Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA TRAM CLUB ROMANIA
Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
 
Arhiva video  Biblioteca  Tarife  Harti  Locatii  Retele  Planificator rute  Forumul vechi (2005)  ÎnregistrareÎnregistrare 
MembriMembri  ProfilProfil  CăutareCăutare   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
Translate to English
Traduire en français
Traduci in italiano
Übersetzen auf Deutsch
Traducir al español

Expoziția de modelism de la Alba Iulia

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Modelism
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
TATRA



Data înscrierii: 04/Dec/2005
Ultima vizita: 02/Noi/2012
Mesaje: 556
Locație: Iasi

MesajTrimis: Joi 06 Dec 2007 09:52:20    Titlul subiectului: Expoziția de modelism de la Alba Iulia 85432

28 noiembrie 2007. Startul expozitiei de modelism de la Alba Iulia, gazduita de Muzeul Unirii, la etajul 2 al acestuia. O sala mare unde se prezinta pana pe 15 ianuarie diferite modele de tancuri, avioane, scene de lupta, figurine, trenulete si tramvaie.
Am expus 19 machete de tramvaie, majoritatea Tatra, binenteles! Wink Pe langa indragitele Tatre am expus trenul Timis 2, vagonul de epoca AEG #1, GT4 #313 (ex #475 Stuttgart). Am avut la dispozitie 3 vitrine de sticla, una din ele exclusiv pentru Tatre, vedeta fiind tandemul T4D+T4D+B4D. Iata cateva fotografii de la expozitie. Cool
Detalii:
http://www.cartula.ro/forum/index.php?showtopic=2606&st=0&start=0
Sunt singurul care a expus machete de tramvaie.
In 2008 se implinesc 600 de ani de atestare documenatara a orasului Iasi si voi incerca sa organizez o expozitie de modelism cu aceasta ocazie. Sper sa reusesc! Very Happy



DSC07757.JPG
 Descriere:
 Mărime fișier:  61.86 kb
 Vizualizat:  de 8075 ori

DSC07757.JPG



DSC07758.JPG
 Descriere:
 Mărime fișier:  64.09 kb
 Vizualizat:  de 8074 ori

DSC07758.JPG



DSC07778.JPG
 Descriere:
 Mărime fișier:  61.88 kb
 Vizualizat:  de 8073 ori

DSC07778.JPG




Ultima modificare efectuată TATRA la Joi 06 Dec 2007 10:12:24, modificat de 2 ori în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
TATRA



Data înscrierii: 04/Dec/2005
Ultima vizita: 02/Noi/2012
Mesaje: 556
Locație: Iasi

MesajTrimis: Joi 06 Dec 2007 10:04:57    Titlul subiectului: 85434

Vitrina TATRA Cool


DSC07771.JPG
 Descriere:
 Mărime fișier:  90.98 kb
 Vizualizat:  de 8071 ori

DSC07771.JPG



DSC07760.JPG
 Descriere:
 Mărime fișier:  93.67 kb
 Vizualizat:  de 8068 ori

DSC07760.JPG


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
TATRA



Data înscrierii: 04/Dec/2005
Ultima vizita: 02/Noi/2012
Mesaje: 556
Locație: Iasi

MesajTrimis: Joi 06 Dec 2007 10:07:25    Titlul subiectului: 85435

Celelalte vitrine.


DSC07772.JPG
 Descriere:
 Mărime fișier:  82.93 kb
 Vizualizat:  de 8065 ori

DSC07772.JPG



DSC07770.JPG
 Descriere:
 Mărime fișier:  86.73 kb
 Vizualizat:  de 8063 ori

DSC07770.JPG


Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
TATRA



Data înscrierii: 04/Dec/2005
Ultima vizita: 02/Noi/2012
Mesaje: 556
Locație: Iasi

MesajTrimis: Lun 21 Ian 2008 22:02:42    Titlul subiectului: 87395

A luat sfarsit expozitia de la Alba Iulia. Un "sut" de 26 de ore de mers cu trenul pana la Alba si inapoi, in acest week-end.
Machetele au fost pastrate in perfecta stare. Astept cu nerabdare urmatoarea expozitie, unde voi face tot posibilul sa-mi iau si platfotmele tramvaielor.

Iata un articol al celor de la Monitorul de Alba:

“Joaca” de oameni mari
Autor: Mihaela MORARU
Data publicarii: 29/11/2007
Incepind de ieri, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia gazduieste o noua expozitie de machete, mult mai mare si mai frumoasa decit cea de anul trecut, participarea fiind mult mai ampla. La vernisajul expozitiei “Transylvanian Models Fest” au participat aproape o suta de persoane, cea mai mare parte dintre acestea fiind copii.
Imediat dupa terminarea partii oficiale a vernisajului, mai putin interesanta pentru cei mici, acestia au inceput o adevarata “miscare browniana” printre standuri, indemnindu-si colegii, prin exclamatii pline de mirare, sa admire macheta care li se parea lor ca fiind cea mai frumoasa.
Expozitia cuprinde citeva sute de reproduceri, la scara redusa, a unor piese avind ca tematica comuna tehnici de lupta din antichitate pina in zilele noastre. Deosebit de interesante sint si asa numitele “diorame” in miniatura, perfect ancorate inclusiv in realitatea imediata. De exemplu, una din “punerile in scena” ii arata, in miniatura, pe jurnalistii rapiti in Irak, iar daca vreti sa si rideti putin, cu pofta sau amar, priviti cu atentie ce scrie pe scaunul regizorului.
Machetele au fost realizate de peste 30 de modelisti particulari proveniti din diferite zone ale tarii precum Bucuresti, Oradea, Cluj, Prahova, Constanta sau Neamt. Intre cei care si-au anuntat participarea s-au aflat si citiva modelisti din Ungaria, insa acestia nu au mai putut ajunge la Alba Iulia in timp util, deoarece au avut un accident in drumul spre Romania.

Aviz amatorilor

Adrian Dulau, pilot in devenire, a tinut in primul rind sa ne arate cu mindrie ce machete a mai realizat de anul trecut si pina acum. E mindru mai ales de un avion argintiu, care straluceste intre cele in culori mai “cuminti”. El a ramas un entuziast al modelismului si incearca sa-i convinga si pe altii ca merita sa iti dedici timpul acestei pasiuni.

Adrian DulAu
“Nu este neaparat dificil, dar iti trebuie mult timp sa te perfectionezi in constructia de machete. Conteaza sa ai rabdare, nervi tari, sa fii atent la detalii, sa studiezi atent schemele de asamblare si atunci nu poti da gres“.
Practic e foarte simplu. Machetele sint impartite pe niveluri de dificultate, incepind cu nivelul unu si terminind cu nivelul cinci. Nivelul unu are mai putine piese de asamblat, nivelul cinci mai multe, mai multe detalii, situatii mai grele de rezolvat. Trebuie sa ai materialele necesare, niste lame de cuter foarte ascutite, pensete mici, pensule bune, vopselele speciale de care ai nevoie, adezivi, chituri ca sa rezolvi anumite situatii care apar... Practic iti trebuie un pachet de cunostinte pe care doar prin lucrul practic il poti dobindi”, a afirmat Adrian Dulau, facind ca totul sa para foarte simplu. Cei care au fost “luati de val” anul trecut si si-au cumparat cutii cu piese sa-si realizeze propriile machete s-au convins insa ca nu este chiar asa de simplu pe cit pare, dar au aflat si bucuria pe care o simte modelistul de fiecare data cind o piesa se lipeste perfect unde trebuie si macheta incepe sa prinda contur.

Pilot pasionat

Viorel Pavel este locotenent comandor rezerva la unitatea militara din Cimpia Turzii si l-am surpins fotografiind cu “acea sclipire in ochi” o multime de machete. Aveam sa aflam ca nu este un simplu spectator, ci unul dintre expozanti. El a povestit ca a dobidit aceasta pasiune inca din scoala militara, de la un fost coleg. “Am vazut ca el poate sa faca si mi-am zis de ce sa nu pot sa fac si eu. Asa am inceput. Este o pasiune care intra in singe, ca si zborul de altfel. Am fost pilot militar timp de 19 ani si acum am ramas numai cu machetele”, a marturisit fostul pilot.
Fiecare macheta implica un volum de munca diferit, in functie de complexitatea acesteia si de materialul din care este realizata. “De obicei lucrez cu lemn de tei. Incep de la zero, nu ca ceilalti colegi care asambleaza, chituiesc, vopsesc si expun. Mie imi ia peste 200 de ore ca sa fac o macheta. Documentarea mi-o fac de pe site-uri si din diferite reviste. Fac schita, maresc la scara si apoi execut”, a descris pe scurt Viorel Pavel o munca de sute de ore.

Dorinta de permanentizare

“Este o expozitie mult mai mare... Exponatele doar aproximativ 10% se repeta, in rest sint exponate noi. Avem alte teme decit cele prezentate anul trecut, chiar si rapirea ziaristilorpoate fi observata intr-o diorama. Avem daci, romani, cavaleri medievali, piese care au un moment cinetic - se invirtesc in jurul axei lor principale-, avem machete civile - ceea ce n-am avut anul trecut - avem tramvaie, trenulete si asa mai departe”, a descris pe scurt expozitia din acest an, directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.
Manifestarea are deja un statut national si ar fi trebuit sa aiba unul international prin participarea modelistilor din Ungaria. Organizatorii doresc insa sa faca din expozitia de machete o constanta in programul dedicat Zilei Nationale, chiar daca organizarea devine din ce in ce mai grea, odata cu marirea numarului de participanti.

Gabriel Rustoiu
“Anul trecut am avut aproximativ 10 exponanti. Acum avem 40 de exponanti din toata tara... Au fost multumiti de conditiile pe care le-am oferit si vor veni si la anul (...) Noi incercam sa permanentizam aceasta actiune expozitionala, in preajma zilei de 1 Decembrie”.


Expozitia va putea fi vizitata pina in 14 ianuarie.

http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab/news/_joaca_de_oameni_mari_28392.html
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Modelism Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Nu puteți atașa fișiere în acest forum
Puteți descărca fișiere în acest forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community