Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA TRAM CLUB ROMANIA
Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
 
Arhiva video  Biblioteca  Tarife  Harti  Locatii  Retele  Planificator rute  Forumul vechi (2005)  ÎnregistrareÎnregistrare 
MembriMembri  ProfilProfil  CăutareCăutare   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
Translate to English
Traduire en français
Traduci in italiano
Übersetzen auf Deutsch
Traducir al español

Transportul (în comun) din Carei si Tasnad

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Judetul SATU MARE
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
ADK



Data înscrierii: 09/Apr/2019
Ultima vizita: 18/Mar/2024
Mesaje: 688
Locație: Buzau

MesajTrimis: Sâm 30 Oct 2021 21:36:47    Titlul subiectului: Transportul (în comun) din Carei si Tasnad 211792

Nu știu dacă titlul este cel mai sugestiv, fiind oricum puține informații și discuții referitoare la transportului local (sau privat) din cele 2 mici orașe din jud. Satu Mare, am considerat că nu are rost să creez 2 subiecte diferite.

Defapt, Tășnad nici nu cred că are transport local, ci doar privat cu curse regulate (Tășnad-Carei/Satu Mare etc). Carei s-ar putea să aibă, cel puțin datorită că este mai mare față de Tășnad. Dar și dacă are, nu are sigur autobuze. În anul curent, am fost în Tășnad dar n-am văzut urmă de autobuz sau microbuz, cel puțin nu în circulație. La Carei în anul 2013 am văzut un Ikarus 256, dar mai mult ca sigur acesta nu aparținea transportului local. În Tășnad am stat destul de mult înainte de anul 2013, deși nu cred că informațiile mai sunt utile, singurul transport disponibil în acea perioadă era doar un particular din Carei care trecea din joi în paști prin Tășnad, locuitorii depinzând mai mult de autoturismul personal. Pe când la Carei am văzut deseori microbuze obișnuite, ce tot tranzitau orașul.

Totuși, un alt subiect interesant ar fi transportul... feroviar de călători, cel puțin în Tășnad. De ceva timp bun a devenit o raritate, fiind aproape desființat. Acum mulți ani exista tren direct la/dinspre București chiar, dar din păcate ca și-n alte locuri din țară, s-a ales praful de CFR... fiindcă lumea a tot preferat să aleagă autoturismul, iar frecvența călătorilor a tot scăzut, probabil din această cauză nici nu știu cât există transport local și-n Carei, sau dacă au existat vreodată în ambele orașe înainte de anul 2000. Sad
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
UKVZ-KTM-5



Data înscrierii: 16/Dec/2018
Ultima vizita: 30/Noi/2022
Mesaje: 1355
Locație: Bucuresti 2

MesajTrimis: Dum 31 Oct 2021 17:02:08    Titlul subiectului: 211798

Carei e municipiu, deci de bine, de rău, un serviciu de transport public este necesar. Acesta se organizează pe două rute (ambele între Calea Armatei Române și Strada Independenței; după trasee, îmi par linii-tigaie, cu un singur capăt propriu-zis și un inel care se ramifică la un moment dat din ruta comună, fiecare rută luând-o pe câte un sens al inelului), iar în viitor se dorește achiziția unor autobuze electrice.
https://www.buletindecarei.ro/2019/06/primarul-kovacs-infiinteaza-firma-carei-trans-bus-srl-cu-asociat-unic-primaria-carei-traseele-autobuzelor.html

Pe harta transportului feroviar, Carei ocupă o poziție importantă, chiar strategică, deoarece îndeplinește atât rolul de nod de circulație, cât și pe cel de stație de frontieră. Linia principală care trece prin Carei este 402 (Oradea - Episcopia Bihor - Săcuieni Bihor - Valea lui Mihai - Carei - Satu Mare - Halmeu), o linie cu 4 stații de frontieră pe traseu, deci de o importanță aparte. Din aceasta, la ieșirea spre Satu Mare, se ramifică 2 linii: prima este 412 (Carei - Sărmășag - Zalău Nord - Jibou, pe care se află și Tășnad, la Jibou se unește cu M400), spre Sud, iar a doua este linia 115 a MÁV (Carei - Tiborszállás - Nagyecsed - Mátészalka; cu orașul din urmă, Carei este înfrățit), spre Nord, și pentru care este îndeplinită funcția de stație de frontieră. Legăturile feroviare sunt destul de bune pe plan intern (una pentru București, alta cu Timișoara și Baia Mare, iar cu Oradea există mai multe legături regionale). Pe plan extern, există două curse zilnice spre Mátészalka, efectuate de MÁV cu automotoare cehoslovace Bzmot (nu știu dacă au mai circulat în acest an, dar la anul vor fi sigur în circulație, sau cel puțin așa apare în livretul CFR), dar și o cursă zilnică spre Debrecen, de la Satu Mare, prin punctul de frontieră de la Valea lui Mihai. În plus, în livretul CFR pentru mersul trenurilor care începe din decembrie figurează și un tren spre Viena, ceea ce va crește deservirea feroviară a Careiului.

Tășnad, din păcate, se află într-o situație mai delicată. Singura formă de transport local este cea a taxiurilor, și acelea într-un număr destul de mic. În rest, nimic. O eventuală linie de transport public s-ar preta între gară și stațiunea cu băi termale, cu trecere prin centru, dar atât. Tășnad e un oraș foarte mic, iar în afară de băi termale și muzeul orășenesc, nu prea are lucruri de oferit.

Gara din Tășnad este situată în nordul orașului, oarecum izolată de restul orașului și de stațiune. Este situată pe linia 412, de care vorbeam mai devreme. Traficul feroviar a scăzut considerabil în ultimii 2 ani. Doar 6 trenuri Regio mai trec prin această stație (că gară nu prea i se mai poate spune, nu este nici stație principală, dar nici haltă, e destul de incertă situația ei): 2 perechi de trenuri Jibou - Carei, un tren Carei - Zalău Nord și unul între Sărmășag și Satu Mare. Alte trenuri de distanță medie au dispărut în urmă cu 2 ani. Printre ele se numără singurul tren IR care circula pe secția 412, anume 1545/1546 (Satu Mare - Cluj Napoca - Satu Mare, în prezent mai circulă doar fosta sa grupă de Baia Mare), respectiv R 4084/4085 (Satu Mare - Jibou - Satu Mare), ceea ce face ca zona să fie deservită doar de trenuri Regio cu parcurs mediu, care nu vin la ore foarte convenabile. Om vedea ce rezervă noul mers.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
ADK



Data înscrierii: 09/Apr/2019
Ultima vizita: 18/Mar/2024
Mesaje: 688
Locație: Buzau

MesajTrimis: Lun 01 Noi 2021 14:49:28    Titlul subiectului: 211806

În Tășnad într-adevăr, doar câteva taxiuri sunt mai la îndemână decât vreun microbuz sau autobuz. Totuși există ceva stații pentru autobuz, dar prea rar am văzut vreun astfel de mijloc de transport... plus că prin acea parte nu stă cam nimeni înscris pe forum (cred) care să ofere niște informații în timp real, mai ales pentru cei care am renunțat sau nu mai dorim să folosim autoturismul personal, să știm cam ce avem la îndemână și la ce ore, eventual și un preț ceva dacă dorim să ajungem pe acolo din vreun motiv anume. E drept că acest orășel nu prea are nimic de oferit decât acel muzeu și băile termale, dar este cu o mare importanță sufletească a celor care stau acolo de o viață sau a celor care au rude în acea zonă (spre exemplu eu). Gara este cei drept poziționată în partea de nord, pe partea dreaptă cum vii din oraș. La ora actuală cred că doar ceva trenuri marfare mai tranzitează pe acolo, și cf. mersultrenurilor, vreo 2 Regiouri dimineață. Am dorit în 2013 să iau un tren de acolo să vin acasă, m-am dus și m-am interesat ce aș avea până la București iar un angajat mi-a spus că nu prea am de ales și mai bine să iau din Carei fiindcă-i tren direct, și a fost un IRN care la Cluj a schimbat locomotiva diesel cu una electrică. Iar ca fapt-divers, primul sat după gară sens Carei, începe de la o zi la alta să fie tot mai depopulat... Personal am avut bunica acolo și din 2017 încoa s-a mai depopulat cu cel puțin 10 locuitori, cam mult judecând că sunt doar vreo 50 case(?). Nici orașul nu este foarte dezvoltat, mai ales că find zonă rurală banii sunt puțini iar multe ulițe nu au primit nici acum asfalt, oricum acolo mai toți au mașină așa că problema transportului nu este una așa mare, în acest caz find mai rentabil autoturismul deoarece costurile zilnice cu autobuzul ar întrece chiar cheltulelile unui autoturism (mai ales că în weekend știu că nu circulă nimic, iar autobuzul din spusele unui apropriat este tot mai scump).
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
CeZeuSM



Data înscrierii: 04/Mai/2020
Ultima vizita: 11/Dec/2021
Mesaje: 14
Locație: Satu Mare

MesajTrimis: Joi 11 Noi 2021 01:30:27    Titlul subiectului: Transportul (în comun) din Carei si Tasnad 211837

Firmă Blandory SRL efectuează în mare parte trasee din Carei si probabil prin municipiu, iar alte firme precum Daniseb/AutoReflex fac curse ce leaga Carei de Satu Mare. La Tâșnad circulau autobuze de la Orizont (fosta societate de transport local judetean) dar de cand a fost cumparata societatea de o alta firma, au scazut numarul de curse. Mai este o firma McDaniels SRL ce face traseul SM - Tasnad.

Era vorba mai demult sa se infiinteze transport local in Carei dar nu s-a mai vorbit despre asta de cativa ani.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Judetul SATU MARE Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Puteți atașa fișiere în acest forum
Puteți descărca fișiere în acest forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community