistrare 
MembriMembri  ProfilProfil  CăutareCăutare   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
Translate to English
Traduire en français
Traduci in italiano
Übersetzen auf Deutsch
Traducir al español

Vinieta "Oxigen" si taxa de centru

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Diverse (Bucuresti)
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
UKVZ-KTM-5Data înscrierii: 16/Dec/2018
Ultima vizita: 15/Sep/2019
Mesaje: 875
Locație: Bucuresti 2

MesajTrimis: Vin 06 Sep 2019 11:17:37    Titlul subiectului: Vinieta "Oxigen" si taxa de centru 202477

Deschid acest topic pentru a vorbi despre o idee a PMB:
PMB vrea să introducă o vinietă specială de poluare pentru mașinile care vor tranzita centrul Capitalei. Proiectul se numește Oxigen. În forma inițială, se cerea interzicerea mașinilor non-euro, Euro 1 și Euro 2 în zona centrală și emiterea de viniete pentru mașinile Euro 3 pentru a intra în zona centrală (Oxigen-C) la preț de 75 lei/lună sau 900 lei/an și taxarea cu 10 lei/zi sau 1900 lei/an a mașinilor din afara București-Ilfov care tranzitează Bucureștiul (Oxigen-B). Ulterior, după mai multe modificări, proiectul a eliminat vinieta Oxigen-B (cea de acces în București) și se lucrează pentru a include și mașinile Euro 3 pe lista celor poluante. Locuitorii zonei centrale (botezată Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului - ZACA) care au mașini poluante ar urma să primească vouchere de despăgubire, cu care pot cumpăra fie un automobil nou, nepoluant, sau produse electrocasnice. Cum proiectul încă se află în dezbatere publică, pot fi trimise sugestii/reclamații până în octombrie, când va fi supus analizei CGMB, iar din ianuarie ar urma să intre în vigoare.
Limitele ZACA: P-ta Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - șos. Ștefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian - /bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Șincai - str. Lânăriei - Calea Șerban Vodă - bd. Mărășești - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertății - Calea 13 Septembrie - str. Izvor – str. B.P. Hașdeu – str. Vasile Pârvan - str. Berzei - str. Buzești - P-ta Victoriei.
Vă prezint un articol din august ce prezintă varianta inițială a proiectului:
https://m.hotnews.ro/stire/23313704
Citat:
Firea: Mașinile poluante nu vor mai avea acces în centrul Bucureștiului decât contra unei taxe, din 3 ianuarie 2020
de Red Miercuri, 14 august 2019,

Primarul Gabriela Firea vrea să introducă o vinietă de 10 lei/zi sau 1900 lei pe an pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov și care doresc să circule în capitală. În plus, mașinile non euro, euro 1, 2 și 3 înmatriculate în București și Ilfov nu vor mai avea acces în centru decât contra unei taxe, începând cu 3 ianuarie 2020.

Potrivit datelor furnizate de Gabriela Firea, în București și Ilfov sunt:
261 autoturisme non euro
7.000 Euro
1113.000 - Euro 2
213.000 - Euro 3
440.000 Euro 4
253.000 - Euro 5
331.000 - Euro 6.
Autoturismele pentru situații de urgenta sunt scutite

"Concret, vom introduce vinieta electronică pentru circulația rutieră pe drumurile publice din București. Prima categorie: pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state care tranzitează capitală, se va achiziționa vinieta electronică Oxigen-B (București) de acces pentru o zi care va costă 10 lei, iar pentru un an 1.900 lei. Dacă autoturismele înmatriculate în alte orașe sau țări sunt și cu grad ridicat de poluare, adică Non euro, Euro 1, Euro 2 vor fi complet interzise în Centrul Capitalei (pe care îl voi defini). Excepția fac doar mașinile din județul Ilfov unde în cea mai mare parte locuiesc tot bucureșteni și reprezintă zona metropolitan a capitalei. Pentru autovehicule din țară precum și înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu normă de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urmă achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adică Centru) adică 75 de lei/luna și 900 lei pe an. A două măsură se referă la autoturismele înmatriculate în București și Ilfov, cu grad mare de poluare: Non Euro, Euro 1, Euro 2, care, că și cele înmatriculate în alte orașe sau state, vor fi interzise în Zona Centrală a capitalei care, de altfel, suferă cel mai mult din cauza poluării intense", a declarat Gabriela Firea.

Cele cu norma de poluare Euro 3,4 5 si 6, hibride sau electrice au acces pe toate drumurile din București.

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ta Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - șos. Ștefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian - /bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Șincai - str. Lânăriei - Calea Șerban Vodă - bd. Mărășești - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertății - Calea 13 Septembrie - str. Izvor – str. B.P. Hașdeu – str. Vasile Pârvan - str. Berzei - str. Buzești - P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

EXCEPȚII

Sunt exceptate de la plata vinietei câteva categorii de autovehicule care aparțin serviciilor publice comunitare, pentru situații de urgență, ambulanța, SMURD, pompieri ece, plus altele prevazute de legislația de specialitate, care se regăsesc în proiectul aflat în dezbatere publică.

Proiectul se va afla în dezbatere publică 45 de zile, iar la finalul lunii septembrie va fi supus aprobării CGMB.

Vom reveni cu amănunte


Ultima modificare efectuată de către UKVZ-KTM-5 la Vin 06 Sep 2019 11:19:34, modificat de 1 dată în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
UKVZ-KTM-5Data înscrierii: 16/Dec/2018
Ultima vizita: 15/Sep/2019
Mesaje: 875
Locație: Bucuresti 2

MesajTrimis: Vin 06 Sep 2019 11:18:49    Titlul subiectului: 202478

Și un articol cu forma actuală a proiectului, de lunea aceasta:
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/primaria-capitalei-vrea-sa-interzica-o-noua-categorie-de-masini-in-centrul-bucurestiului.html
Citat:
Proiectul Primăriei Capitalei privind mașinile poluante se modifică înainte să fie aprobat. Oficialii renunță la vinieta care trebuia plătită de cei care nu au mașini înmatriculate în București și Ilfov pentru accesul în Capitală.

Ar urma să existe una singură, care va fi necesară pentru toate mașinile poluante, indiferent de județul în care sunt înscrise. Proiectul se află în dezbatere publică.

Cei care lucrează și locuiesc în București, dar au mașini înmatriculate în alte județe decât București și Ilfov, precum și cei care doar tranzitează Capitala ar urma să scape de vinieta anunțată inițial. Modificările au fost anunțate în direct pe Facebook de primarul general, Gabriela Firea.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: “Toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt în Capitală, fie că sunt înmatriculate în alte județe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt aici în trafic zi de zi, să fie privite prin prisma normei de poluare.”

Bărbat: “E bine, fără discriminare între cetățenii romani. Nu e bine dacă unul este din Buzău să plătească ca să intre, nu e corect așa. Sunt tot ei, cetățeni romani, poate au treabă aici la ministere, la instituții.”

Bărbat: “Oricum, Bucureștiul este suprasaturat, trebuie să se facă ceva, nu se mai poate. E una din capitalele cele mai poluate din Europa.”

În centrul capitalei vor fi interzise toate mașinile care poluează, adică non euro, euro 1 și euro 2 indiferent de județul în care sunt înmatriculate. Și toate acestea, inclusiv cele din București, vor avea nevoie de vinieta dacă vor să circule în restul orașului.

În prima variantă a proiectului, șoferii bucureșteni plăteau o taxă doar dacă aveau mașini cu normă de poluare euro 3 și voiau să circule în centrul orașului. Una din variante prevede acum că mașinile euro 3, să fie incluse pe lista celor foarte poluante și deci interzise în centru.

În noua formă, proiectul conține măsuri și pentru locuitorii din centrul Capitalei care au astfel de mașini și sunt nevoiți să renunțe la ele.

Ca să nu existe nemulțumiri din partea celor care stau în centrul Bucureștiului și au mașini poluante, primarul general Gabriela Firea a anunțat un program rabla dedicat lor. Cu alte cuvinte, aceștia ar urma primească despăgubiri sub formă de vouchere cu care pot cumpăra fie electrocasnice, fie un autoturism nou, nepoluant.

Aceste modificări au fost inspirate din propunerile celor care au trimis mesaje Primăriei Capitalei, dar cum proiectul încă este în dezbatere publică, ar putea urma și altele. Varianta finală va fi gata luna viitoare, iar măsurile ar urma să intre în vigoare din ianuarie.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
guestData înscrierii: 30/Sep/2006
Ultima vizita: 13/Sep/2019
Mesaje: 8097
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar 10 Sep 2019 08:58:28    Titlul subiectului: 202532

Cum va fi modalitatea de control ? Cu camere de luat vederi ? Se pun bariere de acces ?
_________________
Troleibuzul 86 este preferatul meu Smile
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
bucsanData înscrierii: 14/Noi/2009
Ultima vizita: 14/Sep/2019
Mesaje: 86
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar 10 Sep 2019 09:38:53    Titlul subiectului: 202538

Camere de luat vederi, ce vor înregistra și verifica numărul de înmatriculare.

Același principiu ca la rovinietă.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Diverse (Bucuresti) Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Puteți atașa fișiere în acest forum
Puteți descărca fișiere în acest forumPowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community