|
TRAM CLUB ROMANIA Comunitatea prietenilor mijloacelor de transport in comun
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul următor |
Autor |
Mesaj |
tramfan

Data înscrierii: 13/Ian/2011 Ultima vizita: 20/Oct/2025 Mesaje: 1300 Locație: Iasi
|
Trimis: Mar 02 Sep 2025 11:10:57 Titlul subiectului: |
222218 |
|
https://youtu.be/5xdUOAIimGE?t=1221
Ma uitam aici și ce zice Stoica e un adevăr de necontestat: dacă nu erau tramvaiele SH din Germania și Elveția, azi nu mai aveam deloc tramvai. Problema e că nu am știut să avem grijă de ele și eu nu cred chiar tot ce se zice în documentar, dar în fine, asta e altă discuție.
Revenind, da, Simirad fără tramvaiele SH din Germania, scotea aproape toate liniile care puteau fi scoase. Rămâneam fără tramvai prin Copou (cel puțin după Triumf), prin Tudor Vladimirescu, pe Splai (de asta nu a mai apucat să se ocupe, aici ne-au „rezolvat” alții), sau poate chiar și A. Panu, probababil și prin Canta sau Zona Industrială, după Tepro.
Rămâneau câteva trasee ciuntite, probabil 2, 3, 6, și 11. Și asta pentru că nu aveai cum să faci altfel legătura între Tătărași și Centru, sau între Dacia și Centru. Altfel, ne uitam de tot la BEC și mergeam întâi cu troleul, apoi cu MAZ-uri, ca la Constanța, Sibiu sau Brașov. |
|
Sus |
|
 |
Radu Bialus

Data înscrierii: 22/Oct/2005 Ultima vizita: 20/Oct/2025 Mesaje: 9106 Locație: Iasi
|
Trimis: Mar 02 Sep 2025 12:09:14 Titlul subiectului: |
222219 |
|
Am eu niste poze cu distrugerea retelei de troleu din Iasi de catre stoica...
Linia de tramvai de pe splai tot stoica a scos-o, nu l-am auzit sa schiaune, sa se deie cu tartita de pamant, sa denunte public prostia facuta de stapana-su...
Nu merita sa pierzi vremea uitandu-te in gura lui stoica, chiar si daca pe alocuri zice si ceva adevaruri... |
|
Sus |
|
 |
tramfan

Data înscrierii: 13/Ian/2011 Ultima vizita: 20/Oct/2025 Mesaje: 1300 Locație: Iasi
|
Trimis: Mar 02 Sep 2025 12:20:07 Titlul subiectului: |
222220 |
|
Da, am dat scroll la reportaj, nu m-am uitat azi la tot. L-am văzut când a apărut și mi-a dat un aer/damf de incertitudine, ca să nu zic mai mult.
Nimeni nu a scheunat când s-a scos troleul din Iași, sau când s-a scos linia de pe Splai. La troleu lumea chiar a avut un contra-argument valid că au venit 50 de autobuze MAZ care sunt noi-nouțe și care arată de 100 de ori mai bune (lucru adevărat).
Dar..., căci există nu mare „dar”, pe vremea aia puteam să aducem trolee SH din Elveția care ar fi arătat cel puțin la fel de bine, dacă nu mai bine ca MAZ-urile în unele situații. Și ele făceau traseele de troleu, iar pe cele unde nu exista rețea (47, 19, 30, 6b, 27 etc) intrau MAZ-urile.
Așa scăpam și de privați și aveam un transport public bine dezvoltat. Dacă tramvaiele SH au ținut în viață această formă de transport, de ce nu și troleele SH? În afară de Skode, nu s-a înghesuit Regia să aducă trolee SH, de care ar fi fost nevoie ca de aer. |
|
Sus |
|
 |
Radu Bialus

Data înscrierii: 22/Oct/2005 Ultima vizita: 20/Oct/2025 Mesaje: 9106 Locație: Iasi
|
Trimis: Mar 02 Sep 2025 12:27:20 Titlul subiectului: |
222221 |
|
Nici Skodele nu s-a ingramadit reateceul sa le aduca, au venit ca asta a avut de dat Museumstramway Mariazell (care e in relatii foarte bune cu cehii) in sistem barter pentru restaurarea de tramvaie de epoca si reateceul avea nevoie disperata de ele si era lipsit complet de sprijin de la jupanarie... |
|
Sus |
|
 |
tramfan

|
Trimis: Mar 02 Sep 2025 12:34:29 Titlul subiectului: |
222222 |
|
Da, știu, au fost barter/donație. Dacă era după „noi” nu se aducea nimic. |
|
Sus |
|
 |
Radu Bialus

|
Trimis: Mar 02 Sep 2025 14:20:04 Titlul subiectului: |
222223 |
|
Barter 100%, are Raducu poze cu contractul, preturile, alea, alea... Raducu ari di tati, vorba primarului din videoclip, de la Magnat... |
|
Sus |
|
 |
Radu Bialus

|
Trimis: Sâm 11 Oct 2025 16:04:55 Titlul subiectului: |
222586 |
|
M-am uitat acum, de curiozitate, pe platforma aia de urmarire a vehiculelor de pe saitul cetepelei...
Pe planificare scrie ca acum ar trebui sa fie pe traseele din Iasi 48 de tramvaie... Am numarat si platforma imi arata 42 de tramvaie active si unul "agatat" printre bitii satelitilor (adica o "fantoma")... Hai sa zicem ca 6 tramvaie umbla acum pe trasee cu gipiesu canci, dar eu cred ca nu's chiar 6 in situatia asta, ci in mare majoritate lipsesc efectiv de pe trasee...
Acuma, alta faza!...
Dintre cele 42 de tramvaie afisate:
- 15 sunt din alea noi de 30 de metri;
- 1 este dintre cele noi de 20 de metri;
- 26 sunt tramvaie vechi.
Asadar, din 32 de tramvaie noi aflate in exploatare, plus inca cel putin 3 noi date in exploatare dintr-un total de vreo 8 aduse in acest an, doar 16 tramvaie noi sunt pe trasee astazi, in acest moment!
Altfel spus, 38% tramvaie noi si 62% tramvaie vechi!...
Evident ca normalitatea este sa maximizezi numarul de vagoane noi de pe trasee in detrimentul celor vechi, dar cand vorbim de Iasi si cetepea, totul e pe dos, anormal, absurd!... |
|
Sus |
|
 |
Radu Bialus

|
Trimis: Dum 12 Oct 2025 13:55:22 Titlul subiectului: |
222589 |
|
Situatia de azi, din momentul asta:
- 46 de tramvaie vizibile pe platforma din 48 cate ar trebui sa fie afisate a se afla azi pe trasee.
Dintre acestea:
- 26 sunt vechi;
- 16 sunt noi de 30 de metri;
- 4 sunt noi de 20 de metri.
Asadar:
- o rata de prezenta/afisare mai buna decat ieri a vagoanelor pe trasee/platforma (e posibil sa fie prezente chiar toate cele planificate si cele doua lipsa sa fie de fapt cu probleme cu gipiesu, ceea ce tot impardonabil este);
- un raport ceva mai bun azi la ora asta (ramane de vazut cum se va modifica dupa-amiaza catre seara) tramvaie vechi vs. tramvaie noi: 56,5% vechi si 43,5% noi. Dar tot impardonabil, absurd, samd... |
|
Sus |
|
 |
LVF

Data înscrierii: 06/Sep/2025 Ultima vizita: 19/Oct/2025 Mesaje: 90 Locație: Iasi
|
Trimis: Dum 12 Oct 2025 15:11:12 Titlul subiectului: |
222590 |
|
Ce este si mai enervant ca au scos GT8 de pe 1/13 in timpul saptamanii si iesi carton presat din GT4 la cat de mare e numarul de calatori pe traseul asta.
Dar cel mai deranjant e ca se putea face Cafeneaua dintr-un BE sau GT4 nemodernizat,cand inca nu erau casate toate. |
|
Sus |
|
 |
LVF

Data înscrierii: 06/Sep/2025 Ultima vizita: 19/Oct/2025 Mesaje: 90 Locație: Iasi
|
Trimis: Dum 12 Oct 2025 15:37:17 Titlul subiectului: |
222591 |
|
Apropo,tramvaiul gunoaielor sau cum se numea,Salubris,nu l-am mai vazut circuland de un an sau chiar 2,acel BE 4/4 transformat ca vagoanele tip ITB pentru marfa de pe vremuri.
Acela ar putea fi transformat in cafenea,si remorca reconstruita la loc,oricum a fost un esec tot proiectul,sa zicem ca o familie de 2 pensionari din Zimbru vor sa scape de frigiderul vechi si nu au masina sau bani,cum il cara pana la capat la Dacia,chiar si cu o zi inainte?
GT8 este prea nou ca aspect si fabricatie,si locul lui era pe trasee,ca numai vagoane mici se cumpara si nu sunt deloc bune pentru fluxul mare de calatori din oras,o sa ajunga aproape cat capitala.
Dar nu cred ca mai este nimeni sa faca propunerea asta catre ong( nu mai am de a face din 2019),daca vor asculta de ea.Decat sa il caseze ctp-ul asa era mai bine. |
|
Sus |
|
 |
KTLYN
Data înscrierii: 25/Ian/2013 Ultima vizita: 13/Oct/2025 Mesaje: 223 Locație: Iasi
|
Trimis: Lun 13 Oct 2025 15:45:54 Titlul subiectului: |
222605 |
|
În timpul săptămânii este și mai jale. Gradul de utilizare este cam de 60 % din cele 37 tramvaie noi ajunse.
Astăzi 13.10 ora 16.30 , ora la care ies majoritatea de la muncă și ora la care și o parte din studenți ies de la cursuri , situația era următoarea:
PESA 30 m - 6 bucăți
BOZANKAYA 30 m- 9 bucăți, din care 2 cu indicativ CS , intra sau iese din cursa
BOZANKAYA 20 m - 3 bucăți , doua pe traseul 9 și una pe 6
Ultima modificare efectuată de către KTLYN la Lun 13 Oct 2025 15:55:58, modificat de 1 dată în total |
|
Sus |
|
 |
KTLYN
Data înscrierii: 25/Ian/2013 Ultima vizita: 13/Oct/2025 Mesaje: 223 Locație: Iasi
|
Trimis: Lun 13 Oct 2025 15:55:09 Titlul subiectului: |
222606 |
|
Iar sistemul de GPS nu funcționează în mod eficient astfel încât să fii sigur ca poți număra corect. |
|
Sus |
|
 |
Radu Bialus

|
Trimis: Lun 13 Oct 2025 15:56:07 Titlul subiectului: |
222607 |
|
Asta cu ghetepatru turcesti pe traseul 9 e de noaptea mintii... |
|
Sus |
|
 |
LVF

|
Trimis: Lun 13 Oct 2025 21:08:12 Titlul subiectului: |
222609 |
|
E la fel de misto ca si 27-le schingiuit in weekend,doua autobuze pe traseu,traseu scurtat pana la CUG,transfer din an in pasti pana mai departe.
Stati asa,ca nu doar in weekend e asa,la orice sarbatoare legala,de care se tine cont sau nu,ca sunt o gramada de oameni care lucreaza sau merg la facultate si nu au libere,asa e si atunci. |
|
Sus |
|
 |
tramfan

|
Trimis: Mar 14 Oct 2025 11:15:36 Titlul subiectului: |
222616 |
|
Problemele astea cu supra-încărcarea autobuzelor/intervalele mari de urmărire au câteva rezolvări:
- Autobuze de 18 metri la orele de vârf pe mai toate traseele. Înțeleg că avem o puzderie de autobuze de 10 metri electrice. Alea sunt bune, dar trebuie să aibă un interval extrem de mic de urmărire ca să facă față. Zicea odată directorul OTL că ei nu pot să facă ca-n vest, unde vine un tramvai sau autobuz la 3 minute. Că, vezi Doamne, în Vest subvențiile de la autoritățile locale pentru transportul public sunt mari. Da, să fie mai mare subvenția, dar să fie un autobuz la 3 minute, chiar și de 10 metri. Mai bine să plimbe mai mult aer decât oameni, nu mai mulți oameni decât aer.
Eu nu știu ce „ajunge” la directorul Stoica, dar îl invit să meargă cu 28 la ora 2. Sau nici măcar atât, să stea în stația din Pd. Roș și să se uite la cât de plin vine un ISUZU. de 12 metri. Că dacă ne băgăm la cele de 10 metri, deja o luăm razna. Înțeleg că nu au șoferi, că nu au bani, că nu au, că nu au... Dar nu trebuie să sufere un oraș întreg, lucrurile trebuie să se schimbe! Și nu zic pentru mine, că eu am noroc și traseele pe care le frecventez sunt OK-ish, dar altele sunt crimă și pedeapsă.
- Tramvaie de 30 de metri sau 2 din astea mici la orele de vârf legate. Nu poți băga pe 9 un tramvai de 20 de metri, doar pentru că e nou și crezi că boborul votant va aprecia. Iarăși, ora 2, domnule Stoica, stația de tramvai din Pd. Roș. Cu tot cu „cursa aia specială” (care putea fi tramvai, dacă aveam giratoriu în Pd. Roș), tramvaiele sunt pline, chiar și cele de 30 de M. Nu știu de ce am senzația că s-a redus tacit numărul de unități de pe traseul 9. La început erau 16, dacă țin eu bine minte...
- Limitarea numărului de călătorii pe lună al pensionarilor, pe modelul implementat de cei din Galați. 20 de călătorii pe lună sunt arhisuficiente pentru rețeta lunară și aprovizionare temeinică de la piață. Știu personal pensionari care efectiv se plictisesc acasă și se plimbă cu autobuzul că n-au ce face acasă. Nu asta e soluția. Și eu am „liber” (sigur, plătit), dar parcă nu abuzez așa de tare. Știu, știu, se vor pierde voturile pensionarilor. Dar poate se vor câștiga voturi de la „oamenii muncii” care vor merge și ei mai lejer la job dimineața și seara. Nu, nu am nimic cu bătrânii, dar mai pot sta și ei acasă. |
|
Sus |
|
 |
LVF

|
Trimis: Mar 14 Oct 2025 12:47:37 Titlul subiectului: |
222619 |
|
tramfan a scris: | Eu nu știu ce „ajunge” la directorul Stoica, dar îl invit să meargă cu 28 la ora 2. Sau nici măcar atât, să stea în stația din Pd. Roș și să se uite la cât de plin vine un ISUZU. |
Buhaiul care vine la munca numai cu masina,ca si ala mai mare din deal de la Roznovanu,nu o sa mearga niciodata cu transportul,ca numai prostii circula cu el.
O sa mai vedem articulate daca va veni iar un operator ca Unistil,la ce mentenanta am vazut pe autobuze si cat ulei mananca unele de scot un fum si miroase a topit de langa motor.Nu cred ca mai rezista asa,intr-o zi o sa vad cum iese un calator printr-un geam de plexi exact ca in Ploiesti.
Nici tramvaiele nu mai rezista,usa 1 a lui 418 poate sa te prinda in ea,nu ramane deschisa si pe inchis partea stanga sta afara!!!
Nu mai e nimeni cu spirit civic,asa cum au reusit sa rastoarne un guvern acum 36 de ani,nu reusesc o conducere corupta din CTP si primarie,si mai sunt multe alte institutii ce tin de stat si au legaturi intre ele,care au distrus Iasul. |
|
Sus |
|
 |
Radu Bialus

|
Trimis: Mar 14 Oct 2025 12:49:12 Titlul subiectului: |
222620 |
|
Ca sa legi stifturile astea de 20 de metri trebuie sa si poata functiona in tandem, ceea ce desigur ca nu se poate, ca telighentii de la cetepea si jupanarie nu au bagat si asta in caietu de sarcini, fie din prostie, fie pentru a nu urca pretul, ca sa nu scada numarul de vehicule achizitionate, indicatorul de facut focile sa aplaude fericite...
Presupun ca si urmatoarele 10 de zic ca vor sa le ia vor avea aceeasi hiba. Nu mai zic ca ar trebui sa-si repare "greseala" (a se citi ticalosia) si sa faca un contract suplimentar cu producatorul turc sa le doteze si pe astea 18 pentru a circula in tractiune multipla... |
|
Sus |
|
 |
LVF

|
Trimis: Mar 14 Oct 2025 12:53:36 Titlul subiectului: |
222621 |
|
Ma crucesc daca exista optiunea asta de a circula cuplate in tandem si au omis-o.In vest circula si de 30 de metri sau mai mult cuplate.
Nu au reusit sa o faca cu GT4-urile dupa ce au venit astea de 30 de metri.
Astia ar trebui luati pe sus si bagati intr-un GT4 sau turcism de 20 de metri,si intr-o jucarie de 10 metri pe baterii,sa vada cat rezista presati la orele de varf. |
|
Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum Puteți atașa fișiere în acest forum Puteți descărca fișiere în acest forum
|
|