Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA TRAM CLUB ROMANIA
Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun

Arhiva video  Biblioteca  Tarife  Harti  Locatii  Retele  Planificator rute  Forumul vechi (2005)  ÎnregistrareÎnregistrare 
MembriMembri  ProfilProfil  CăutareCăutare   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
Translate to English
Traduire en français
Traduci in italiano
Übersetzen auf Deutsch
Traducir al español

Infrastructura de metrou
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25, 26, 27  Următoare

Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Metroul bucurestean
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
The_Kid

Data înscrierii: 07/Noi/2005
Ultima vizita: 10/Iun/2022

MesajTrimis: Joi 19 Feb 2009 11:43:10    Titlul subiectului: 106348

Sunt curios in ce stare se afla calea de rulare a metroului bucurestean? Am inteles ca s-ar impune refacerea ei in totalitate, este adevarat?
Am inteles eu bine sau sunt gresit informat, ecartamentul de la metrou este de 1432 mm? Trenurile sunt special adaptate pentru acest ecartament sau acea marja de 3 mm este permisa de tolerante?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
andrei11

Data înscrierii: 10/Feb/2009
Ultima vizita: 11/Iul/2023
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Joi 19 Feb 2009 13:26:08    Titlul subiectului: 106354

Stalpii din statia de metrou Obor nu s-au pus pentru ca trece tramvaiul 21 pe acolo, ci pentru ca urma ca in scuarul de la sens giratoriu (unde e papadia acum) sa fie plasat un monument de circa 25 m inaltime care ar fi cantarit ceva. O copie a monumentului facut din materiale usoare, de butaforie a stat destul de mult acolo, inainte de 1989 (vreo 3 - 4 luni - treceam zilnic prin zona). In statia Obor au facut ceva modificari, si anume:
-Au introdus acei stalpi ptr. a sustine monumentul de 25 m
-Au trebuit sa sape calea de rulare a trenului de metrou care e mai jos decat calea de rulare a tramvaiului care a trecut prin pasaj
-Au renuntat la 4 stalpi care erau in mijlocul scarilor de acces la peroane. Uitati-va la cele 2 grinzi de rezistenta de deasupra peroanelor. In dreptul scarilor se opresc brusc, se continua cu grinzi perpendiculare pe ele. Acolo mai trebuia sa fie un stalp(la fiecare scara in parte) dar care a disparut. Cand era statie de tramvai, scara de acces era impartita in doua, o scara mai mare si o scara mai mica, cu stalpul aferent in gabaritul scarilor. Tramvaiele erau proiectate sa mearga pe urmatorul traseu: Gara - Lizeanu si Berceni - Dristor. La Dristor exista deja linia de intoarcere de mult, au modernizat-o recent, dar era din 1987.
Si la Muncii trece tramvai pe deasupra dar nu au intarit statia. La Muncii nu trebuia construit nici un monument.
La Victoriei era prevazuta statie de tramvai, sunt si scari de acces in subteran, dar in nici un proiect nu era prevazut sa se lege cu metroul. Scarile au corespondenta cu suprafata, se observa destul de usor daca mergi pe deasupra, la intrarea in pasaj de la Palatul Victoriei, pe mijloc. Am vazut acele proiecte. In schimb Victoriei 1 (si 2) trebuiau sa aiba o iesire si in fata agentiei TAROM. Am vazut proiectul statiei, repet.
Ecatarmentul liniilor de metrou e identic cu cel al CFR-ului.
Am spus prin alta parte, st. Gorjului a existat si intr-un proiect de dinainte de 1989. Statia actuala nu mai are nimic in comun cu statia veche.
La Romana era proiectata o statie normala in planul primordial al lui M 2. S-a suparat Ceausescu ca statiile Unirii, Universitate si Romana erau prea aproape, asa ca au renuntat la Romana. Ce se vede acum e o improvizatie pentru a nu intrerupe circulatia metroului.
Apropo de Obor 1 si Obor 6. Obor 1 nu e proiectata ca statie de intersectie de metrouri (dpdv al fluxului de calatori). Ar fi crima curata, nu ar incapea calatorii ! Parerea mea e una pur teoretica: intreruperea circulatiei sus/jos pentru 3 ani, dinamitarea constructiei actuale (nu ma ating de parcaje, numai statia de metrou si benzile de circulatie) si reconstructia pasajului ceva in genul ca la Victoriei 1. Evident e o solutie radicala dar fantezista.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
andrei11

MesajTrimis: Joi 19 Feb 2009 15:28:37    Titlul subiectului: 106362

Kaustik, vezi ca ai gresit putin schema de la Eroilor. Linia principala este Eroilor - Militari, Eroilor - Grozavesti e pe abatuta. Nici macazele nu sunt bine puse, iar Grozavesti - Eroilor trece PE SUB Eroilor - Militari si Militari - Eroilor.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger Codul MSN Messenger
Kaustik

Data înscrierii: 11/Noi/2008
Ultima vizita: 03/Mar/2024
Locație: Ploiesti; Bucuresti; Braila

MesajTrimis: Joi 19 Feb 2009 16:27:11    Titlul subiectului: 106366

Tin sa te contrazic. Gandeste-te un pic numai la ordinea in care au fost inaugurate magistralele. N-ai cum sa zici ca linia principala este Eroilor-Industriilor. Ca se avea in vedere si construirea acestei extensii asta e alta mancare de peste. N-ai cum sa zici ca linie principala e o linie ce e pe hartie si linie secundara e cea deja construita... Ce se executa intai, linia principala sau linia secundara? Very Happy

Primul tronson dat spre folosire a fost Timpuri Noi - Semanatoarea. Acesta a fost prelungit ulterior la Republica si abia apoi s-a dat in folosinta si extensia spre Industriilor. Statia Eroilor, la inceput, arata ceva asemanator cu Crangasi: era "pregatita" dinainte pentru viitoarea extensie. Spre deosebire de Crangasi, aici la Eroilor planul a fost dus pana la capat. Gandeste-te si la maniera de constructie a tunelurilor: dupa Grozavesti tunelul principal se separa si cele doua tuneluri de pe fiecare sens se departeaza incet unul de altul, urmeaza statia Eroilor pe care "o cuprind" apoi tunelurile se apropie pentru a se uni din nou intre Eroilor si Izvor. Deci era planuit dinainte ca aici sa se construiasca o extensie si am mari dubii ca tunelul spre Industriilor trece pe deasupra celui deja existent. Este posibil sa fie si cum zici tu dar e putin probabil Very Happy

Cat despre macaze, te asigur ca sunt bine pozitionate. Nu-i o harta la scara a retelei subterane, e doar o schita, dar se respecta ordinea de succedare a macazelor.

sab

Data înscrierii: 14/Sep/2008
Ultima vizita: 04/Aug/2013

MesajTrimis: Joi 19 Feb 2009 18:35:43    Titlul subiectului: 106375

Tunelul care vine de la Grozavesti la Eroilor trece in mod sigur pe sub cele ale liniei Eroilor-Industriilor. Acest lucru este foarte vizibil la intrarea trenului in statie la linia 3 dinspre Grozavesti, se vede clar cum urca .Si daca stai la linia1 cand soseste trenul dinspre Industriilor ai sa observi cum coboara.
Uita-te la http://tramclub.org/viewtopic.php?t=8206 , pag 210, unde gasesti amanunte. Zona de intersectie a celor 2 tronsoane a fost gandita de la inceput si executata inca de la constructia tronsonului Semanatoarea-Timpuri Noi, asa ca ca nu s-a pus problema care linie a fost executata mai intai.
Exista chiar o zona in care galeriile sunt suprapuse, conform a ceea ce se scrie acolo.
Sus
bygy007

Data înscrierii: 31/Mar/2008
Ultima vizita: 27/Feb/2025

MesajTrimis: Joi 19 Feb 2009 22:12:58    Titlul subiectului: 106390

Ecartamentul este 1432 + ceva mm in curbe mai mare conform documentului www.brml.ro/downloadNML/NML_etapa3/NML041-05/NML041-04.doc eu stiam de 1435.
Sus
andrei11

MesajTrimis: Joi 19 Feb 2009 22:44:53    Titlul subiectului: 106396

Kaustik a scris:
Cat despre macaze, te asigur ca sunt bine pozitionate. Nu-i o harta la scara a retelei subterane, e doar o schita, dar se respecta ordinea de succedare a macazelor.
O sa-ti trimit in curand 2 schite cu macazele de la inaugurare si de acum de la Eroilor.Sunt modificari substantiale.Maine ma duc sa verific,dar am impresia ca linia de servici din spatele peronului mic poate sa iasa atat spre Grozavesti cat si spre ambele linii spre Politehnica.Oricum maine ma duc pe acolo si dupa aceea iti spun.(Si fac si 2 schite,cum am promis).
rosetti61 a scris:
lucrarile la Gorjului au inceput dupa 1990 si au tinut etapizat, pana in 1994 si 11998, cand se vede ce a iesit...
Sorry, prima statie Gorjului a fost proiectata inainte de 1989, chiar cu mult inainte (prin 1978) NU AM GRESIT ANUL (poate 1980). Am vazut dosarul statiei, a fost in mana mea. Nu ma mai pot insela ca la NG 2 (unde am recunoscut, evident, greseala). Ca nu s-a mai construit atunci, e alta treaba. Intr-adevar, statia actuala nu are nici o legatura cu proiectul vechi, e alt proiect.
Kaustik a scris:
Tin sa te contrazic. Gandeste-te un pic numai la ordinea in care au fost inaugurate magistralele. N-ai cum sa zici ca linia principala este Eroilor-Industriilor. Ca se avea in vedere si construirea acestei extensii asta e alta mancare de peste.
Magistrala E - V a fost in planul primordial Republica - Militari cu deviatia Eroilor - Semanatoarea - Gara. Ceausescu a impus prin tema de proiect metrou la Gara obligatoriu.
Cand s-a construit Eroilor, spre podul Cotroceni a fost un santier indivizibil, atat Eroilor - Militari cat si Eroilor - Grozavesti. Au facut parte din acelasi santier. Maine trec sigur prin Eroilor sa verific macazele.

Ultima modificare efectuată de către andrei11 la Joi 19 Feb 2009 22:57:55, modificat de 1 dată în total
Sus
bygy007

Data înscrierii: 31/Mar/2008
Ultima vizita: 27/Feb/2025

MesajTrimis: Vin 20 Feb 2009 00:27:25    Titlul subiectului: 106412

andrei11 a scris:
bygy007 a scris:
ecartamentul este 1432 + ceva mm in curbe mai mare
-

Ma rog,asa sa fie desi eu stiam de acelasi ecartament ca al CFR-ului.Are cineva curajul sa mearga pe jos pe linie de la IMGB depou spre linia CFR,poate ne lamurim daca e alt ecartament ?.Pe acolo trebuie mers in echipa,singur nu ma simt in siguranta(pe jos)

Iti spun sigur ca daca pui o rama pe linia de tren merge fara probleme , singurele locatii unde se intilneste cu linia de tren (cfr) este la Militari si la IMGB iti spun sigur ca asa e.
Sus
Dr2006

Data înscrierii: 18/Oct/2005
Ultima vizita: 16/Dec/2011
Locație: Bucuresti 6

MesajTrimis: Vin 20 Feb 2009 09:14:30    Titlul subiectului: 106418

Dovadă că ramele sunt aduse tractate de locomotive pe calea ferată... și că Metrorex are în dotare locomotive Diesel care, culmea, merg pe roțile lor la RK tocmai la Cluj, pe rețeaua națioanlă de căi ferate.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
sab

MesajTrimis: Vin 20 Feb 2009 18:22:57    Titlul subiectului: 106446

andrei11 a scris:
Sorry, prima statie Gorjului a fost proiectata inainte de 1989... statia actuala nu are nici o legatura cu proiectul vechi, e alt proiect.

Este normal sa nu aiba legatura, mai ales daca initial era proiectata cu peron central ca celelalte din Militari. Singura solutie sa nu se opreasca complet circulatia atat la suprafata cat mai ales in subteran era sa se execute cele doua peroane pe rand, deci nu prea mai aveau cum sa respecte vreun proiect initial. Ceea ce nu am inteles este de ce s-au folosit finisaje atat de diferite la cele doua jumatati de statie (ceea ce o face sa arate cel putin ciudat) si la ce folosesc acele cateva trepte de la nivelul primului etaj al vestibului intre cele doua iesiri simetrice, nu mai vorbesc de felul cum comunica cele 2 peroane...
Si mai este ceva. Accesul in statie....Un lucru bun este ca exista guri de acces pe ambele parti ale Bd Iuliu Maniu ( ceea ce din pacate multe statii construite inainte de 1989 nu au si eu cred ca este o mare greseala ). Partea ciudata insa o reprezinta modul cum au fost gandite iesirile la Gorjului. Am impresia ca atunci cand s-au apucat de constructie au proiectat doar doua guri de acces, cate una pe fiecare parte, aproximativ la mijlocul statiei. Cum s-a executat doar jumatate din statie la inceput, multi traversau exact cum ieseau. Nefiind trecere de pietoni acolo exista un mare pericol de accidente. Ulterior si-au dat seama de greseala si s-a mai executat o iesire situata la doar cativa metri de cealalta, dar de data asta exact la intersectia cu str Dezrobirii, ceea ce a mai remediat situatia....
Sus
andrei11

MesajTrimis: Sâm 21 Feb 2009 14:11:58    Titlul subiectului: 106484

Nu am inteles nici eu de ce au adoptat aceasta solutie la Gorjului,parca ar fi 2 statii din epoci diferite lipite una de alta.Evident puteau face ceva unitar, dpdv tehnic era perfect realizabil,mai alea ca practic tunelul pe lungimea statiei a fost distrus(tunelul facut de cartita),iar distanta intre firele de circulatie e destul de mare, ca arhitect (desi nu ma pricep) aveai destule posibilitati de dezvoltare, inclusiv se putea adopta un acces la statie prin ambele capete.Nu sunt un nostalgic ca ar fi trebuit construita vechea statie Gorjului,dar puteau sa faca altceva.Nu stiu de trepte,trebuie sa ma duc pe acolo sa cercetez.Eu am treaba in Militari o data pe an, si asta la statia Pacii, asa ca trebuie sa-mi fac drum pe acolo.
Problema pasajelor care ar trebui sa subtraverseze bulevardele in statii mi-am pus-o si eu din prima, chiar nu i-am inteles.O treaba de răs e la statia Titan,dupa cum se cunoaste ambele accese dau in parc, deci automat ai parte de cel putin o traversare ! La Titan ar fi trebuit sa faca ceva gen Gara sau Universitate.Acum e prea tarziu, desi pasaje de subtraversare ar putea sa faca in multe locuri(cum au facut-o la Grigorescu)
Un alt exemplu de finisaje diferite este vestibulul central din statia Victoriei(1 si 2), se vede clar diferenta intre ce a fost construit intr-o etapa (V 2) si apoi in etapa a - II - a ! (V 1)
Am fost ieri in statia Eroilor, intr-adevar de pe linia de serviciu din spatele peronului mic se poate ajunge fara manevra atat inspre Grozavesti cat si spre ambele sensuri spre Militari.
Relansez o intrebare, poate ma aude cineva : De ce la statia Republica, sensul spre Pantelimon sunt semafoare de parcurs (XP 1 si XP 3).Treaba asta indica faptul ca statia se termina dupa macazele in X ! Ca la Obor(spre Stefan cel Mare) sau la Victoriei 1 spre gara, statia se termina la macaze ! Si ar mai fi o treaba, La Republica sensul spre Pantelimon apare macazul cu nr 8, iar la Crangasi,la linia de la peronul mic iesirea spre Semanatoarea (sau spre ciot) apare macazul nr 13 ! Dupa ce schema numeroteaza ei macazele ?
La Politehnica,iesirea spre rectorat sunt 2 accese(din care unul e inchis de la inceput) nu pentru ca avem de-a face cu nu stiu ce tunele secrete,ci e aceeasi treaba cu iesirea de la Unirii 1 spre Brancoveanu(Tribunalul Mare),unde sunt dublate iesirile, desi culoarul de acces nu e dublu.(asta e o ipoteza de-a mea,nu am vazut nici un proiect)
Si tot la Unirii, treaba asta o stiu sigur din proiect, pasajul de legatura intre statii ar fi trebuit sa aiba latime dubla si sa aiba alt traseu la Unirii 1.Cine poate, sa observe la scarile rulante de la pasajul de trecere Unirii 1 - Unirii 2, in dreptul scarilor fixe este un perete de tabla care este o improvizatie.Cat tine peretele de tabla atat ar fi trebuit sa fie latimea pasajului.Pasajul ar fi trebuit sa treaca pe SUB Unirii 1(subtraversarea e facuta odata cu Unirii 1)si ar fi trebuit sa iasa pe undeva pe unde sunt aparatele care impiedica intrarea frauduloasa la peron.
Sus
sab

MesajTrimis: Sâm 21 Feb 2009 16:28:08    Titlul subiectului: 106490

Peretele de tabla de la scarile de la Unirii1 am impresia ca a fost pus din cauza unor infiltratii masive. Mi se pare mai ocolita daca era cu subtraversare. Daca ar fi plecat din mijlocul peronului la Unirii1 era mult mai bine.
In alta ordine de idei, la Basarab se observa foarte bine tunelul de care vorbesti, andrei11. Pe M4, intre GdN2 si Basarab2, imediat dupa racordul M1-M4 se observa doua inceputuri de tunel care ar fi mers in dreapta pe sub Titulescu. De asemenea si pe partea stanga se vad urmele unui tunel rectangular din acela cu perete "cu goluri de usi" pe mijloc. Tunelul M4 practic taie vechiul tunel care pare ca a avea alt traseu sau poate o curba mai larga. Ma intreb daca nu cumva racordul si M1-M4 trebuia sa fie racordul M1-M3 de fapt...Chiar si intrarea in statia GdN2 este un pic ciudata si cred ca are legatura cu vechiul tunel (daca nu cumva este parte a lui). Totul pare foarte ciudat, chiar asa se modificau planurile din mers, chiar si dupa inceperea constructiei ?
Eu ma gandesc la urmatoarea varianta.
1.Se construieste Crangasi (1984).Desi statia pare proiectata gresit este clar ca atunci se mergea pe varianta M1 si M3 ambele cu capete la GdN.
2.Incepe constructia tunelului Crangasi-GdN.Concomitent se executa si tunelul spre Victoriei pe sub Titulescu , probabil corelat si cu lucrarile la pasajul Victoriei (probabil prin 85-86).
3. Brusc se schimba proiectul, posibil legat de M4 le pica fisa ca ar trebui 3 statii la GdN (M1,M3,M4), care chiar si in situatia unor statii suprapuse M1-M3 ar fi ridicat probleme mari de interconectare (a se vedea ce a iesit acum), mai ales daca voiau sa continue M4 spre Izvor. Asta duce brusc la modificarea radicala a proiectului initial si la abandonarea tunelului respectiv. Varianta cu GdN capat pt M1 si M3 cade si se adopta ideea unei statii continue (varianta cu statie suprapusa M1 cu M4 cred ca nu s-a executat din cauza ca M4 trebuia sa se inscrie pe alt traseu de la GdN) , precum si statia Basarab ca legatura M1-M4. In momentul modificarii proiectului lucrarile la GdN cred ca demarasera, numai ca statia era proiectata mai spre Hotel Nord (IBIS), chiar s-a si demolat intens pe acolo. Pentru a se putea face racordul pe sub Polizu si Buzesti statia este translatata mai spre Gara.
Apropo, GdN1 a suferit modificari? Se facea rebrusment acolo in 1987? Sau se sosea si se pleca de la acelasi peron ?
Si cum a fost cu constructia statiei Basarab ? Era executata in 1987 si neoperationala sau s-a construit efectiv dupa GdN1 ?
Sus
andrei11

MesajTrimis: Sâm 21 Feb 2009 21:20:58    Titlul subiectului: 106500

Planul statiei Unirii 1 si 2 le-am avut in mana,cum se spune.Esti la Unirii 1 vestibulul mare(accesul spre Tribunal).Nu vrei sa intrii,te indrepti spre pasajul de legatura cu celalalt cap al statiei(pe acolo poti sa mergi fara sa platesti)exact in momentul in care dai de trunchetii de IESIRE din statia Unirii 1, (care sunt pe partea stanga), pe dreapta este o usa de sticla,lata bine,pe care scrie "Accesul Interzis, bla bla"(mai multe treburi pe langa accesul interzis).Vezi ca vestibulul care se vede dupa usa e lat si are acelasi finisaj ca si vestibulul mare.Imediat dupa ce face stanga si practic nu se mai vede(e paralel cu statia Unirii 1)coboara la nivelul subsolului statiei Unirii 1,face curba 90* stanga,subtraverseaza Unirii 1(prima data linia de stocare de la Unirii 1,dupa aceea statia propriuzisa si ar fi trebuit sa dea unde e acum tabla de care vorbeam).Treaba asta e garantata 100%.Dupa aceea, se merge pe culuar pana la Unirii 2.Inainte practic sa ajungi la statie,tunelul se lațeste inca o data, aparent fara nici un fel de noima, dupa aceea se ajunge pe teritoriul statiei Unirii 2(daca se face la dreapta acolo ajungi la Mc Donald's ).Asta e demonstratia.Peretele ala de tabla nu are nici o legatura cu nici o inundatie,nici macar cu marea inundatie care a acoperit total tunelul de legatura intre U 1 si U 2(a fost practic sub apa total), partial Unirii 1 si partial Unirii 2.Noroc ca s-a intamplat noaptea,ar fi fost dezastru ziua.Au facut niste explozii(controlate)noaptea, au dat greș și practic s-au trezit cu Dambovita in statiile de metrou Unirii 1 si 2.Pana acum ceva timp se vedea, mai ales la Unirii 2 unde a fost luciul apei.(poate se vede si acum,dupa atatia ani,daca stii unde sa te uiti).In acel timp circulatia metroului a fost oprita mai multe zile la Unirii 1 si 2, evident in ziar nu a aparut nimic.O sa trec pe acolo sa vad daca mai sunt urmele.
Ma bucur ca mai sunt si altii care au descoperit ramasitele tunelului intre Gara si Victoriei pe sub Titulescu.Practic GdN 2 - Basarab taie acel tunel in doua.
GdN 1 nu a suferit nici o modificare dupa ce e fost proiectata.
De fapt cand s-a facut Crangasi - Basarab - GdN 1 se stia deja de M 4.Desi Basarab a fost data in functiune mai tarziu decat M1,ea a fost construita din start asa cum o vedeti acum.De fapt de atunci se stia si de podul Basarab(povestea podului am explicat-o la sectiunea Infrastructura - podul Basarab).Deci cand ei au inceput sa proiecteze Crangasi - Basarab - GdN 1,aveau deja construite tunelurile intre Victoriei si Gara(pe sub Titulescu), pe care ulterior le-au abandonat,si a iesit ceea ce se vede.
Cand era data in folosinta sectiunea Crangasi - Basarab(construita si lasata in conservare) - GdN 1,trenul sosea in statie la linia normala,se golea de calatori,pornea inapoi fara calatori,schimba sensul de mers(e macaz chiar la iesirea din statie)si revenea in GdN 1 pe linia cealalta.Inspre Victoriei accesul era blocat cu arhicunoscutele panouri de tabla.
Pozitionarea macazelor din GdN 2 (inspre Basarab) e ilogica total,linia principala e cea din statie din stanga(nu stiu nr ei) la linia normala spre 1 Mai.In rest,toate variantele sunt pe abatuta.E o chestie peste mana acolo, nu e un "X" normal !
Intradevar,dupa bunul plac al lui Ceausescu se schimbau multe lucruri peste noapte.Totusi statiile de metrou sunt proiectate si construite ca la carte,dupa ce se incepea constructia efectiva a statiei nu se mai schimba nimic.
La Romana au facut statia in spatele tunelului metroului pretextand ca trebuie consolidate cladirile.Apropo,intre Universitate si Romana exista un parcaj de masini,construit odata cu metroul(acolo s-a construit dupa metoda sapa si astupa),pentru a-i da drumul trebuie sa faca niste rampe de acces.Nu stiu de ce nu o fac !
Sus
sab

MesajTrimis: Sâm 21 Feb 2009 21:48:36    Titlul subiectului: 106501

Nu vreau sa te contrazic, poate ai informatii. Eu am crezut ca pe acolo se ajunge la Dispeceratul Central. Dar de ce nu ar fi facut un acces direct de pe peron de la Unirii1, daca tot ar fi subtraversat statia? Nu ar fi fost mai logic si simplu din punct de vedere al fluxului de calatori ? Si nu este cam ocolit asa ? Mie mi se pare chiar mai lung decat pasajul actual. Mai degraba l-as fi vazut ca din vestibul sa o ia in stanga, direct spre Unirii 2, nu in drepta.
Cand am spus infiltratii nu m-am gandit la vreo indundatie majora, ci doar la (de acum obisnuitele) "paraiase" din metroul bucurestean, mai ales ca M1 este chiar in coasta Dambovitei. Tabla mi s-a parut ca este cam ruginita....
Ceea ce insa nu am inteles la pasajul actual de legatura sunt cele cateva trepte pe care trebuie sa le mai cobori dupa ce treci de scarile rulante(oare o fi linia dedesubt?) si de ce naiba sunt asa de inguste scarile fixe ? Incap doar 2 peroane !!!
Daca de M4 se stia cand au facut tronsonul Crangasi-GdN (poate chiar M4 a fost cauza abandonarii tunelului si modificarii planurilor la GdN) inseamna ca nu se stia de M4 cand au facut tunelul abandonat, deci nu a fost in plan de la inceput....
Cu Gara de Nord mi se pare ilogic sa faci rebrusment asa cand ai in continuarea statiei, sub Calea Grivitei, tunel dublu care pe planul statiei exact pt asta a fost proiectat ...
Despre Gara de Nord lucruri interesante la http://www.agir.ro/univers-ingineresc/propunere_de_modernizare_a_garii_de_nord_din_bucuresti_1853.html (aici apare ideea "translatarii" statiei)
Omul asta mi se pare ca propunea lucruri de bun simt si poate era bine sa fie luat in seama .
Sus
andrei11

MesajTrimis: Sâm 21 Feb 2009 22:30:17    Titlul subiectului: 106505

sab a scris:
Nu vreau sa te contrazic, poate ai informatii. Eu am crezut ca pe acolo se ajunge la Dispeceratul Central

Eu n-am facut altceva decat sa descriu traseul tunelului de legatura asa cum era in proiect, proiect pe care l-am avut in mana(si ma pricep sa ma uit la el).Nu puteau sa faca la stanga din vestibulul central,la vremea aia exact pe acolo trecea Dambovita,nu ca acum, cand este practic in niste tuburi prin zona Unirii.Nu puteau sa faca acces direct de pe peron, nu ar mai fi avut peronul capacitatea calculata la nr pasageri pe care poate sa-i primeasca.De inundatia majora stii ceva mai multe amanunte decat mine ? Ar fi interesante.
Daca ar fi trecut pe unde am spus eu tunelul, probabil ca acele cateva trepte nu ar mai fi existat(ipoteza de lucru, nu stiu sigur).Oricum pasajul cu latimea dubla nu ar fi avut niste stalpi intermediari,ar fi fost dublu ca acum pur si simplu, desi Dambovita curgea pe deasupra lui - si a curs ceva timp,pana au pus-o in tuburi,care tuburi nu mai stiu la ora actuala unde sunt
Gara de Nord avea data in exploatare numai partea spre Basarab,cealalta parte era inchisa complet.Iar acces la remiza ai numai de la o linie,precum cred ca stii.
Sus
andrei11

MesajTrimis: Sâm 21 Feb 2009 22:48:58    Titlul subiectului: 106510

sab a scris:

Daca de M4 se stia cand au facut tronsonul Crangasi-GdN (poate chiar M4 a fost cauza abandonarii tunelului si modificarii planurilor la GdN) inseamna ca nu se stia de M4 cand au facut tunelul abandonat, deci nu a fost in plan de la inceput....
.

Am explicat cu alte ocazii toate modificarile facute in planul de constructie a metroului, in principiu dupa cum i se nazarea lui Ceausescu.De exemplu in Militari au fost scoase intr-o noapte liniile de tramvai, cu tramvaiele in depou ! Au stat acolo cateva zile pana ce au facut liniile pe Valea Cascadelor,a fost de rasul lumii ! Oamenii au venit la lucru dimineata si au constatat ca nu mai au pe unde sa iasa din depou !
Intr-adevar, M4 nu era in planul initial.Totusi repet (nu stiu daca am voie) cand a fost proiectata(si construita) Basarab, a fost proiectata exact asa cum se vede acum.
E logic ce spui de M 4,asa sunt etapele.
Sus
andrei11

MesajTrimis: Sâm 21 Feb 2009 23:04:27    Titlul subiectului: 106511

[quote="sab"]
Ceea ce insa nu am inteles la pasajul actual de legatura sunt cele cateva trepte pe care trebuie sa le mai cobori dupa ce treci de scarile rulante(oare o fi linia dedesubt?) [quote]
Despre ce linie vorbesti ? Acolo (la trepte) nu e nici o linie de metrou (nici pe dedesupt,nici pe deasupra).Chiar acolo,deasupra,esti in plina albie a fostei Dambovita.
Sus
rosetti61

Data înscrierii: 03/Iul/2006
Ultima vizita: 30/Ian/2026
Locație: Bucuresti 6 (Militari)

MesajTrimis: Dum 22 Feb 2009 00:33:56    Titlul subiectului: 106515

Usile de sticla de care spui duc chiar la Dispeceratul Central - toate spatiile tehnice de acolo sunt construite desupra remizei. Nu avea rost un pasaj care subtraversa liniile - o fi ceva pur tehnic nu pentru public. Din constructie, statiile Grozavesti, Piata Unirii si Timpuri Noi au fost proiectate sa functioneze si ca pasaje pietonale, deoarece sunt realizate sub intersectii - de aceea sunt acele balcoane Ipasarelele de deasupra linilor); doar la Piata Unirii se realizeaza aceasta functiune pe pasarela de partea cu dispeceratul, cealalta fiind afectata trasnsferului la M2. La celelalte statii pasarelele sunt folosite foarte rar sau chiar deloc de catre public (fie sunt blocate cu diverse constructii, fie este "Accesul Interzis".
De la nivelul vestibulului, scarile catre M2 coboara cu putin sub nivelul liniilor de pe M1 - "diferenta de nivel" reprezentata de acele trepte este data de faptul ca etajul intermediar de pe M2 este putin mai jos iar scarile, prin standard au un numar fix de trepte intre paliere (asta ar fi un motiv tehnic, in afara de faptul ca pe acolo trece Dambovita canalizata, dupa cum s-a spus mai sus, nu mai stiu cate paliere are scara fixa care coboara in tunelul de legatura).
Peretele de tabla a fost instalat prin 1991 sau 1992, deoarece se deteriorase placarea din cauza infiltratiilor.

andrei11

MesajTrimis: Dum 22 Feb 2009 01:05:23    Titlul subiectului: 106519

La P-ta Unirii stau pe pozitie,neclintit.Daca nu ma credeti nu e nici o problema,o sa ma fac ca nu observ,nu ma supar.Pasajul de legatura era in planul primordial asa cum vi l-am descris eu.Si dublu ca latime,exact dublu.Ce se vede acum e numai un sens de circulatie(ala de la Unirii 1 catre Unirii 2).Ca e acum acolo dispeceratul central, poate ca s-a modificat gandirea lor intre timp.Am tinut planul ala in mana,chiar m-a interesat cum se facea legatura intre Unirii 1 si Unirii 2,mai ales ca la vrermea aceea pe acolo era si Dambovita cat se poate de reala.(desi era acoperita)
Isi mai aduce aminte cineva de marea inundatie din statiile Unirii 1 si Unirii 2 ?
Asta chiar ca nu mai stiu cu ce era placat pe acolo pasajul,dar daca am o bormasina si-l gauresc putin dau de pasaj.Asta sigur,cand au facut Unirii 1 au facut si subtraversarea.
Si uitati-va putin si invers.Dupa ce parasesc Unirii 2 si intru in pasaj(chiar langa Mc Donald's) de ce e dublu si dupa aceea se injumataceste imediat ? Aceea trebuia sa fie latimea pasajului !
Sus
ubu.roi

Data înscrierii: 15/Ian/2009
Ultima vizita: 11/Noi/2010

MesajTrimis: Dum 22 Feb 2009 01:19:35    Titlul subiectului: 106521

Interesanta discutie!

andrei11 a scris:
Aceea trebuia sa fie latimea pasajului !

Nu am inteles atunci de ce au renuntat sa il construiasca la latimea initiala?
Sus
rosetti61

Data înscrierii: 03/Iul/2006
Ultima vizita: 30/Ian/2026
Locație: Bucuresti 6 (Militari)

MesajTrimis: Dum 22 Feb 2009 02:16:01    Titlul subiectului: 106523

"Inundatia" a avut loc intr-o zi de marti 11, imi scapa luna si anul exact (martie-mai 1986/87). A fost prinsa o rama in remiza de la Unirii 1 - luni de zile a stat la aer ca sa iasa mirosul, dupa curatat cu detergenti. Au spart tocmai ce nu trebuia Very Happy: circula si un banc: Unde se varsa Dambovita? La metrou.
Forma actuala a pasajului a fost data de existenta diverselor retele edilitare din zona, a pasajului rutier - nu exista destul spatiu disponibil. Daca se decoperteaza piata, acolo e ca un svaiter: retele edilitare, metroul, pasajul rutier, diverse galerii tehnice, camerele pompelor de la fantani - printre toate astea trebuia dus un coridor de corespondenta intre doua linii de metrou, iar sub ele, daca se va face, va fi o noua linie de metrou.

sab

MesajTrimis: Dum 22 Feb 2009 09:50:40    Titlul subiectului: 106529

andrei11 a scris:
La P-ta Unirii stau pe pozitie,neclintit.....Pasajul de legatura era in planul primordial asa cum vi l-am descris eu.Si dublu ca latime,exact dublu.

Este foarte posibil ca pasajul actual sa fi fost gandit cu latime dubla (dovada cele doua guri dinspre Unirii2), dar din cine stie ce motiv ideea sa fi fost abandonata. Din pacate asta se simte din plin acum....
Mai spune-ne , te rog andrei11, unde ajungea tunelul abandonat pe sensul spre Gara. Stiu ca ai mai scris undeva, dar nu mai gasesc unele postari, cred au fost mutate sau sterse...
Pt ca ca tunelul abandonat este clar traseul pe care trebuia sa fie construita M3, si cum M3 era la adancime mai mare ca M1 este logic sa fi fost construita inainte de Crangasi-Basarab-GdN. Nu cumva actuala statie GdN2 este vechea statie GdN cu peron pe stanga din proiectul initial? Mi se pare straniu sa apara inclusiv pe hartile foarte vechi din unele garnituri statia GdN cu peron stanga si ea de fapt sa fie cu peron dreapta si asta chiar sa fi fost proiectul...Ceva ma face sa cred ca acolo planurile chiar s-au schimbat din mers, poate dupa inceperea constructiei asa cum sustine ing Gh Buzuloiu, doar nu au visat cei care au facut hartile...
Stiu ca la GdN accesul in remiza se face ACUM pe o singura linie, dar parerea mea este ca nu asa a fost proiectul. Pare evident ca dintre acele coloane care blocheaza acesul in remiza de pe a doua linie ar fi putut sa lipseasca una sau doua, chiar daca urma o curba foarte stransa. S-ar fi putut gasi o alta solutie pt rezistenta ca sa nu mai spun ca "ochiometric", chiar si fara a fi arhitect, coloanele acelea par un artificiu, o adaugire... . Si aspectul statiei in acea zona, cu coloanele acelea foarte inalte parca nu este in armonie cu restul statiei. Ce rost avea constructia asta monumentata in acel capat mai putin circulat ? Mai degraba ar fi mers in capatul dinspre gara, unde este fluxul principal, sa impresioneze, dar nu acolo....
Si care a fost motivul deschiderii pt calatori abia in 1992 a statiei Basarab, daca ea era gata din 1987? Ca lucrarile in zona la M4 s-au finalizat mult mai tarziu...
Sus
andrei11

MesajTrimis: Dum 22 Feb 2009 15:32:05    Titlul subiectului: 106549

sab a scris:
Mai convenabil mi se pare sub parc. Practic s-ar putea forma un triunghi astfel incat noua statie sa comunice la capete cu cate una din statiie existente. Altul cred ca va fi dezavantajul major.... Va fi chiar sub Dambovita....
La Unirii 2 pasajul rutier trece pe deasupra statiei de metrou sau pe lateralele ei ?

Unirii 6 nu va putea fi construita sub parc datorita Dambovitei. Nu face nimeni o statie cu un rau deasupra, din motive evidente. Va fi tot pe Corneliu Coposu, in fata mag. Unirii. Va fi distanta ceva mai lunga intre M 1 si M 6, dar asta e. Desi subteranul in Piata Unirii intradevar e svaiter facut, tunelul intre M1 si M2 trebuie dublat obligatoriu, nu incurca pe absolut nimeni. Apoi pe un tunel adiacent cu acesta se poate ajunge la Unirii 6. La Unirii 6 trebuie prevazuta OBLIGATORIU, din motive de securitate o iesire si pe la Sf. Vineri.
Pasajul auto trece lateral de statie, cel mai bine se observa daca cobori in metrou la Unirii 2 in fata magazinului Unirea. Dupa ce cobori pe scarile rulante, de exemplu, si faci dreapta, imediat treci pe sub pasaj. Pasajul nu poate avea mai mult de 12 m latime (4 benzi x 2,75 m/banda = 11 m + 1 m peretele despartitor = 12 m.
Actuala Unirii 2 nu are adamcime mai mare de - 19,75 m (posibil si - 18 m ?), deci cota - 25 m pentru Unirii 6 e arhisuficienta.
Singurul loc unde metroul in Bucuresti subtraverseaza un curs de apa este intre statiile Aviatorilor si Aurel Vlaicu. Acolo cele 2 tunele sunt prevazute cu porti masive care in caz de catastrofa cad de deasupra prin propria greutate si izoleaza tunelul respectiv. Portile au dispeceratul central in statia Aviatorilor. Cand am spus deasupra nu am inteles la suprafata, ele se gasesc deasupra celor 2 tunele. Au multiple sisteme de zavorare independente una de alta. Chiar si actionarea lor nu e asa de simpla. Se fac in mod constant verificari pentru a constata ca mecanismul e functional. Tunelul pe acea portiune e dublu armat, deci este facut din inele care nu seamana cu inelele obisnuite. Cine are treaba pe acolo cu metroul aude imediat diferenta de sonorizare cand intra in tunelul dublu armat.
Sus
lucian-crusher

Data înscrierii: 25/Iul/2008
Ultima vizita: 21/Dec/2010
Locație: Bucuresti 4 (Brancoveanu - Luica)

MesajTrimis: Dum 22 Feb 2009 16:25:37    Titlul subiectului: 106551

andrei11 a scris:
Singurul loc unde metroul in Bucuresti subtraverseaza un curs de apa este intre statiile Aviatorilor si Aurel Vlaicu.

Pai intre Crangasi - Semanatoarea si Timpuri Noi - Mihai Bravu metroul nu trece pe sub Dambovita? Rolling Eyes Rolling Eyes
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
diesel_power

Data înscrierii: 16/Sep/2008
Ultima vizita: 24/Aug/2016

MesajTrimis: Dum 22 Feb 2009 16:47:38    Titlul subiectului: 106552

Sau intre Piata unirii 2 si Tineretului ?
Sus
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRAM CLUB ROMANIA -> Metroul bucurestean Ora este GMT + 2 ore
Du-te la pagina Anterioară  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 25, 26, 27  Următoare
Pagina 5 din 27

Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Puteți atașa fișiere în acest forum
Puteți descărca fișiere în acest forum