|
TRAM CLUB ROMANIA Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul următor |
Autor |
Mesaj |
Rocar

Data înscrierii: 15/Mar/2017 Ultima vizita: 25/Feb/2025 Mesaje: 1339 Locație: Constanta; Cluj-Napoca
|
Trimis: Mar 28 Ian 2025 21:50:43 Titlul subiectului: |
220565 |
|
Printre amintirile pe care le am, țin minte cum se pregăteau prin 2002 DAC-urile de la Constanța, din Autobaza Nr.2 de la Delfinariu, pentru a fi trimise la Brașov...
Șoferii stăteau ca pe ace în ziua în care s-a făcut anunțul... Parcă îi văd cum stăteau printre DAC-uri in garaj așteptand să afle care trolee vor pleca la Brașov... A venit șeful autobazei cu o listă pe care erau trecute primele 16 DAC-uri pentru brașoveni...
Unii șoferi se bucurau că troleele lor pleacă la Brașov și, astfel, scapă de casare, și vor avea o viață mai lungă. Alții plângeau cu lacrimi că își iau adio de la DAC-urile lor... Toti erau liniștiți că Rocar-urile de tip 217E vor circula la Constanța până prin 2010, și au fost foarte șocați sa fie scoase din circulație în 2002-2003, când inca erau în stare bună.
Au început să își scoată lucrurile personale din troleibuze și să le curețe. Câteva dintre ele au trecut pe la vopsitor, să le mai facă niște retușuri. De la autobaza 2 au fost tractate unul câte unul la autobaza 1 din CET, de unde au fost preluate de cei de la Brașov tot așa, rand pe rand.
Mă cunoșteam cu vopsitorul de la garajul de troleibuze, era un moșuleț simpatic, uneori mă mai întreba ce culoare sa le dea la trolee:)).... Acum știu bine că de câte ori se apuca de treabă, evacua zona că pulveriza vopseaua cu un pistol cu aer comprimat, și se degajau vapori prin jur... Mereu vopsea după inspirație, fără să țină cont de vreo schemă anume..... Pentru brașoveni a pregătit special câteva Rocar-uri, care aveau unele dintre ele barele fata sau spate îndoite... Le-a luat la ciocănel pe fiecare în parte și după le-a vopsit frumos să le predăm in stare cât mai bună... A fost o mare emotie in perioada aceea prin Constanța... |
|
Sus |
|
 |
Rocar

Data înscrierii: 15/Mar/2017 Ultima vizita: 25/Feb/2025 Mesaje: 1339 Locație: Constanta; Cluj-Napoca
|
Trimis: Mar 28 Ian 2025 22:57:19 Titlul subiectului: |
220570 |
|
Inițial, șeful de la Autobaza 2 de la Delfinariu Constanța avea pe lista numai 15 Rocar-uri 217E pentru Brașov. Era un pic superstițios la numerologie... Eu l-am influențat pozitiv să fie un număr par, și așa l-a pus și pe al 16-lea pe listă...
Ne spunea că nu va trimite DAC-uri 117E că sunt prea depășite... Iar din electronicele 217E nu avea de gând să trimita chiar toată flota... "Câteva mai păstrăm și pentru noi"... Parcă acum îl aud...
Întâmplare hazlie chiar la acel moment... După ce a citit lista cu troleele care pleacă la Brașov, intră în depou unul dintre ele, venit de pe traseul 40... Șoferul obosit și topit de căldură... Tipa un coleg la el: "Vezi că ești pe listă!!! Mașina ta pleacă la Brașov! Ia-ți adio de la DAC!..." ..... In momentul ăla șoferul și-a pierdut concentrarea și a intrat cu troleul într-un bloc de beton, indoindu-i bara față.... A răsunat impactul in toata zona.... S-a dat jos din troleu, cu lacrimi pe față, și a început să înjure... Cum nu era de ajuns, a venit și șeful autobazei cu lista și a început să îl certe că ăla este troleu pentru Brașov și că de ce l-a accidentat, că "ne facem de rușine", că am promis că trimitem trolee in stare buna...
La câteva minute după incident a venit vopsitorul simpatic despre care v-am povestit mai sus și l-a luat pe după umăr pe șofer... "Stai liniștit, că în două ore ți-l fac imediat... Numai îndrept puțin bara și o vopsesc, mâine pleci cu el la traseu liniștit"...
Dar nici nu s-a apucat bine de treabă vopsitorul, că a revenit șeful autobazei cu un nou ordin: "Gata, m-am hotărât! De azi, niciun troleu de pe lista pentru Brașov, nu va mai ieși la traseu! Nu putem risca sa le tamponam pe toate!!! Va repartizați pe cele ramase și nu va mai atingeți de cele brașovene!" |
|
Sus |
|
 |
Rocar

|
Trimis: Mar 28 Ian 2025 23:24:28 Titlul subiectului: |
220571 |
|
Un criteriu la alegerea primelor 16 troleibuze pentru Brașov... Să fie în stare cât mai bună, cu cât mai putini km la bord (ceea ce era de-a dreptul amuzant la acel moment), și să fie articulate...
Cum 117E nu se încadrau in criterii, fiind considerate prea depășite și uzate pentru a fi vândute în alte regii din țară, au rămas cele de tip 217E... 212E erau nearticulate, deci nu se încadrau, deși se dorea înlăturarea lor...
La numărul de km parcurși... DAC-urile 117E ale Constanței depășiseră cam toate pragul de 1 milion de km... Cele mai noi erau din 1990... Aveam unul din 1984, cu record de km... Undeva pe la 2 milioane... A circulat până în 2002 inclusiv...
Rocar-urile 217E aveau majoritatea in jur de 700.000 - 800.000 km la bord... Câteva exemplare, maxim 5 bucăți, aveau între 500.000 - 600.000 km in bord... Acele 5 bucăți au fost primele de pe lista pentru Brașov... Urmate, bineînțeles, și de altele cu 700.000 - 800.000 km...
Ce a mai specificat șeful autobazei... Deocamdată trimitem un prim lot, și dacă sunt mulțumiți, le mai trimitem și altele...
Zis și făcut! Peste vreo 8-9 luni, in 2003, au mai trimis încă 8 troleibuze 217E la Brașov... Dintre cele 8, câteva cam depășiseră pragul de 900.000 km... Și erau în stare bună de funcționare...
La noi in Constanta un troleibuz parcurgea cam 80.000 - 100.000 km pe an... In timpul sezonului, dublau norma pe zi uneori... Iar în ultimii ani ai troleibuzelor articulate la Constanța, electronicele 217E făceau trasee și în locul vechilor 117E care cedau fizic și nu mai puteau fi scoase prin oraș... Deci în perioada 1998-2003, greul l-au dus Rocar-urile 217E pe aici... De aceea și numărul impresionant de km parcurși... Norma de casare era undeva pe la 500.000 km... Pai toate articulatele noastre cam depășiseră norma... Poate unul să fi avut undeva la 480.000, caz izolat...
Estimez că și la Brașov au mai făcut câteva sute de mii unele dintre ele, deci pot concluziona că unele trolee constănțene au depășit pragul de 1 milion de km la Brașov... |
|
Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum Puteți atașa fișiere în acest forum Puteți descărca fișiere în acest forum
|
|